Schmitt Pál maradt a MOB elnöke

2005.05.07. 15:27
Nem történt változás a Magyar Olimpiai Bizottság élén, a politikai tevékenysége miatt az utóbbi időben támadott Schmitt Pál megtartotta elnöki tisztségét, Aján Tamás pedig főtitkár maradt. Schmitt diplomataként is rekordot dönthet, hiszen húsz évig állhat az olimpiai mozgalom élén. Gyárfás Tamás alelnök lett, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Jacques Rogge ősszel kitünteti az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztinát.
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közgyűlése szombaton újabb négy évre Schmitt Pált választotta elnökké. A testületet függetlené válása, vagyis 1989 óta irányító sportdiplomata egyedüli jelölt volt a posztra, a tagság 99:39-es aránnyal szavazott neki bizalmat.

A testület megbecsülésének helyreállítása

"Az ötödik ciklusra kaptam most megbízást. Ha kitöltöm a mandátumomat, húsz évig leszek a Magyar Olimpiai Bizottság élén, amire száztíz esztendő alatt nem volt példa. Az egységért, a szolidaritásért és a belső kohézió megteremtéséért fogok dolgozni, továbbá azért, hogy helyreállítsam a testület megbecsülését" - mondta közvetlenül a megválasztását követően a régi-új elnök, akit pártpolitizálása miatt sokan támadtak a szavazást megelőző hónapokban.

A főtitkári teendőket a jövőben is - a Schmittel 1989 óta együtt dolgozó - Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke látja majd el, aki a voksoláson 79-58-ra nyert Kamuti Jenő, az Európai Vívó Szövetség és a Nemzetközi Fair Play Bizottság vezetője ellen.

Aján: A MOB erős testület lesz

"Szeretnék mindenkivel együttműködni, bízom abban, hogy a megkezdett munka folytatásával a MOB nagyon erős testület lesz, melynek a szekerét együtt toljuk a leendő sikerek érdekében" - fogalmazott Aján.

Alelnöknek a hat jelölt közül Gyárfás Tamást (105 szavazat), az úszó- és Császári Attilát (102), az öttusaszövetség elnökét, valamint Bakonyi Tibor (101) főpolgármester-helyettest, az Országgyűlés ifjúsági és sportbizottságának elnökét, továbbá Gémesi Györgyöt (83), a vívószövetség első emberét választották meg.

Olimpiai bajnokok az elnökségben

Az elnökségbe a fennmaradó 11 helyre 27 pályázó közül az első körben Faragó Judit (101), Hegedűs Csaba (95), Zsivótzky Gyula (87), Sinka László (75), Kamuti Jenő (73), dr. Berkes István (70), Csötönyi Sándor (67) és Kulcsár Győző (65) került be. A másodikban, a harmadikban és a negyedikben nem sikerült új tagot választani, az ötödikben Konrád János és Vass Károly, majd az ismét csak sikertelen hatodikat és hetediket követően a nyolcadikban Szabó Tamás vált a vezető testület tagjává.

Az ülés kezdetén a százötvenhét szavazásra jogosult tag közül százharminckilenc volt jelen - ez a szám később nőtt -, így a közgyűlés határozatképes volt.

Rogge kitünteti Egerszegit

A voksolásokat megelőzően Schmitt Pál beszámolt a legutóbbi, március tizenkilencediki közgyűlés óta történtekről, majd a tagság elfogadta a 2006-os téli olimpia előkészületeit összegző írásbeli anyagot, illetve az elmúlt hónapokra vonatkozó gazdasági beszámolót, egyúttal pedig arról határozott, hogy a 2008-as nyári játékok felkészülési irányelveit a június tizenegyediki ülésen vitatja meg, így addig az új elnökségnek is lesz lehetősége véleményalkotásra, akárcsak a tagságnak módosító javaslatok megfogalmazására.

Schmitt Pál bejelentette, hogy Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke az október eleji magyarországi látogatásán elismerésben részesíti az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztinát, Kulcsár Győzőt, Kárpáti Györgyöt - előbbi négyszer, utóbbi háromszor állhatott az olimpia dobogó legfelső fokán -, valamint Fábiánné Rozsnyói Katalint és dr. Berkes Istvánt.

A MOB sajtófőnöke az elkövetkező négy évben Csurka Gergely lesz. Vad Dezső, aki eddig tartotta a kapcsolatot a médiával, továbbra is az olimpiai bizottság alkalmazásában marad: a honlapját és bulletinjét fogja szerkeszteni.  • Hírek
  • Hírek