A tenisz elitjébe készül Szávay Ágnes

2005.06.11. 13:58
A hétvégén véget ért párizsi nyílt teniszbajnokságon a juniorkorú Szávay Ágnes kettős győzelmet aratott. A tizenhat éves játékos reális esélyt lát arra, hogy három éven belül a legjobb tíz közé kerülhet a világranglistán. Simon János menedzser szerint mértéktartóan kell értékelni a fiatalok mezőnyében aratott sikert, mert pártfogoltja egyelőre csak a lehetőségek előszobájába toppant be.
Idén januárban hallatott magáról először a teniszező Szávay Ágnes, amikor az Australian Openen a juniorok között az egyéni és a páros döntőjébe is bekerült, ám akkor még vereséget szenvedett. A következő Grand Slam-tornán azonban már mindkét finálét megnyerte, egyéniben a román Olarut mindössze három gémet veszítve verte a Roland Garroson.

Az első meccs volt a legnehezebb

Az eredmény egyértelműen Szávay sokoldalúságát igazolja, hiszen Kapros Anikó 2000-es győzelme után Párizsban messze volt az újabb kiugró eredménytől. Szávay pár hónapja bemutatkozott a felnőtteknél, és mint csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, kétségtelenül előnyt, rutint szerzett abból, hogy erősebb és nálánál idősebb ellenfelekkel játszhatott. "Rájöttem, nem is vagyok messze tőlük" - rögzítette.

A tizenhat éves Szávay úgy emlékezett vissza a meccseire - egyéniben hatot, párosban ötöt nyert egy hét alatt -, hogy az első találkozó volt számára a legnehezebb, mert görcsösen játszott, és egy francia lányt kellett felülmúlnia.

Biztos volt a duplázásban

"Miután megnyertem a meccset, megnyugodtam, egyre jobb formába lendültem, éreztem, hogy az összpontosítással sincsenek komoly problémáim. A győztesen megvívott párosbeli győzelem után nem is járt más a fejemben, mint hogy egyesben is nyerni fogok" - magyarázta Szávay.

A teniszező edzője, Bocskay József kifejtette: a mentális felkészítést nagyon komolyan vették, hiszen nem szerették volna, hogy bármiféle ezüstfóbia beférkőzzön gondolatai közé. "Ági nagyon jó alany, profi szellemiségű" - tette hozzá a tréner.

Szávaynak is jusson a tortából

Ezt a megállapítást megerősítette a menedzser, Simon János is, aki nem titkolta, fiatal kora ellenére igen éretten viselkedik, az étkezésben sem szorul felügyeletre, és a sikerét is helyén kezeli. "Még csak az előszobába érkeztünk, és ha Ági már látja is a tortát, még nem szelhet belőle, meg kell elégednie az asztalról lehulló morzsákkal. De azért fogunk dolgozni, hogy neki is jusson egy jókora adag a tortából" - jelentette ki. Simonnak sokan gratuláltak Szávay játékát látva, és az összes szakembertől igen jó kritikát kapott, a jelentős menedzserirodáknak is felkeltette az érdeklődését.

Három éven belül a legjobbak között?

A versenyző vágyairól szólva megjegyezte, hamarosan a legjobb tízbe szeretne kerülni a világranglistán. A nyugodt feltételek érdekében az első szponzori szerződést meg is kötötték a KÉSZ Kft.-vel. A sikerek érdekében a szövetség a Wesselényi Közalapítványtól folyósított 1,3 millió forintot Szávaynak utalja át.

"Három éven belül akár oda is kerülhetek" - nyilatkozott Szávay, aki ugyanazt a bravúrt vitte véghez Párizsban, mint Martina Hingis, aki egyesben és párosban is a legjobb lett a juniorok között. (Hingis tizenkét évesen nyert, 1993-ban.)

Hingisen kívül Gabriela Sabatini, Jennifer Capriati, Amelie Mauresmo, Maleeva is megnyerte a juniorok között a tornát, mi több, a tavaly győztes bolgár Karatancseva idén a legjobb nyolcig menetelt. A Federation Kupában Szávay megmérkőzött a bolgár játékossal, és csak két szoros szettben maradt alul.

Szávay Wimbledonban minden valószínűség szerint nem indulhat a felnőttek között, a 140 ezer dollár összdíjazású magyar WTA-tornán viszont igen, mert a szervezők szabadkártyát biztosítottak számára.

A junior világelsőség a cél

Az ünneplésre nem marad sok ideje, mert a jövő héten már megkezdi a felkészülést az angol versenyre. A versenyzőnek füvön eddig nem volt szerencséje, rendre az első fordulóban búcsúzott, igaz, kétszer is az első kiemelttel került szembe.

"Ezt a borítást sem utálom, és egy jó szereplés azért lenne fontos számomra, mert akkor a juniorok között az első helyre léphetnék előre a világranglistán" - közölte a pillanatnyilag harmadik versenyző, aki sikerével harminc helyet javított korábbi pozícióján. A junior világranglistát még sohasem vezette magyar, a legjobb tízben utoljára Temesvári Andrea szerepelt, és a szakemberek szerint erre legnagyobb esélye a decemberben tizenhetedik születésnapját betöltő Szávaynak van.