Navigátora rúgatta ki a ralipilótát

2005.05.17. 11:25
Egy futamra visszatér a Citroenhez a kétszeres ralivilágbajnok spanyol Carlos Sainz, miután a csapat lecserélte eddigi pilótáját, Francois Duvalt. A belga versenyző bukott a ciprusi ralin, és ezután navigátora jelezte, többé nem ül be mellé az autóba.
A kétszeres világbajnokként tavaly visszavonult spanyol Carlos Sainz fogja helyettesíteni a június 3. és 5. közötti Török-ralin a hétvégi ciprusi futamon balesetet szenvedett belga Francois Duvalt.

Majdnem bennégtek

A Citroen-csapat elégedetlen a Fordtól érkezett Duval eddigi teljesítményével: az idei hat viadalon csupán öt pontot szerzett és összetettben mindössze a tizenegyedik helyen áll a pilóta. A csodával határos módon úszta meg komolyabb sérülés nélkül a szombati fának ütközést és kocsijának porig égését, ráadásul harmadszor kellett idén versenyt feladnia. Ezt követően navigátora, Stéphane Prevot jelezte, hogy többet nem kíván mellé beülni az autóba.

A bűnbánat sem segített

A csapatvezetésnek mindössze néhány órája volt, hogy eldöntse, a következő versenyre kit nevez második számú autójába. A gárda főnöke, Guy Fréquelin nem leplezte csalódottságát, dühös volt, hiszen pilótáján szerinte nyomás sem volt, hiszen sokan kiestek előle, így nyugodt versenyzéssel jó eredményt érhetett volna el.

Az sem menthette meg Duvalt, hogy elismerte, hibázott, amiért be akarta érni csapattársát, Sebastian Loeb-öt. "Az én hibám, meg kell értenem, hogy nem üldözhetem Sebastiant, ha más a csapat érdeke" - sopánkodott a eurosport honlapján.

Sainz hét hónap után versenyez újra

Az 1990-ben és 1992-ben világbajnok, 1991-ben, 1994-ben, 1995-ben és 1998-ban vb-második, rekordnak számító 194 futamon induló és ebből 26-ot megnyerő Sainz immár hét hónapja nem versenyzett, de most bízik benne, hogy segíteni tudja a Citroent a Török-ralin, amelyen két évvel korábban már sikerült diadalmaskodnia.

A klasszis azonban világossá tette, nem tervez hosszútávra. "Egyszeri részvételem nem jelenti, hogy visszatérnék a világbajnokságba" - áll Sainz közleményében. A spanyol hangsúlyozta, korábbi csapata sikereihez akar hozzájárulni így.

A Citroen a Peugeot mögött

A vb-sorozatot 45 ponttal a Citroennel versenyző, címvédő francia Sébastien Loeb vezeti, második a Subaruval szereplő norvég Petter Solberg, aki eddig 34 pontot gyűjtött. A konstruktőrök között a Peugeot áll az élen 62 ponttal, második a Sainzot reaktiváló Citroen 53-mal.