Vízbe borult az olimpiai bajnok kajakpáros

2005.06.05. 14:55
Az olimpiai bajnok kajakpáros, Kovács Katalin és Janics Natasa az első hazai válogatóversenyen nem ért célba az ötszáz méteres távon, így világbajnoki részvételükre minimális az esély. Mivel várhatóan Janics Natasa is egyesben próbálkozik a következő, második felmérőn, és párosban így a válogatási elveknek megfelelően nem indulhat.
Az ötszáz méteres finálékat rendezték vasárnap délelőtt a kajakosok és kenusok idei első, háromnapos válogatóversenyén, a Szeged melletti Maty-éren.

Kovács egyéniben biztosan nyert

A legnagyobb várakozás a női egyesek és párosok küzdelmét előzte meg, a kérdés az volt, hogy Kovács Katalinnak sikerül-e tizenöt percen belül dupláznia olimpiai bajnok társával, Janics Natasával. (Janics egyesben el sem indult.)

Az MTK világklasszisa magabiztosan nyerte az első számot - Viski Erzsébetet és Patyi Melindát verte -, majd sietve ismét hajóba ült, de a folytatás már nem a tervei szerint alakult, ugyanis az athéni aranyérmes kettős háromszázötven méternél - a második helyen haladva - egyszerűen beborult a vízbe, és nem ért célba.

Nincs duplázás

"Ezzel el is dőlt ez a kérdés, mostantól kezdve senkinek nem engedélyezett a duplázás egy adott távon belül, hiszen az Eb-n vagy a vb-n nincs értelme kockáztatni az esetleges kudarcot" - mondta az Angyal Zoltán szövetségi kapitány, aki előzetesen csak Kovácsnak és Janicsnak adott engedélyt arra, hogy ezen a távon mindkét számban megpróbálkozzanak bekerülni a csapatba. A párosok versenyét végül az Európa-bajnok Benedek Dalma, Paksy Tímea duó nyerte Szabó Szilvia és Bóta Kinga előtt.

A többi szám az esélyesek sikerét hozta: a férfiaknál kajak egyesben Vereckei Ákos, kettesben a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor kettős, míg Kenu egyesben Kolonics György, kenu kettesben pedig a Bozsik Attila, Kovács Gergely egység diadalmaskodott.

Június végén lesz a második felmérő

A második válogató - amely egyben országos bajnokság - június 24-26-án lesz szintén Szegeden, az Eb-t július 28. és 31. között rendezik Poznanban, míg a vb-re augusztus 24. és 28. között kerül sor Zágrábban.