Aján: Nem a saját vizeletükkel buktak le a súlyemelők

2005.06.08. 19:50
Aján Tamást - ahogy más fizetett MOB-alkalmazottat se - nem kötelezi jogszabály, hogy bemutassa vagyonnyilatkozatát, ezért nem is tette, és nem követett el törvénysértést. A Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára azt feltételezi, hogy az athéni ötkarikás játékokon oxandrolonnal megbukott két magyar súlyemelő nem a saját vizeletét adta le.
Az egyik legbefolyásosabb magyar sportvezető, a Magyar Olimpiai Bizotttság (MOB) alelnöke és a Nemzetközi súlyemelő Szövetség (IWF) elnöke és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tisztviselője Aján Tamás, akit a doppingbotrányokkal terhelt athéni olimpia több támadás ért, részben a hazai súlyemelők vádolták azzal, hogy a magyar versenyzők lebukásában szerepe volt, másrészt a sajtóban emeltek a vagyonával kapcsolatban kifogást.

Aján Tamás szerdai sajtóbeszélgetésén a személyét ért médiatámadásokat érintve mindenek előtt a vagyonnyilatkozata elmaradását kifogásoló írásokra reagált, hangsúlyozva, hogy nincs mit számon kérni rajta. Dokumentumokkal alátámasztva igazolta, hogy a 2002-ben felmerült kérdés 2003-ra okafogyottá vált, mivel azóta - a törvényi szabályozás változása miatt - MOB-főtitkárként nincs jogi kötelezettsége vagyonnyilatkozatot benyújtani.

Benyomul a MOB-ba a politika

Hozzáfűzte, hogy tizenhat éve nem foglalkozik pénzügyekkel a testületben, továbbá, hogy 2002-ben a MOB részéről senki nem tett bevallást a saját vagyonáról, viszont ha szabály van rá, ő is leadja a nyilatkozatát.

Arra a kérdésre, hogy mi állhat az ellene irányuló megnyilatkozások mögött, Aján Tamás úgy fogalmazott: "Régen is akadt, de nem olyan jellegű és nem annyi gond a Magyar Olimpiai Bizottságban, mint manapság, amikor intrikák, belső feszültségek vannak, és a politika is egyre jobban benyomul."

Még négy évig együtt viszi az ügyeket Schmittel

Azt is elárulta, hogy a politikai pályára lépett MOB-elnökkel, Schmitt Pállal megállapodott a májusi újraválasztásukat követően, hogy megpróbálják további négy évig együtt vinni a magyar olimpiai ügyeket.

Az athéni magyar doppingesetekre rátérve megállapította, hogy neveket nem említ - korábban leleplezést ígért -, csupán két súlyemelőét, Gyurkovics Ferencét és Kecskés Zoltánét, aki pozitív mintát produkált az olimpián, míg Kovács Zoltán esetében hangoztatta, hogy őt a doppingellenőrzés szabályainak be nem tartása miatt függesztették fel és zárták ki a játékokról.

Potencianövelő szer kizárva

"Nagy szenzációval nem tudok szolgálni" - fogalmazott Aján Tamás, aki azonban azt kiemelte, hogy a Gyurkovics és Kecskés vizeletében talált igen gyenge anabolikus szteroiddal, az oxandrolonnal lényegében semmiféle érdemi teljesítményfokozás nem volt elérhető.

Lehetséges okként, hogy akkor mégis hogyan kerülhetett a két emelő szervezetébe, Aján Tamás azt mondta, hogy esetleg potencianövelő szer használata révén. Mivel a versenyzők tagadják, hogy ilyesmivel éltek volna, a sajtóbeszélgetésen felmerült további lehetőségek között elhangzott, hogy akkor elcserélhették a súlyemelők tesztanyagát tartalmazó kémcsöveket, netán valaki belecsempészte a vizeletmintájukba az oxandrolont.

A szövetség új elnökét, Mezőfi Miklóst felmentette Aján

"Azt feltételezem, hogy nem a saját vizeletüket adták le, ezért is kérték az újabb vizsgálatot, hogy bizonyíthassák ezt, de akkor a kísérőszemélyzet tagjainál is szükség lett volna DNS-vizsgálat elvégzésére, amit viszont a NOB nem csináltat" - mondta a főtitkár. Meggyőződése, hogy "ebben a dologban Mezőfi doktor nem volt benne", megvédve a súlyemelő-válogatott volt keretorvosát, Mezőfi Miklóst, akit Athén után a sportági közgyűlés a szövetség Dolovai Tamás helyére elnökké választott.

A pletykák szerint oxandrolon tartalmú gyógyszert a csapatot elkísérő és a súlyemelők helyett vizeletet adó vezetők használtak, ezért lehetett kimutatni a szert a versenyzők mintáiban. A vélelmezés szerint azért nem buktak le többen, mert csak két versenyző helyett pisilt az egyik kísérő.

Gyurkovics talán indulhat Pekingben

Kecskés örökre eltiltva
A Magyar Súlyemelő Szövetség (MSSZ) fegyelmi bizottsága ismétlődő doppingvétségért örökre eltiltotta a versenyzéstől Kecskés Zoltánt, akit a tavaly nyári ötkarikás játékokról közvetlenül olimpiai fellépése előtt zártak ki pozitív minta szolgáltatása miatt. A testület szerdai határozatában súlyosító körülményként értékelte azt a tényt, hogy Kecskés egyszer már - 1993-ban - doppingolás miatt kapott fegyelmi büntetést. Sem a versenyző, sem az ügyvédje nem volt ott a szerdai ítélethozatalon, amely ellen fellebbezhet Kecskés. Ügyét másodfokon vagy egy új összetételű bizottság, vagy a szövetség elnöksége tárgyalhatja.
Az alkalmi összejövetel résztvevői, akikre rá lett bízva a következtetések levonása, persze rögvest feszegetni kezdték, hogy ha tényleg nem a saját vizeletüket adták le Gyurkovicsék, akkor mégsem lehetett teljesen tiszta a felkészülésük, amelyikben Mezőfi csapatorvosként jelentős részt vállalt.

A kérdés azért sem másodrendű, mert a szakma megítélése szerint a jelen legtehetségesebb magyar súlyemelője, Gyurkovics Ferenc - mint pozitív mintát szolgáltató athéni doppingbűnös - az IWF, a nemzetközi szövetség határozata alapján a pekingi olimpián sem vehet(ne) részt. Aján Tamás, aki egyszersmind az IWF elnöke is, ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy talán azért mégsem teljesen reménytelen Gyurkovics indulása a 2008-as kínai olimpián.

A korábbi elnök szerint manipuláció történt

Gyurkovics mellett lebukó Kecskés és Kovács bejelentette visszavonulását. A három magyar doppingvétség miatt a válogatott egy évig nem vehet részt világversenyeken, a Szófiában megrendezett felnőtt Európa-bajnokságról emiatt is maradtak távol a hazai versenyzők. A versenyzők ügyét nem tárgyalta a nemzetközi Sportdöntőbíróság, ami a korábbi elnökben egyértelműen azt a gyanút ébresztette benne, hogy manipuláció történt a görög fővárosban.