Forintra váltott sportsikerek

2005.04.22. 12:43
Még mindig igen erős Magyarországon az a szemlélet, hogy a gazdagok nem tehetségüknek köszönhetik vagyonukat, hanem megszedték magukat. A sportolókkal kapcsolatban valamelyest átalakult a felfogás, mert úgy vélik, megküzdöttek, megharcoltak sikerükért egyszersmind a pénzükért, de ők is inkább hallgatnak befektetéseikről, mert nyilván joggal tartanak attól, megszaporodik irigyeik száma. Munkatársunk Képes Sportban megjelent írása.
"Még nem tudom, mi lesz velem, eddig még nem gondolkodtam, mihez kezdek a pályafutásom után, mert csak a sportnak éltem. Lehet, hogy nehéz napok következnek az életemben" - ezeket a mondatokat alighanem sokan elmondták már, ismerősen csenghet, bár manapság egyre kevésbé találkozhatunk vele, mert a klasszis sportolók idejében gondolnak jövőjükre, kedvező alkalom esetén bátran befektetik pénzüket.

Az Aranycsapattól az úszósulikig
Az Aranycsapat tagjait is kísértette már a vállalkozás lehetősége, Kocsis Sándor és Czibor Zoltán Barcelonában nyitott éttermet, utóbbi Kék Dunának nevezte el. Puskás Ferenc Madridban szalámigyárat alapított, kevés sikerrel. Az itthon maradók közül Bozsik József butikot nyitott Budapest belvárosában, Grosics Gyulához hasonlóan.

A gerelyhajító olimpiai bajnok, Németh Miklós gerelyek forgalmazásával és pályák építésével foglalkozik, a párbajtőröző bajnok, Fenyvesi Csaba annak ellenére, hogy orvosi diplomával rendelkezik, a mezőgazdaságban ruházott be.

Az Amerikába disszidált aranyérmesek közül a legidősebb magyar olimpiai bajnok, Tarics Sándor építőipari cégben volt tulajdonos, és a világ számos pontján - Iránban és Japánban - épített földrengésbiztos épületeket, templomokat, iskolákat. A San Franciscóban élő Tarics tagja volt az ENSZ földrengésügyi szakbizottságának is. A New Orleansban élő egykori kardozó Hámori Jenő egyetemi állása mellett vívóklubot alapított a hetvenes években, Delneky Gábor pedig Chicagóban. Darnyi Tamás és Szabó József úszó-, Csapó Gábor és Faragó Tamás pólósulit nyitott - Magyarországon.

Nehéz lenne eldönteni, ki volt az első, aki az üzleti életben is komoly sikereket ért el, annyi viszont biztos, hogy a legtöbben a Champs Sport Pub létrehozása mögött álltak.

Öt olimpiai bajnok terve

"Még Szöulban lettünk jó barátok, Darnyi Tamás, Szabó Bence, Fábián Laci és jómagam, és aztán az autóversenyző Szalay Balázzsal kiegészülve arra gondoltunk, hogy kellene egy olyan kocsma Magyarországon, amilyen még nincs. Olyan, ahol nagyobb társaságok meccset nézhetnek, vannak kivetítők, és minden a sportról szól, a falakon pedig az ereklyéink lennének" - emlékezett vissza a budapesti, Dohány utcai szórakozóhely négy évvel ezelőtti alapításra a kétszeres olimpiai bajnok kajakos, Gyulay Zsolt.

Az újpesti futballklub ügyvezetője hozzátette, nem volt elsődleges szempont az, hogy csakis olimpiai bajnokok legyenek az alapítók között, és csak véletlen, hogy a vállalkozásba ismételten olimpiai bajnokokat - Kovács Kati, Szécsi Zoltán, Horváth Gábor - vonnának be. A bővítésre azért lenne szükség, mert Budán megnyitják a második sportkocsmájukat.

"Jól mennek a dolgaink, havonta egyszer tartunk tulajdonosi ülést, hogy átbeszéljük a terveket" - fogalmazott.

Kokónak voltak félelmei

#alt#
Kovács Kokó
Kovács "Kokó" István hasonló jellegű éttermet nyitott, és sokáig úgy tűnt, hogy ő is társul Szalayékkal, ám végül a profi karrierjét is egyengető menedzserrel, Dámosy Zsolttal - akit országos hírű szakembernek nevezett a cégek összerakásánál - vágott bele a vendéglátásba. Kokó a Box-utcát közvetlenül profi karrierje befejezése után, 2002-ben nyitotta meg, és akkor nagyon sokan bátor embernek tartották, mert az általa kinézett helyen - a Bajcsy-Zsilinszky úton - rendre tönkrementek az éttermek. "Nem hiszem, hogy vannak elátkozott helyek, de nem tagadom, voltak félelmeim" - osztotta meg érzéseit az amatőrök között olimpiai bajnok öklöző.

Üzleti szempontjairól szólva elárulta, nem akart pincébe menni, igényesebb közönségnek szeretett volna ételt, italt kínálni, még ha az átlagosnál kicsivel magasabb áron is. "Különleges ételeket, különleges ízeket kínálunk, kulturált szolgáltatást, és a koktél-, valamint a szivarszoba is jó ötletnek bizonyult. Úgy kalkuláltunk, hogy öt-hat év alatt térülhet meg befektetésünk, de a várakozásaink már a másodikban teljesültek. Bár a törvények nem kedveznek a vendéglátóiparnak, becsülettel tesszük a dolgunkat a nyereség érdekében" - értékelt. Amiatt egyáltalán nem szomorkodik, hogy a legutóbbi Bajnokok Ligája-közvetítésnél nem jutott asztal számára.

Nyitás a borászat felé

Kokó felerészben tulajdonos, emellett még egy közös vállalkozása van Dámosyval, egy németországi szálloda, de az oberwösseni befektetésben csak epizódszerep jutott neki. Emellett a borászatban is lát fantáziát, és ha az Universum világbajnokának, Erdei Zsoltnak magyarországi meccse lesz idén, akkor annak szintén szervezéséből kiveszi majd a részét.

A vendéglátásban látta boldogulását az említetteken kívül még három kiváló kenus is, a külföldi turistacsoportok által is kedvelt hetedik kerületi kocsmájában Wichmann Tamás többször feltűnik a pult mögött, de arra is volt már példa, hogy élménybeszámolót tartott. A párosban olimpiai bajnok kenus Horváth Csaba, és a világbajnok Belicza Béla Csepelen kedvenc helyüket vették meg.

Álmatlan éjszakák esetén Kammerer abbahagyja

#alt#
A kép jobb szélén Kammerer Zoltán,
balról a második Horváth Gábor
Az ország legeredményesebb - háromszoros olimpiai bajnok - aktív kajakosa, Kammerer Zoltán Gödön nyitott kocsmát, és a barátai kedvéért még a sörcsapolásra is kapható. "Szerintem minden ember álma, hogy előbb-utóbb nyisson egy kocsmát, amit ízlése szerint rendez be. Milliós összeget költöttem a felújításra, és most amolyan sportos jellegű. Van úgy, hogy hetekig be sem nézek, és a kedvesemre bízom az üzlet vezetését, de nagy kihívásnak éreztem ezt a vállalkozást. Nem szeretek főnököt játszani, az alkalmazottaimat is inkább kollégáknak nevezem. Amíg nem lesznek álmatlan éjszakáim, addig biztosan megtartom, ha viszont lesznek, akkor váltok" - jegyezte meg.

A pekingi olimpiáig mindenképpen sportoló huszonhét éves Kammerer legfontosabbnak azt tartja, hogy életében először nincs pánikban, ha a jövőjéről esne szó. Ha klubjától nem kapna fizetést, akkor is el tudja majd tartani családját. "Sok kicsi sokra megy, ez a szemléletem, így nem akartam egy vagyont befektetni, nem szeretek túl sokat kockáztatni, viszont jó több lábon állni, ezért adom ki a lakásomat is" - avatott be hitvallásába.

Kovács Iván, a gumikereskedő


Kovács Iván egyelőre
a vívásra koncentrál inkább
2008-ban ugyan már harminchét éves lesz az aranynégyes másik tagja, Horváth Gábor, de neki is tervei között szerepel az újabb olimpiai részvétel. Horváth Gyulayék biztató szavára lett résztulajdonos a Champs-ben, így már nemcsak a törzshelye a pub. Horváth már '96-os ezüstérme idején is foglalkozott a befektetés gondolatával, de akkor gyerekkori barátjára, és a nyomdaiparra szavazott, és a terveik nem is futottak zátonyra.

A világbajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes vívó, Kovács Iván még merészebb volt, mert ő gumikereskedésben társtulajdonos. "Kiváló barátom, az egykori birkózó Boros Károly kért meg arra két éve, ha van lehetőségem rá, vásároljam meg korábbi, kiszálló társának üzletrészét. Így lettem csendestárs, a gumikról sokkal többet nem tudok, mint egy átlagautós, de ha kell, akkor szoktam szállítani néhányat. Nekem viszont még a sport fontosabb, a nyári zalaegerszegi Európa-bajnokság éppúgy, mint a pekingi olimpia" - mondta.

Kovácsnak már csak az olimpiai arany hiányzik a gyűjteményéből, ez is motiválja. Sokoldalúságát bizonyítja, hogy egy sörözőt is bérel a BVSC pálya mellett, de titkos terve, hogy a zeneszerkesztésben is kipróbálja magát, basszusgitárosként elismerést szerzett már. Kovács a Megasztárban is "selejtezett", de nem jutott tovább. Társa, Imre Géza hasonló bátorsággal vállalkozott, hiszen cége lakások parkettázásánál veszi ki részét, ő pedig így egészíti ki jövedelmét.

Kótai egy ifjúsági magazin társtulajdonosa


Kótai Mihály
A média sem ismeretlen terület a korábbi élsportolók előtt, hiszen többen - Egri Jánostól, Gyulai Istvánon át Kokóig - érvényesültek a képernyőn, a WBF nagyváltósúlyú világbajnoka, Kótai Mihály ugyanakkor a haszonszerzés reményében tesz egy kisebb kitérőt a lappiacon. Az öklöző az április elején elindult Inda életmód magazin társtulajdonosa lett. "Megtetszett a lap lazasága, és az, hogy a fiataloknak szól, és igyekszik rájuk hatni. Nem kellett győzködni, de sokat gondolkodtam, és látok benne fantáziát. Mivel kéthavonta jelenünk meg, így nem is kell tetemes összeget áldoznom, az viszont, hogy mennyit fizetek, legyen az én titkom" - fejtette ki.

A világbajnok öttusázó, Madaras Ádám a soproni rádiós frekvenciát szerezte meg Csollány Szilveszterrel és a szintén tornász Pánczél Miklóssal. A rádió már kezdte kitermelni működésének költségeit, amikor felbomlott a társaság, Madaras viszont az úszó Ágh Norberttel társulva sportfm.hu néven internetrádiót indított pár hónapja. "A csatornán semmi más nem hallható, mint sport és zene. Egyelőre az alapozó időszakban vagyunk, baráti és banki kölcsönökből élünk, de úgy érzem, nagy szükség lehet egy ilyen adóra, hiányt is pótolhatunk, és nagy lelkesedéssel és kitartással tesszük a dolgunkat" - magyarázta.

Király Gábor hasznosat akart tenni


Király Gábor sportcentruma Szombathelyen
A futballisták közül a válogatott kapusa, Király Gábor már két éve úgy vélte, hogy megtakarított pénzét befekteti. "Meg sem fordult a fejemben, hogy butikot vagy vendéglőt vegyek, és a patriotizmusom miatt kézenfekvő volt, hogy Szombathely lesz a célpont, ahová profi karrierem után valószínűleg visszatérek, és az öreg napjaimat ott töltöm" - kezdte a két éve május utolsó napján átadott sportcentrum tulajdonosa. A jelenleg az angol Crystal Palace-ban védő Király kiemelte, nem tartja fontosnak a létesítmény létrehozására szánt pénzt - "felesleges számokba bocsátkozni" -, illetve az éves költségvetést, mert sokkal lényegesebb, hogy lehetőséget kínál a fiataloknak a sportra. "Tenni akartam valami nagyon hasznosat szülővárosom polgáraiért" - jelentette ki.

A hálóőr távollétében a központot Király Krisztián vezeti, aki csak névrokona, és a sógora. Napi kapcsolatban van édesapjával is, aki szintén felügyeli a rendeltetésszerű működést. A futball mellett kosarazni, teniszezni is lehet az újperinti központban, de konditermet is találunk benne.

Lázárék - csúcson az üzletben és a sportban
A Magyar Hírlap Magyarország száz leggazdagabb emberét összesítő listán helyet kapott a két fogathajtó világbajnok testvér, Lázár Zoltán és Lázár Vilmos is. Az üzleti ügyek intézése mellett mindkettőjüknek jut idejük a sportra, jelenleg Zoltánnak több. "Kölcsönösen segítjük egymást Vilivel, és mivel én már tavaly is négyesfogattal versenyeztem, több időt kell szentelnem a sportra, mint az üzleti ügyekre. Vili viszont pótol és kiegészít engem, így nincs olyan nap, amikor ne törődnék a lovainkkal. A szüleink is kereskedők voltak, így az induláshoz szükséges tőkét nekik köszönhetjük - édesanyánk be is segít a mai napig -, a jelenlegi vagyonunkat azonban magunknak, mert elképzeléseink sikeresek lettek" - nyilatkozott Lázár Zoltán, aki még mindig nem tudja, megkaphatja-e a tavalyi, kecskeméti vb aranyérmét, miután az első helyezett lovainál doppingszert találtak.
A Domonyvölgyi Lovaspark tulajdonosai székhelyükön a magyar lovaskultúra ápolását is feladatuknak tekintik. Lázárék a CBA üzletláncban is rendelkeznek tulajdonrésszel, vagyis az ügyek intézése nem kevés idővel jár, ám így még értékesebb, hogy rendre harcban állnak a világbajnoki címekért.

Három másik válogatott játékos befektetésekor elszakadt a sporttól. A harminchét éves és az élvonalbeli meccsek számában csúcsdöntésre készülődő Illés Béla, valamint Halmai Gábor egy fuvarozási cégbe szállt be. "Egy éve kerestek meg bennünket, nem lenne-e kedvünk társulni, és pénzünkkel segíteni a fejlesztéseket, egyúttal a terjeszkedést is. Belevágtunk, és szerencsére megyeget az üzlet" - közölte Illés Béla, aki a cégen keresztül saját bőrén is érezhette, hogy a fuvarozásban vannak halott időszakok, ilyen például a január és a február.

Lisztes elszakadt gyökereitől


Lisztes Krisztián Ferencváros
helyett Újpesten fektetett be
A tavaly a Werder Bremennel német bajnok, Lisztes Krisztián a Kossuth és Emmy-díjas operatőr, Ragályi Elemér ötvenszázalékos üzletrészét vásárolta meg a Külvárosi Kávéházban. (2003-ban 6,3 millió forint mérleg szerinti eredményt ért el.) A középpályás az olimpiai válogatottnál ismerte meg társát, a kapusedző Borbély Lászlót. Lisztes öt éve a kávéházban találkozott feleségével, Szilviával, így számára alighanem érzelmi kérdés is volt, hogy ha már befektet, akkor azt Újpesten teszi, még ha a Ferencváros is a nevelőegyesülete.

A cukrászda - a kézis Csoknyai és a pingpong-bajnok Jónyer István-, a sportbüfé - Dávid Kornél - erősíti meg a vendéglátás egyértelmű vezető helyét, de a sportszerek forgalmazása - a futballista Esterházy Márton, a focikapus Szendrei József és a kézilabdázó Marosi László révén - is előkelő helyen szerepel a képzeletbeli ranglistán, és hamarosan alighanem még többen kapnak kedvet a befektetésekhez.

Futballsztárok és motorok
A világ legjobb kosarasának tartott Michael Jordan visszavonulása után kosárlabda csapatot vásárolt, de a Washington Wizardsból hamarosan kiszállt, mivel játékosként szállt be a gárdába. A holland labdarúgó Clarence Seedorf - három csapattal nyert Bajnokok Ligáját - motoroscsapatot vásárolt, hasonlóan Francesco Tottihoz, az aranylabdás brazil Ronaldo a túraautó bajnokságban szereplő csapatnál látta jó helyen a pénzét.
David Beckham szigetet vásárolt, Michael Schumachernek és öccse gokartközponttal rendelkezik sok más mellett, a horvát kézizseni, Mirza Dzomba cukrászdát létesített.