A címvédő történelmi veresége a francia teniszbajnokságon

2005.05.24. 11:29
Anasztaszja Miszkina ez első olyan teniszező, aki címvédőként már az első fordulóban búcsúzni kényszerült a Roland Garroson. Az orosz szerint a meglepő vereség oka leginkább fejben keresendő, nem bírta a rá nehezedő nyomást és édesanyja súlyos betegsége is elvonta figyelmét.
Történelmi vereséget szenvedett a Roland Garroson Anasztaszja Miszkina: ő az első címvédő, aki már az első fordulóban kikapott a francia nyílt teniszbajnokságon. Az ötödik helyen kiemelt orosz játékos egy óra 44 perc alatt kapott ki a világranglista 109. helyén álló spanyol Maria Sanchez Lorenzótól 6:4, 4:6, 6:0-ra. A 24 éves teniszező még a verseny előtt arról panaszkodott, hogy nem érzi magát jó formában, mivel gyakran gondol súlyos beteg édesanyjára.

Ez jól látszott a találkozót követő sajtótájékoztatón is, ahova életunt hangulatban érkezett Miszkina. Idei első és egyben utolsó meccs utáni "fellépésén" kisírt szemekkel helyet foglaló orosz csillag megkért néhány fotóst, hogy ezúttal lehetőleg ne fényképezzék, majd némi újságírói noszogatásra elmesélte a váratlan kudarc történetét. "Mostanában akárkivel játszottam, szinte mindenki megvert, és egyelőre fogalmam sincs, hogy miért. A szervám ma csapnivaló volt, noha a vállam már teljesen rendben van, így alighanem valahol feljebb lehet a probléma" - kocogtatta meg a halántékát.

Miszkina szerint tavaly azért volt más helyzetben, mert nem nehezedett rá semmilyen nyomás, címvédőként viszont már nem olyan egyszerű megfelelni az elvárásoknak. "Lehet, hogy ha még keményebben edzenék, a füves tornákra összeállna valamelyest a játékom, de az is lehet, hogy pihennem kellene egy kicsit. Egyelőre annyi biztos, hogy pár napig nem akarok teniszpályát látni, pillanatnyilag elegem van az egészből" - fogalmazott megkeseredetten.

A harmadik, aki mégis első
Anasztaszja Miszkina mellett másik két címvédő, a magyar Asbóth József, valamint a spanyol Manuel Santana nem tudott eljutni az 1925 óta nyílt francia teniszbajnokság második fordulójába. Csakhogy, amíg az orosz versenyzőnő most vereség miatt nem lépett tovább, addig az 1947-ben diadalmaskodó Asbóth 1948-ban, míg az 1964-ben győztes Santana 1965-ben pályára sem lépett, így ellenfele játék nélkül nyert. Ebből a szempontból Miszkina történelmi vereséget szenvedett hétfőn.

Miskinával szemben egyébként valamennyi kiemelt magabiztosan vette az első akadályt, mindössze az első helyen kiemelt Davenport szenvedett meg a szlovén Srebotnik ellen, végül azonban három játszmában ő is hozta a meccsét. Az elmúlt hetekben térdsérüléssel bajlódó - ezért a nevezését az utolsó pillanatra hagyó - egykori világelső belga Clijsters meglepően könnyedén, bő háromnegyed óra alatt 6:1, 6:0-ra verte az amerikai Tu-t.