Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Berki Krisztián aranyérmes a tornász Eb-n

2005.06.05. 18:18
A húszéves Berki Krisztián élete legnagyobb sikerét érte el a debreceni tornász Európa-bajnokságon, miután két olimpiai bajnokot legyőzve megszerezte a lólengés aranyérmét. A KSI versenyzője még sohasem kapott olyan magas pontszámot, mint vasárnap, Guczoghy György huszonkét évvel ezelőtti sikere után nyert ismét magyar tornász ezen a szeren. Talajon Gál Róbert harmadik lett.
A debreceni tornász Európa-bajnokságon a magyar versenyzők közül egyedüliként Berki Krisztián jutott be az első helyen, legmagasabb pontszámmal a vasárnapi szerenkénti döntőbe.

Berki tavalyi bronzérmével lett ismert


Klikk a képre!
A húszéves magyar versenyző a tavalyi ljubljanai Eb-n tűnt fel, amikor a lólengésben a harmadik helyen végzett, idén azonban a nemzetközi versenyeken is kiemelkedőt nyújtott, így joggal lehetett arra számítani, hogy javíthat tavalyi eredményén.

A nyolcas döntőben ketten leestek a lóról, így ők kiszálltak a versenyből, a román Popescunak pedig a leérkezés jelentett gondot. A három legjobb eredménnyel a fináléba kerülő tornász előtt a horvát Seligman állt az élen, de érezni lehetett, hogy neki már az érem is nagy bravúrnak számítana, hiszen két olimpiai bajnok volt még hátra, és a hazai pályán versenyző Berki.

Két olimpiai bajnok a vert mezőnyben

Az orosz Nyikolaj Krjukov, aki hat évvel ezelőtt egyéni összetettben lett világbajnok, hibátlan gyakorlatot mutatott be, de még nála is jobbat produkált a magyarul kiválóan beszélő román Marius Urzica.

Urzica a szer olimpiai bajnoka volt 2000-ben, előtte és utána is elképzelhetetlen volt nélküle a lólengés döntője. A tavalyi Eb-döntőn leesett ugyan a lóról, az olimpián viszont a második lett.

Urzica a második helyre szorult

A román klasszis pontszáma 9,762 lett, ennél magasabb értéket senki sem kapott addig. A hátralévő Berkinek tehát fel volt adva a lecke, de a KSI versenyzője tökéletes gyakorlatot mutatott be, egyszer sem tört meg a lendülete, a körzései precízek voltak, az ollói rendkívül magasak és látványosak, és mivel nem hibázott a leérkezésnél sem, igen magas pontszámra lehetett számítani.

Jegyzőkönyv:
1. BERKI KRISZTIÁN (MAGYARORSZÁG) 9,775 pont
2. Marius Urzica (Románia) 9,762
3. Nyikolaj Krjukov (Oroszország) 9,65
4. Robert Seligman (Horvátország) 9,587
5. Ilie Popescu (Románia) 9,487
6. Eric Casimir (Franciaország) 9,275
7. Thomas Andergassen (Németország) 9,112
8. Alberto Busnari (Olaszország) 9,05

A 9.775-ös pontszám - ilyen magasat még sohasem kapott Berki - azt jelentette, hogy ő szerezte meg az aranyérmet, a magyar küldöttség egyetlen elsőségét. Guczoghy György huszonkét évvel ezelőtti lovon szerzett első helye után Berki is a legjobb lett.

"Lassan megismerték a bírók a nevemet, és tudták, hogy mire lehetek képes. Én még a mostani viadal előtt is elégedett lettem volna a bronzéremmel, az edzőm jobban bízott az aranyban. Neki lett igaza és örülök, hogy teljesítettem a kérését. Megvannak az előnyei annak, ha valaki utolsóként kezdi a döntőt, viszont most az elején sokan leestek. Urzica aztán bebizonyította, hogy lehet ezen a lovon is szép gyakorlatot végrehajtani. Szerencsére nem ijesztett meg, és nem rontottam, hanem még a selejtezős pontszámomat is túlszárnyaltam" - értékelt a távirati irodának.

Gál Róbert talajon lett harmadik

A nap másik magyar érmét, az olimpiai hatodik Gál Róbert szerezte, aki talajon két román klasszis - Dragulescu és Selariu - mögött a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Gál sikerének értékét feltétlenül növeli, hogy sérüléssel bajlódva versenyzett. A szintén KSI-s sportolónak ez volt az első érme felnőtt világversenyen.