Erős lesz a debreceni torna-Eb mezőnye

2005.05.24. 15:21
Kétszázötvennyolc tornász készül gyakorlataival a jövő héten rajtoló debreceni tornász Európa-bajnokságra. A mezőny nem szűkölködik olimpiai bajnokokban és három Eb-címvédő is indul. A magyar versenyzők egyénileg, különböző ritmusban készültek fel.
Tíz olimpiai bajnok indul a jövő héten csütörtöktől vasárnapig tartó debreceni tornász Európa-bajnokságon. Az athéni olimpián kiadott harminchat éremből húsz maradt Európában, és csupán négy bajnok hiányozik majd a Főnix-csarnokból.

Bajnokok sora Debrecenben

Az ötkarikás bajnokok közül a görög Tambakosz (gyűrű), az ukrán Honcsarov (korlát), az olasz Cassina (nyújtó), míg a nőknél mind a négy szer athéni aranyérmese szerepelni fog: a román Ponor (talaj, gerenda) és Rosu (ugrás), valamint a francia Lepennec (felemáskorlát). Mivel az olimpiai bajnok román női csapatból Debrecenben lesz Sofronie is, összesen hét athéni győztes jut szóhoz a mezőnyben.

Sydney és Atlanta bajnokai is képviseltetik magukat, ott lesz Debrecenben a 2000-ben lólengésben diadalamsokodott román Urzica, és az ugrásban és talajon első orosz Zamolodscsikova, valamint a 1996-ban csapatban aranyérmes az orosz Krjukov.

Azonban nem csak a versenyzők között lesznek olimpiai elsők. Az ukránok edzője, Korobcsinszkij, valamint egyik bírójuk, Miszjutyin 1992-ben Barcelonában győzött csapatban a FÁK színeiben.

A címvédők közül hárman nem tornáznak a civis városban: a korláton győztes ukrán Zozulja; a női összetett győztese, a kezelt honfitárs Kozics; valamint a tavaly visszavonult, felemáskorláton diadalmaskodó, s már életében legendává nőtt orosz tornász, Horkina.

Sok a fiatal női tornász

Debrecenben a férfiak között harminchárom, a nőknél pedig harmincnégy ország indít versenyzőt. Így összesen harmincnégy nemzetből százötvenhét férfi és százegy nő lép a szerekhez. A férfiaknál a nyújtó a legkedveltebb: ezen százöten próbálkoznak. A hölgyek a talajt és a gerendát favorizálják: mindkét számban kilencvenen indulnak.

A férfi mezőny legfiatalabbja az 1988 áprilisában született lett Jzmodenov. A legidősebb kiválasztásával bajban vannak a szervezők, mivel az európai szövetség adatai szerint a cseh Boltnar 1957-ben, a dán Jansen pedig 1963-ban látta meg a napvilágot. Ez azonban elírás lehet, így az 1973 februárjában született bolgár Jovcsev lehet a korelnök.

A nők átlagéletkora nagyon alacsony, a mezőny kétharmada 1987 és 89 között született. A legfiatalabb a finn Lappeteilainen, ő 1989 decemberi. A hölgyeknél is bolgár a legidősebb: Rangelova idén lesz huszonhét éves.

Érmeket várnak a magyaroktól

A magyarok éremvárományos női résztvevője, Szarka Krisztina az idei formaidőzítését az Eb idejére tervezte, ezért nem is tornázott ki magából sokat, az országos tornászbajnokságon viszont gyenge teljesítménnyel is három arany- és egy ezüstéremet zsebelt be. Az Európa-bajnokságon - mivel alapvetően négy szeres tornász - az egyéni összetettben szerepelhet sikerrel, a szakvezetők reményei szerint Európa legjobb huszonnégy tornásza között végezhet. A döntőbe kerülésre leginkább ugrásban van esélye, ami annak is köszönhető, hogy a női tornában nem vezették be az új szabálymódosításokat, így a 2004-es FIG szabályok vannak érvényben.

A magyar csapat:
férfiak:
Gál Róbert (talaj, ugrás)
Berki Krisztián (lólengés)
Hetrovics Marcell (talaj, ugrás, lólengés, gyűrű, korlát, nyújtó)
Horváth Csaba (korlát, nyújtó)
Király Roland (talaj, gyűrű)
Fekete Levente (lólengés, gyűrű)

nők:
Szarka Krisztina (ugrás, talaj, gerenda, felemáskorlát)
Simon Ágnes (ugrás, talaj, gerenda, felemáskorlát)
Péntek Tünde (talaj, gerenda, felemáskorlát)

Az Athénban ugrásban hatodik Gál Róbertnek mozgalmasabb volt a felkészülése, a cottbusi Világkupán talajon nem sikerült a döntőbe jutnia, ugráson viszont tavalyi gyakorlatával, 9,487 átlagpontszámmal a harmadik helyen végzett. Ezt követően a magyar szerbajnokságon - április elején - a nemzetközi szintet megütő teljesítménnyel talajon és ugrásban egyaránt az első helyet sikerült megszereznie, mindkét szeren 9,200 pontszámmal. A brazíliai Világkupán pontszámokban és helyezésekben egyaránt az eddigi legjobb eredményét érte el: talajon és ugrásban első lett 9,2-es, illetve 9,5-ös pontszámmal. A Gentben rendezett torna Világkupa-versenyen a talajon ezüstérmet szerzett.

A harmadik nagy esélyesként számontartott Berki Krisztián a felkészülést már január 3-án megkezdte, és egy jól meghatározott, megfelelően végrehajtott edzésprogramnak köszönhetően sikerült több változatban is a tavalyi gyakorlatát tovább fejlesztenie. Első versenye a februári, New York-i Világkupa volt, ahol a döntőben új gyakorlatot hajtott végre sikertelenül, és így az ötödik helyen végzett. A cottbusi Világkupán sajnos a rontás megismétlődött, és nem került a döntőbe. Az ezt követő három versenyre azonban összekapta magát: az országos tornászbajnokságon 9,750-ös pontszámmal az első helyen, míg a brazíliai világkupán 9,475 pontszámmal a második helyen végzett, Gentben a harmadik lett lólengésben.