Harmadszor is csak a bronzért küzdhet a Pécs az Euroligában

2005.04.22. 16:36
Harmadszor került a legrangosabb európai kupasorozat négyes döntőjébe a MiZo-PVSK női kosárlabdacsapata. Rátgéber László csapat eddig kétszer elbukott az elődöntőben, most azonban mindenki előrelépést várt. Ez sajnos elmaradt, mert az eddigi két bronzcsatában legyőzött cseh Brno, magabiztos játékkal, 71-61 legyőzte a Rátgéber-csapatot és bejutott a döntőbe.
Fantasztikus idényt produkált a MiZo-Pécsi VSK női kosárlabdacsapata eddig. Az Euroligában mindössze egy vereséget gyűjtött be az alapszakaszban, majd három-három meccsen előbb az ukrán Zaporizzsját, majd a francia Bourges-t búcsúztatva jutott a sorozat Final Fourba az itthon veretlen és friss Magyar Kupa-győztes együttes.

Húsz pécsi szurkolt a helyszínen

Mivel a házigazdák csak a második elődöntőben lépnek pályára, a nyitómeccsre alig néhány százan látogattak ki a szamarai sportcsarnokba. Az oroszországi Szamarában sajnos nem lehet ott a félelmetes pécsi szurkolótábor, így Iványiéknak nélkülük kell magukból a maximumot kihozniuk, de azért a nagy távolság és a vízumproblémák miatt 20 hozzátartozó-szurkoló csak kiment, de a baranyai megyeszékhelyen felállított óriás kivetítők előtt sok ezren biztatták az első Euroliga-fináléra áhítozó kedvenceket.

"Mivel ponterős támadójáték nélkül semmire sem megyünk Oroszországban, nálunk most jött el az ideje, hogy valaki a legnagyobbak közé emelkedjen" - nyilatkozta az elutazás előtt Rátgéber László vezetőedző, aki azt is mondta, előbb egy brusztolós meccset akar, aztán jöhet a parádé.

Erős pécsi kezdés

Remekül kezdett a Pécs, Branzova talált be először, majd újabb dupla után Iványi Dalma hárompontosával gyorsan 7-0-ra vezetett a magyar bajnok. Zárkózott a cseh ellenfél, a PVSK támadásban többször hibázott, 8-7-re jött fel a Brno. Következett az Iványi-Poto csata, előbb a pécsi, majd a Sopronban is megfordult ausztrál irányító talált be, 10-10 az ötödik percben. Sokáig fej-fej- mellett haladtak a csapatok, a nyitónegyed végén bekapott két triplával mégis a Brno került előnybe.

A folytatásban a baranyaiak futottak az eredmény után, mivel Vesela könnyű kosarakat dobhatott a palánk alól, de a 14. percben sikerült az egyenlítés. Rátgéber László együttese rengeteg személyi hibát szedett össze, ráadásul rendre hiba csúszott a támadásokba, miközben a közelmúltban tizedik bajnoki címét begyűjtő ellenfélnél mindig akadt egy jó befejező ember. Ennek következményeként a nagyszünetben 32-36 volt az állás.

Eredményesebb, határozottabb volt a Brno

Érdekes, hogy a brnói vezetés ellenére az első félidő - melynek legeredményesebbjei a center Vilipic, illetve McWilliams voltak tíz-tíz ponttal - szinte valamennyi statisztikai mutatójában a PVSK bizonyult jobbnak. A százalékokból ugyanakkor nem tűnik ki, hogy a rivális többször próbálkozott minden távolságból, triplát például 8-szor emeltek fel a játékosai - ebből 5 ment be -, így magyar oldalról csalóka volt a hibátlan, 3/3-as mérleg. A csehek agresszivitását jelezte a labdaszerzések aránya (7/1) is.

Térfélcsere után az újabb figyelmetlenségek miatt csakhamar 8 pontra nőtt a hátrány, ráadásul Branzova a 26. percben már négy személyi hibánál járt. Vilipic elképesztő, százszázalékos büntetőzése révén nemsokára egy pontra feljött a Pécs, ám a 2001-es messinai elődöntőben - még a Bourges színeiben - négy hármast szóró Poto ezúttal sem kegyelmezett. A játékrész hajrájára viszont 50-50-et mutatott az eredményjelző.

Harmadszor is a bronzért

A tavaly WNBA-bajnok McWilliams sokadik lepattanójával és első triplájával indult a zárófelvonás, az ajtó-ablak helyzetből is rontó baranyaiak - akiknél Branzova és Károlyi is "betlizett" - reményeit csak Iványi negyedik hármasa tartotta életben. Ezt követően azonban a rendkívül erőszakos és összeszokott csehek uralták a játékot, és végül megérdemelten vettek revansot a PVSK-n az eddigi két Euroliga-bronzmérkőzésen elszenvedett vereségért.

A találkozó túlnyomó részében alárendelt szerepre kárhoztatott Rátgéber-gárda vasárnap magyar idő szerint délután kettőkor a Szamara-Vilnius elődöntő vesztesével találkozik.

Eredmény, nyilatkozat:
Női kosárlabda Euroliga elődöntő:
Brno (cseh) - MiZo-Pécsi VSK 71-61 (17-16, 19-16, 17-20, 18-9)
Szamara, 500 néző, v: Drabikovszkij (ukrán), Pastoli (olasz)

Pontszerzők: McWilliams 25/6, Poto 14/9, Machova 8, Zirkova 8/6, Vesela 7, Viteckova 6/6, Kovacova 2, Vecerova 1, illetve Vilipic 22, Iványi 14/12, Dapo 7/3, Béres 7, Károlyi 6/6, Hlede 3, Branzova 2

Rátgéber László vezetőedző:
"Csalódott vagyok, mert a csapat fele ma használhatatlan volt. Mentálisan nagy problémáink voltak, hiszen az egész évben szapult Vilipic most kiemelkedően játszott, míg Branzova és Hlede teljesítményét nem tudom értékelni. A csehek gyorsabbak, ügyesebbek voltak, mi viszont a kötelező dolgokon kívül semmi extrát nem nyújtottunk, az elvárásaim ellenére nem született sztárunk ezen a Final Fouron."