Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Zsinórban ötödször pólóbajnok a Honvéd

2005.05.01. 18:58
Megszakítás nélkül ötödször nyerte meg a magyar férfi vízilabda-bajnokságot a Honvéd, miután 11-4-re a rájátszásos döntő vasárnapi harmadik meccsén is diadalmaskodott a Vasas ellen, begyűjtve ezzel a 2004/2005-ös elsőséghez szükséges harmadik győzelmét is.
A magyar vízilabda-bajnokság playoffjának aranyéremért zajló párharcában a nyitányon a Kőér utcában vendégként elszenvedett 12-5-ös, majd a Komjádi uszodában elért szorosabb, 6-5-ös vereség után a Vasasnak a minimálisra zsugorodott - egyébként is inkább elméleti, mintsem valós - reménye életben tartása végett mindenképpen nyernie kellett volna a Honvéd otthonában vasárnap délután.

Csak Steinmetz volt a Honvéd ellenfele

Az elején Steinmetz Ádám két villanására nem a hét honvédos olimpiai bajnok valamelyike, hanem a védő Kovács Olivér válaszolt remek duplával, hogy aztán Biros Péter bombájával már a Honvéd vezessen 3-2-re. A már-már önkívületi állapotban centerező ifjabbik Steinmetz egyedül tartotta a Vasasban a lelket. Javára - az elnökséggel hadat viselő és sztrájkoló magyar játékvezetők távollétében közreműködő - török vendégbírók sokadszor ítéltek emberelőnyt az első hét percben.

Három negyed alatt egy Vasas-gól

A második negyedtől aztán a dominósok úgy gondolták, ezen a meccsen véglegesen el akarják dönteni az arany sorsát. A hazai kapus, Gergely István az ellenfél minden próbálkozását hárította, míg támadásban rendre eredményesek voltak Benedekék. A harmadik játékrészben előbb ötgólosra duzzadt az előny, a befejező hét percben pedig még kieresztve, könnyelmű megoldásokat vállalva is növelte a különbséget a Honvéd, amely végül 11-4-es, kiütéses győzelmet aratott Földi László csapata felett.

A Honvéd-edző kilencedik aranya

A hazai rájátszásos pólódöntők történetében először esett meg, hogy a végső győztes nullára nyerje a párharcot. A Vasas sorozatban ötödik ezüstérmét szerezte, de szinte hihetetlen, hogy az 1989-es, eddigi utolsó ob I-es elsősége óta az idén összességében már a tizenkettedik döntőt bukta el az angyalföldi együttes.

Az 1904-es első kiírás óta a legtöbbször az Újpest volt bajnok, jelesül huszonhat alkalommal diadalmaskodott eddig. Az FTC huszonegy, a Vasas tizenhárom elsőséget vallhat a magáénak. A Honvéd ötödik győzelme mesterének, Kovács Istvánnak egyúttal a kilencedik végső sikert jelenti, hiszen korábban az Újpest szakvezetőjeként négy bajnoki címszerzésnek volt részese.

Férfi vízilabda-bajnokság, döntő, 3. mérkőzés
Domino-BHSE - TEVA-VasasPlaket 11-4 (4-3, 3-0, 2-1, 2-0 )
Góldobók: Kovács, Biros, Bárány, Kiss 2-2, Szívós, Benedek, Tóth 1-1, illetve Steinmetz Á. 3, Vindisch 1
A párharc végeredménye: 3-0 a Honvéd javára.
Az utóbbi tíz év győztesei:
1996: BVSC
1997: BVSC
1998: BVSC
1999: BVSC
2000: FTC
2001: Honvéd
2002: Honvéd
2003: Honvéd
2004: Honvéd
2005: Honvéd