László Csaba érmet remél versenytáncban

2005.05.23. 19:15
Július közepén Duisburgban rendezik a Világjátékokat, a nem olimpiai sportágak legnagyobb seregszemléjét. A magyar részvételt szervező Nemzeti Sportszövetség sajtótájékoztatóján kiderült, sportolóink több számban is éremesélyesként indulnak a játékokon.
"Nem a miénk az élet napos oldala, ezért azt mondom, becsüljük meg azt a negyvenmillió forintot, amit az állam nekünk szánt a felkészülésre. A Világjátékok elsősorban a nem olimpiai sportágaknak jelent fontos kiemelkedési lehetőséget, miközben több olimpiai sportágban vb-t és Eb-t nyert sportoló is van köztünk" - mondta Berényi János, a Nemzeti Sportszövetség (NSSZ) elnöke azon a sajtótájékoztatón, melyet ötvenkét nappal a július 14-24. között zajló duisburgi Világjátékok megkezdése előtt tartottak.

Berényi kiemelte, hogy az idei viadalon százhúsz nemzet háromezer versenyzője áll rajthoz, harminchárom sportág, negyvenhárom versenyszámában. "A magyar csapat százhárom tagú, ebből hatvanketten versenyzők. Az ő nevükben is mondhatom, valamennyien tisztességesen felkészültek és az athéni sikereket beárnyékoló doppingesetek kapcsán, minden eddiginél szigorúbb ellenőrzéseken estek át" - mondta Berényi.

Kizárták a feledékeny erőemelőt

Ennek az egyik éremesélyes erőemelő esett áldozatául, aki egy szúrópróbaszerű vizsgálaton nem tudott ott lenni, ezért kizárták a keretből. A Sportszövetség első embere egyébként bízik benne, hogy több, a versenyen szereplő sportág - például a karate, a rögbi, a golf vagy a fallabda - a közeljövőben felkerülhet az olimpia műsorára is.

A sajtótájékoztatón jelenlévő versenyzők is bizakodva tekintenek a verseny elé. A testépítő Taksony Andrea például világ-, és Európa-bajnok, így joggal reménykedik érmes helyezésben. Ugyancsak ebben bízik Asztalos István ejtőernyős is, aki az elmúlt héten 187 versenyzőből lett a tizenkettedik, a játékokon szereplő tíz ejtőernyősből a legjobb három közé szeretne kerülni.

Olimpikonok a csapatban

Ugyancsak bíznak magukban a női strandkézilabdások is, akik eddig még nem szerepeltek a játékokon. Nekik nincs könnyű dolguk, mert erős csoportban, a törökökkel, a házigazda németekkel és a "strandjátékokban" mindig erős brazilokkal küzdenek majd. A legérdekesebb csapat a sárkányhajósoké, hiszen itt több olimpikon is szerepel, Hegedüs Róbert, Bártfai Krisztián és Bauer Márton több világversenyen is bizonyított már. Ugyanakkor ez a csapat sok generációt vonultat fel, hiszen amíg a kormányos hatvanegy esztendős, addig akad olyan "lapátoló". aki még csak tizenhat éves.

A táncosok két versenyszámban állnak rajthoz, és az akrobatikus Rock'n'Roll-ban induló Kiss Katalin-Horváth Márk kettős ugyanúgy éremesélyes, mint a László Csaba-Szögi Szilvia versenytáncospár is. A Világjátékokon szereplő harminchét sportágból ezúttal 11-ben (ejtőernyőzés, erőemelés, fallabda, íjászat, karate, sárkányhajózás, strandkézilabda, tánc, testépítés, uszonyosúszás, vízisí) szerepel magyar versenyző.