Akik rendezőre cserélték az edzőt

2005.05.28. 13:56
Az élsportolók közül sokan adottságaikat, a szereplésből adódó tapasztalataikat és ismertségüket színészként használják ki visszavonulásuk után. Tarzan még a húszas években nyert olimipiákat úszásban Johnny Weismüllerként, de szintén a medencéből szállt ki Piedone, azaz Carlo Pedersoli. A magyar sztárspolók is már az ötvenes évektől feltűnnek a mozikban, az örökifjú Növényi Norbert, Moszkva bajnoka át is képezte magát, de a rendezők előszeretettel foglalkoztatják a korábbi öklöző Kovács Istvánt is.
A sportolók már pályafutásuk alatt igyekeznek bebiztosítani a karrierjük utáni, "civil" életüket. Akad, aki befekteti a sikerekkel szerzett pénzét és üzleti vállalkozásba fog, mások a médiában próbálnak szerencsét, de előfordul, hogy egy sztársportoló a politikában köt ki, vagy sportvezetőnek áll. Sokan azonban egy másfajta szereplést választanak: színészként próbálnak érvényesülni.


Nézegessen sportolóból lett színészeket!
A filmtörténet első sportolóból lett sztárja "természetesen" magyar volt. Az aranyait az USA-nak nyerő Johnny Weissmüller ugyanis a Temesvár melletti Szabadfaluban született, és gyerekkorában vándorolt ki szüleivel az Egyesült Államokba. Összesen öt olimpiai elsőséget szerzett 1924-ben és 1928-ban, és ő volt az első gyorsúszó, aki egy percen belül úszta a száz méter gyorsot. Az amszterdami olimpia után lett Hollywood ünnepelt sztárja, összesen tizenkét alkalommal játszotta el Tarzant, a dzsungel királyát.

Carlo Pedersoli, Bud Spencer és Piedone

A másik legismertebb sportoló-színész, Carlo Pedersoli is úszóként kezdte, majd áttért a vízilabdára, de az 1952-es helsinki olimpián még mindkét számban szerepelt. Pólósként Európa-bajnok lett és játszott az '56-os nyári játékokon is. Első filmszerepét huszonegy évesen, 1950-ben, a Rómában forgatott Quo Vadisban kapta, testőrt alakított.

Az egyik legnagyobb olasz filmcézár lányát vette feleségül, mégis csak 1967-ben kezdődik igazi karrierje. Ekkor, első makaróni-westernje forgatásakor felvette a Bud Spencer művésznevet: a Bud-ot nagy termete miatt választotta, hiszen angolul rügyecskét jelent, míg a Spencert példaképétől, Spencer Tracytől vette "kölcsön". Bud Spencer nagyon sok filmet forgatott, elég csak a Különben dühbe jövünket, vagy a verekedős műfaj klasszikusát, a Piedone-sorozatot említeni.

Népszerűek az NBA-sztárok

Ismertségük miatt az utóbbi évtizedekben a filmesek sokat foglalkoztatták a legnépszerűbb amerikai kosárlabdázókat is. A világ valaha volt legjobb játékosának tartott Michael Jordan a Space Jam című fele játékfilm-fele rajzfilm műben saját magát adta, sőt, életrajzi jellegű is a parkettről a baseballpályára váltó játékosról szóló történet. Ebben rajta kívül epizódszerepben feltűnt még több NBA-csillag, például Larry Bird, Charles Barkley, Patrick Ewing és Larry Johnson is.

Egy másik legendás kosaras, a Los Angeles Lakers egykori sztárja, Karem Abdul-Jabbar (aki Ferdinand Lewis Alcindor néven született) a Halálos játék című klasszikusban verekedett Bruce Lee-val, majd pár évvel később az Airplane című vígjátékban is feltűnt, pilótaként.


Dennis Rodman nemcsak játszott,
készítettek is róla filmet
Az elmúlt évtized legvitatottabb játékosa, Dennis Rodman az 1997-ben forgatott Nyerő páros című akciófilmben pofozkodott az egykori kick-boksz világbajnok, Jean Claude van Damme oldalán. Két évvel később már főszerepet játszott a Simon Sez című filmben, majd 2000-ben két "komolyabb" színész, Tom Berenger és Stephen Baldwin mellett alakított főszerepet a Cutaway című moziban.

Több tv-sorozatban is játszott, de életéről is forgattak filmet: az 1998-as Dennis Rodman, a Féregben nem magát alakította az extravagáns kosaras, de ő is megjelenik.

A futballisták közül a "legnagyobb", Pelé eddig majdnem tíz filmet forgatott, legjelentősebb szerepe az 1981-ben Magyarországon forgatott, Victory (Menekülés a győzelembe) című moziban volt, amelyben az elfogott hadifoglyok játszanak labdarúgó-mérkőzést Párizsban német fogvatartóikkal. A főszereplő Sylvester Stallone-n és a brazil klasszison kívül a futballisták közül feltűnik még az argentin Ardiles, a lengyel Deyna, a holland van Himst és az angol Bobby Moore is.

A "Hentes" lett Guy Ritchie kedvence

Több reklám mellett filmek epizódszerepeiben is feltűnt a Manchester United francia csillaga, Eric Cantona, ám ezek közül talán csak a díjakkal jutalmazott Elizabeth érdemel említést, melyben a nemes Monsieur de Foix-ot alakítja.

Színészként sokkal nagyobb sikereket aratott, mint futballistaként az elmúlt évek filmekben legtöbbet foglalkoztatott labdarúgója, a Wimledon egykori védője, a nemes egyszerűséggel "Hentesnek" becézett Winnie Jones. A pályán elsősorban botrányos viselkedésével hívta fel a figyelmet magára, de a rendező Guy Ritchie felfedezte magának és legsikeresebb filmjeiben, A ravasz az agy és két füstölgő puskacsőben, valamint a Blöffben is szerepeltette. Új karrierje '98-ban kezdődött, eddig tizenöt filmet forgatott és idén is már öt forgatásába kezdett bele. Főszerepet játszott a Kardhal és a Tolvajtempó című Nicolas Cage-moziban, valamint a futballtémájú Gépállat SC-ben is.

Sportoló, színész, politikus
Az 1983-ban bemutatott Szegény Dzsoni és Árnika olyan mellékszereplőt vonultatott fel, mint az akkor még sportolói ambíciókat is dédelgető Orbán Viktor. A volt miniszterelnöknek a filmezést ugyan csak egyszeri kitérő volt, de futballistaként még ma is részese a harmadosztályú Felcsút menetelésének.

Némileg hasonló a pályája a szintén sport-film-politika vonalon mozgó Arnold Schwarzeneggernek, aki testépítőként tizenháromszoros világelső volt, majd Hollywood felkapott sztárja lett. 2004-ben Kalifornia állam kormányzójának választották az osztrák születésű egykori filmsztárt.

A szépségét Playboy-modellként is kamatoztató olimpiai bajnok, Katarina Witt a Robert de Niro neve fémjelezte Roninben tűnt fel, amelyben egy korcsolyázónőt alakított.

Magyar bokszolók a vásznon

A magyar sportolók is már az ötvenes évek óta szerepelnek rendszeresen mozifilmekben. A háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó, Papp László, az életéről forgatott Pofonok völgye, avagy Papp Lacit nem lehet legyőzni mellett, két játékfilmben is szerepelt. Az 1957-es Nehéz kesztyűkben főszerepet, az 1969-es Az oroszlán ugrani készülben mellékszerepet játszott.

Az évszázad sportolójának választott Puskás Ferenc az 1956-ban forgatott Csodacsatárban alakított labdarúgót, majd évtizedekkel később, emigrációjából visszatérve Bujtor István "Piedone-utánzatában", az Elvarázsolt dollárban is feltűnt pár másodpercre. Ebben a filmben ugyancsak szerepelt a kilencszeres világbajnok kenus, Wichmann Tamás is, akinek nem ez volt az első "fellépése", hiszen már az 1980-as Vámmentes házasságban is epizódszerepet kapott. A karakteres arcú sportembert jó két évtizeddel később is megtalálták, szerepelt a Werckmeister harmóniák és a Hídember című filmekben is.

Az olimpiai bajnok pólós, Csapó Gábor az utóbbi időben rendszeresen felbukkan a tévéképernyőkön, de szerepelt már az 1980-ban készült, Ki beszél itt szerelemről című filmben is.

A Szeszélyes Évszakoktól Schwarzeneggerig


Növényi Norbert Moszkvában sportolóként
és színészként
Epizódszereppel kezdte filmes pályáját az 1980-as birkózó olimpiai bajnok, Növényi Norbert is, akinek mára egyik fő foglalatossága lett a színészet. Az 1988-as, Arnold Schwarzenegger főszereplésével készült, Vörös Zsaruban alakított verőlegényt, később játszott még az Üvegtigris, a , Az alkimista és a szűz, valamint a Magyar Vándor című mozikban is.

"A színészkedés számomra a Szeszélyes Évszakokkal kezdődött, emlékszem első szerepemre, egy bokszolót alakítottam, és Antal Imrével kellett volna öklöznöm. Később aztán többször is szerepeltem a műsorban, majd jött a Vörös zsaru" - mondta Növényi Norbert. A moszkvai játékokon a 90 kilós kötöttfogásúak között aranyérmes Növényi a későbbiekben is előfordult a Szomszédok, vagy a Kisváros című sorozatokban, majd bekerült Gór Nagy Mária színi-tanodájába. Jelenleg az Új Színházban a Vadászgörény című darabot próbálja. "Szeretem ezt csinálni, igaz ebből nem tudnék megélni, de ez nekem inkább hobbi, mint hivatás" - tette hozzá. Mostanában reklámban, illetve az RTL Klub Rettegés foka című műsorában is látható, valamint az Athénban majdnem olimpiai aranyat nyert Fazekas Róberttel küzdött a Sztárboxban.

A Barátok közt az ugródeszka

Az Üvegtigrisben Növényihez hasonlóan szerepelt és önmagát alakította az olimpiai bajnok öklöző, Kovács "Koko" István. Szárnypróbálgatásait a Barátok közt című szappanopera jelentette. Tavaly két filmben is szerepet kapott, a Zsiguliban és a Magyar vándorban is feltűnt egy-egy kisebb epizódszerepben.

Az első magyar profi bokszvilágbajnoknak az Üvegtigris a kedvence saját filmjei közül. Kokó "kirándulásnak" tekinti a filmezést, valamennyiszer csak egy-két napot vett igénybe a forgatás. "Elsősorban a rendező személye a fontos a számomra egy-egy ilyen felkérésnél, többnyire az alapján döntöm el, hogy elvállalom-e a munkát. Jelenleg nem tudok következő megkeresésről, de ha jók a feltételek, szívesen vállalok újabb szerepeket is" - mondta a jövőről.

A Barátok közt adott kisebb szerepet két másik ismert sportolónak is, nemrég a szintén profi ökölvívó Kótai Mihály tűnt fel három mondat erejéig a Mátyás téren, a legújabb epizódokban pedig Gyurta Dániel olimpiai ezüstérmes úszónk keveredett Berényiék kalandjaiba. Igaz, a fiatal Gyurta utóbbi időben elmaradt korábbi eredményeitől, amit többek között a sok felkérésnek, például a filmezésnek tudott be.

A magyar sportolónők közül Csisztu Zsuzsa szerepelt a Pizzás című filmben, melyben egy TV shop-os ügynököt alakított.

Bujtornak és Szupernek választania kellett


Sándor Mátyás és Ötvös Csöpi - Bujtor István
A hazai színészek és a sportolók között akadnak olyanok is, akik sokáig nem döntötték el, melyik pályát választják, ugyanis mindkét műfajban mutatattak tehetséget. A vitorlásszenvedélyéről ismert Bujtor István végül színészként futott be, Szuper Leventét inkább a hokidrukkerek ismerik jobban.

"Már válogatott kerettag kosaras voltam, amikor felvettek a Közgázra. Így azonban el kellett mennem a BVSC-ből, és kikerültem a nemzeti csapatból" - elevenítette fel a színészet előtti életét Bujtor István, aki színpadi szerepei mellett közel ötven játékfilmben játszott, és magyar Bud Spencerként megalkotta a keménykezű rendőrt, Ötvös Csöpit. Sajátkészítésű filmjeiben - Pogány madonna, Csak semmi pánik, Az elvarázsolt dollár, Hamis a baba - nagy szerepet játszik a vitorlázás, ami régi keletű hobbi a művészcsaládból származó Bujtornál.

"Testvéreimmel már régebben szerettünk vitorlázni, és amikor kitalálták, hogy luxusadót kell fizetni a hajókra, a többiek úgy döntöttek, hogy én induljak versenyeken, mert aki versenyszerűen használja a hajót, annak nem kell adóznia. Így aztán elkezdtem versenyezni, ma már hatszoros magyar bajnoknak mondhatom magam" - vallja büszkén.

Koppány, Bendegúz, NHL

"Ötévesen, az Önjelölt című tévéműsorba jelentkeztem a bátyámmal, és az István a királyból adtunk elő részleteket. Én voltam Koppány, nagy sikerünk volt" - idézte fel színészi karrierjének kezdetét az Amerikát is megjárt jégkorongkapus, Szuper Levente. A sikernek köszönhetően bekerült a Magyar Rádió gyermekstúdiójába, innen egyenes út vezetett a szinkronba és a színházba.

"A legjelentősebb szerepem a Józsefvárosi Kamaraszínházban volt, ahol Reviczky Gáborral és Tóth Judittal szerepelhettem, az Indul a bakterház színpadi változatában. Ebben főszerepet, Regős Bendegúzt játszottam" - emlékszik vissza egykori karrierjére. Ekkor már aktívan sportolt és eljött az a pont, amikor döntenie kellett. Végül a sportot választotta és saját elmondása szerint nem bánta meg ezt a döntését, amit bizonyít, hogy leigazolta az NHL-ben szereplő Calgary Flames és védett már a klub AHL-ben játszó fiókcsapatában. Ebben a szezonban a Dunaferr kapuját őrizte.