Negyedik a PVSK az Euroligában

2005.04.24. 19:01
Két korábbi harmadik hely után csak negyedik lett a MiZo-Pécsi VSK a női kosárlabda Euroliga szamarai négyes döntőjében, miután a bronzmérkőzésen 68-60-ra kikapott a litván Vilniustól. A centerek rosszul játszottak, sok labdát "elszórt" a Pécs, a szakvezető, Rátgéber László dühös és csalódott volt a találkozó után.
Nem a legjobb előjelekkel vágott neki a PVSK harmadik euroligás bronzcsatájának, hiszen az elődöntőben a Brnótól elszenvedett fájó vereség mellett kiderült, hogy a horvát Korie Hlede - aki WNBA-bajnokként csalódásra csak három pontig jutott pénteken - sérülés miatt harcképtelenné vált.

Kiváló magyar kezdés, előny a félidőben

Remekül, hat-nullal kezdett a magyar bajnok, sőt, három perc múlva, Károlyi tripláinak köszönhetően már tíz pont volt az előny. Az első Final Fourjába jutott, két napja a házigazda Szamarát óriási küzdelemre késztető Vilnius idegesen adogatott, és még a teljes Euroliga-mezőny legjobb dobója, az amerikai Douglas is csak szenvedett. A Brno ellen gyengén teljesítő pécsi játékosok közül Fegyverneky remek formába lendült, a feltűnően indiszponált Branzova azonban továbbra is adós maradt a tőle megszokott kosarakkal.

A folytatásban a télen érkezett és a baranyaiak legjobb csereemberévé előlépő Dapo közelről és távolról is eredményes volt, miközben az ellenfél csak a tizennegyedik percben jutott tíz pont fölé. A litvánok zónavédekezése miatt ezt követően valamelyest megtorpantak a baranyaiak, és a tizenhárom pontos vezetés - a mintegy húsz fős, kitartóan tülkölő pécsi tábor elszörnyedésére - háromra olvadt. Fegyvernekynek a dudaszó pillanatában, hét méterről elendegett triplájával azonban a nagyszünetre 34-27-re alakult az állás.

A harmadik negyedben jött a fordulat

A főként a nyitónegyedben "betliző" ellenfél a félidei statisztika szerint mindössze negyvenegy százalékkal dobta a két- és harminc százalékkal a hárompontosokat, míg a Pécs negyvenhét, illetve ötven százalékosan célzott, ráadásul a lepattanócsatát is megnyerte 19-14-re.

Térfélcsere után Béres és Fegyverneky csakhamar már négy személyinél járt, miközben a túloldalon az 1997-es budapesti Eb-döntőben aranyérmet szerző Streimikyte harminchárom évesen is remekelt. A kiegyenlített erőviszonyokat jelezte, hogy a rivális továbbra is "látótávolságon" belül maradt, sőt egy 12-2-es rohammal a 29. percben a vezetést is átvette.

A hajrát jól bírta a Vilnius

A váratlan és kellemetlen fordulat az utolsó játékrészben is éreztette hatását: a Vilnius kilencével szemben tizenhét labdát eladó PVSK leblokkolt, ráadásul Károlyi kipontozódott, így csak a csapatkapitány Iványi tartotta a lelket társaiban. A litvánoknál Douglas nagyon belelendült, a hátrány kisvártatva tíz pontra nőtt, és ezzel gyakorlatilag eldőlt a találkozó.

A több gyenge egyéni teljesítmény által visszavetett Pécs előtt 58-62-nél még felcsillant a remény, ám a hajrát az ellenfél bírta jobban idegekkel, így a baranyaiaknak két megnyert Euroliga-bronzmeccs után be kellett érniük a negyedik hellyel. Eladott labdák tekintetében nagy volt a két csapat közötti különbség, és a második félidőre a lepattanókat is gyenge százalékkal szedték a mieink. A végső győzelemre is esélyes "Vasút" így két gyenge meccsel a háta mögött a negyedik lett.

Rátgéber: Most kell szeretni a csapatot

Rátgéber László vezetőedző így nyilatkozott a meccs után: "Nehéz bármit is mondanom, hiszen Vilipic, Branzova vagy Károlyi ma szabadnapot vett ki, így csak a példamutatóan küzdő Fegyvernekyre, illetve Iványira, Dapóra és Béresre számíthattam. A többiek gyáván elbújtak. Dühös és csalódott vagyok, viszont most kell a legjobban szeretnem ezt a csapatot, mert amikor év közben nyertünk, mindig csak bíráltam a lányokat."

Az aranyérmet a rendező Szamara szerezte meg, miután 69-66-ra verte a cseh Brnót.

Jegyzőkönyv:
Vilnius (litván) - MiZo-Pécsi VSK 68-60 (8-19, 19-15, 21-12, 20-14)
Szamara, 400 néző
Pontszerzők: Fegyverneky 14/3, Dapo 11, Béres 10, Iványi 8, Branzova 8, Károlyi 7/6, Vilipic 2, illetve Douglas 19/3, Streimikyte 16, Valentiene 11/9, Baranauskaite 10, Valuzyte 6, Kublina 6