Pirosban könnyebb nyerni?

2005.05.24. 08:51
Angol tudósok azt állítják, a sportokban a piros mezes résztvevő többször győz, mint más színben játszó ellenfelei. Az utóbbi hetek futballeseményei és a tavalyi futball-Eb is ezt bizonyítják, a Forma-1-ben viszont idén eddig veszít Ferrari. A piros viselet azzal hathat, hogy aggressziót sugároz és ez elbizonytalanítja az ellenfelet.
A piros szín előnyt jelent a sportban, állítják brit tudósok. Szakemberek vizsgálták meg az elmúlt évek sporteseményeit, és arra a következtetésre jutottak, hogy a pirosban induló vagy játszó csapat vagy egyén többször nyert, mint más színben fellépő ellenfele.

A futball-Eb-n a döntőig dominált a piros

A 2004-es labdarúgó Európa-bajnokságon a legtöbb gárda változó színekben lépett pályára, ám ha piros mez volt rajta, akkor több gól rúgott és többször nyert. Egyedül a hazai portugálok játszottak mindig pirosban, ők a döntőig jutottak el.

Az Eb harmincegy mérkőzéséből tizenhétszer viselt az egyik válogatott teljesen vagy nagyrészt piros felsőt, és a számok kutatások igazat támasztják alá: hétszer nyert a piros csapat, míg a Portugália-Anglia nyolcaddöntő ugyan 2-2-es döntetlenre végződött, ám tizenegyesekkel a portugálok nyertek.

Mindössze négyszer kaptak ki a piros alakulatok, bár ezek közül az egyik épp a döntő volt, amikor Görögörszág - a tornán már másodszor - legyőzte a házigazdát. Öt meccs döntetlennel ért véget.

A Liverpool és az Arsenal is nyert

Szintén a tudósokat igazolja a közelmúlt több klubfutball-eseménye is. A tiszta vörösben játszó Liverpool kiverte a Bajnokok Ligájából a Chelsea-t, míg a szombati angol FA-kupa-döntőben a tradicionális piros felsőjében győzött tizenegyesekkel az Arsenal a fekete váltómezében - eredeti színük piros - szereplő Manchester United ellen.

A kutatók küzdősportokat is megvizsgáltak - többek között a bokszot és a birkózást, amelyben az egyik résztvevő mindig pirosban van - és a kiválasztott 21 összecsapásból 16-ot a piros vagy vörös nyert.

Még szélesebb mintát tekintve kisebb az eltérés, de a győzelmi hányados akkor is 55 százalékos a vörös javára. Ebből viszont nem következik, hogy negyvenöt százalékos a más színű fél győzelmi aránya, mert döntetlenek is lehetnek benne, amire viszont külön nem tért ki a kutatás.

A Forma-1-ben megtörni látszik a vörös ereje

Azt nem tudni, a technikai sportokat is vizsgálták-e, de a Forma-1-ben 1999 óta világbajnok Ferrari színe is piros. Az utóbbi időben viszont megtörni látszik a varázserő, hiszen Michael Schumacherék idén még egy futamon sem győztek, és a dobogóra is csak kétszer állhattak föl.

A tudósok a színelőnyt azzal magyarázzák, hogy a vörös tudat alatt agressziót, haragot, férfi dominanciát sugároz, ami elbátortalanítja az ellenfelet.