Valér
4 °C
8 °C

Viccnek szánta, Európa-bajnok lett

2005.06.14. 14:20
Az elmúlt hétvégén Visegrádon rendezett szumó Európa-bajnokság egyetlen magyar aranyérmét az a Bárdosi Sándor szerezte, aki 2000-ben Sydney-ben olimpiai ezüstérmet nyert kötöttfogású birkózásban. Ezt a versenyt csak olyan játékos felkészülésnek vette, a szeptemberi budapesti birkózó világbajnokság előtt.
"Ez csak egy kis játékos kitérő volt, nem is vettem komolyan. Mindössze három napot készültem a versenyre. A fő vonalam továbbra is a birkózás marad" - mondta Bárdosi Sándor, olimpiai ezüstérmes birkózó, aki az elmúlt hétvégén megnyerte a Visegrádon rendezett szumó Európa-bajnokságot. A szeptemberi, budapesti világbajnokságra készülő bírkózó 2000-ben a sydney-i olimpián a kötöttfogásúak 85 kg-os döntőjében az olimpiai-, világ- és Európa-bajnok török Yerlikayától bírói segédlettel kapott ki.

Már a vb-re is meghívták

"A szumó szövetségből kértek fel a szereplésre, és én sem gondoltam, hogy ilyen jól sikerül a beugrásom. Nehezen szereztem meg ezt az aranyérmet, de tény, hogy most nagyon erős vagyok" - értékelte hétvégi teljesítményét. A beugrás annyira jól sikerült, hogy a szövetség vezetői már most jelezték, örülnének, ha Bárdosi az októberi, osakai szumó világbajnokságon is csapatukat erősítené.

"Ez csak akkor jöhet létre, ha a birkózó szövetség vezetői elengednek, és ha lesz kedvem hozzá" - mondta Bárdosi, aki a hétvégi döntőben a korábbi kontinenselső orosz Kandemi Kuulart győzte le. Elmondása szerint az Eb-t is azért vállalta, mert a két felkészülés nem ütötte egymást, és a birkózásba bevezetett új szabályok véleménye szerint amúgy is nagyon hasonlítanak a szumóra.

"Csak azért hívtak, mert jó seggem van"

Az egyetlen rossz, ami a hétvégén történt vele, a kötelező munkaruha, a mawashi viselete volt. (A mawashi a versenyzők derekára tekert vastag öv, ami a nemi szervek védelmére, illetve a küzdelem megkönnyítésére szolgál.) "Roppant kényelmetlen, minden rosszat eltudok róla mondani. Azt állíthatnám, megértem miért jó a kisfarkúaknak, de ez túl nagyképűnek tűnne, és a barátnőm se örülne ha ilyenekkel büszkélkednék" - viccelődött a friss Európa-bajnok.

"Lehet, hogy furcsán hangzik tőlem, de én ennél szégyenlősebb vagyok, így is kilátszott szinte mindenem és féltem is, nehogy leessen rólam. Persze lehet, hogy csak azért hívtak, hogy láthassák, milyen jó seggem van" - folytatta sajátos stílusában Bárdosi.

Minimum érmet remél a birkózó vb-n

Csak akkor váltott komolyra, amikor ismét a birkózás került szóba. Mint mondta, a pekingi olimpiáig biztosan folytatja, de mostanában leginkább a budapesti vb körül jár az esze, ahol minimum érmet szeretne. "Ha idejönne valaki, és látatlanba felajánlaná a bronzérmet, szó nélkül elfogadnám. A vb-n azonban már biztos csak az arannyal leszek elégedett".