Sport, erőszak, felmentés

2005.06.16. 16:32
Az Arsenal hétfőn őrizetbe vett holland futballistája, Robin van Persie lehet a második olyan sportoló, akit nemi erőszak elkövetése miatt börtönbüntetésre ítélnek. Eddig csak a nehézsúlyú ökölvívó világbajnok, Mike Tyson ült, az olimpiai bajnok NBA-kosaras, Kobe Bryantet felmentették, mint ahogy a bokszbajnok Tim Austint is.
A legendás amerikai ökölvívó, Mike Tyson a kilencvenes évek elején döbbentette meg sokadszor a világot, igaz, ekkor nem sportteljesítményével, hanem mert megerőszakolta a színes bőrű szépségkirálynőt, Desiree Washingtont. Tyson már tízévesen összeütközésbe került a törvénnyel, de miután a profi boksznak szentelte idejét és erejét, tizennyolc évesen világbajnok lett, és sokáig úgy tűnt, megjavult.

Másodszor felmentették Tysont

#alt#
Mike Tyson
'92-ben azonban a bíróság elítélte, a kiszabott hat év helyett viszont jó magaviselete miatt csak három és felet töltött rács mögött. 2001-ben ismét hasonló vádat hoztak fel ellene, de akkor bűnössége nem igazolódott. Tyson újabb veresége után néhány napja bejelentette visszavonulását a boksztól.

A "Féreg" pénzt is felajánlott

A sportvilág másik fenegyereke, a kosaras Dennis Rodman is gyanúba keveredett, őt a modellként hírnevet szerzett Tina New vádolta meg. Rodman lényegében elismerte vétkességét, azzal, hogy 225 ezer dollárral akarta "kárpótolni" a hölgyet, aki azt állította, betuszkolták egy autóba, majd altatót adtak neki, és közösülésre kényszerítették. A bíróságon viszont nem tudta igazolni a vádat, így a "Férget" felmentették.

Bryant beismerte, hogy megcsalta feleségét

Sokkal inkább sokkolta a közvéleményt a kiváló kosaras Kobe Bryant esete, aki akár négyéves börtönbüntetést is kaphatott volna, de végül felmentették. Bryantet egy szobalány jelentette fel, aki szerint közösülésre kényszerítette őt a Los Angeles Lakers sztárja. A klasszis beismerte, hogy megcsalta feleségét, de azt nem, hogy megerőszakolta a hotel alkalmazottját. A szobalány most már csak kártérítésre számíthat, ennek összegét nem lehet tudni, de előfordulhat, hogy félmillió dollárt is kézhez kaphat. A bűnbánó Bryantet különösebben nem viselte meg a hercehurca, a pályán általában csapata egyik legjobbja volt.

Austin egy nála éjszakázót környékezett meg


Kobe Bryant
Ugyancsak tisztázta magát a '92-es barcelonai olimpia bronzérmese, az ökölvívó Tim Austin, aki Kovács Istvánnal együtt vehette át a bronzérmet a játékokon. A harmatsúlyú Austin a profik között világbajnok lett, de 2003-ban egy tizenhat éves lány megerőszakolásával vádolták. A fiatal nő néhány rokonával együtt nála töltötte az éjszakát. Austin 2003-as első veresége után nem folytatta pályafutását.

Kilenc Leicester-játékos került őrizetbe

Az angol másodosztályban szereplő Leicester futballistái közül kilencet is őrizetbe vettek tavaly márciusban, de őket néhány nap után kiengedték. A játékosok edzőtáborozásukkor feledkeztek meg magukról, és a spanyol rendőrök a reptéren tartóztatták fel őket. A Chelsea és a Leeds labdarúgói is hasonló helyzetben voltak pár éve, esetük azóta sem tisztázódott.

A dél-afrikai Vilakazit egy kislány vádolja

Óvadék ellenében a dél-afrikai futballista, Benedict Vilakazi is szabadlábon lehet, őt egy tizenöt éves kislány megerőszakolásával vádolják. Klubja azonnal megfosztotta a csapatkapitányi karszalagtól, ítéletére azonban még várni kell.

A rendőrség szerint a tizenhétszeres válogatott játékos idén január végén bekopogott egy lakásba és engedélyt kért az ott egyedül tartózkodó tizenöt éves gyerektől, hogy megfürödhessen. Nem sokkal később behívta áldozatát a fürdőszobába és megerőszakolta.

Kluivert tisztázta magát a csoportos erőszak vádja alól


Patrick Kluivert
A holland Patrick Kluivertnek '96-ban volt egy nagy visszhangot kiváltó ügye, amikor a gyanú szerint több társával együtt erőszakoltak meg nőket, de végül nem sikerült rábizonyítani a tettet a '95-ös Bajnokok Ligája-fináléban győztes gólt szerző csatárra.

Menesztett svéd hokisok

A pár hónapja botrányba keveredett svéd válogatott hokisokat - Kristian Huseliust, Andreas Lilját és Henrik Tallindert - is szankcionálta klubjuk, a Linköping, felmondtak nekik szexbotrányuk után, mondván, nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani.

A jégkorongozókat a szövetség a 2006-os torinói olimpia végéig eltiltotta, a bíróság azonban nemrég felmentette őket a vád alól.

A hétfőn letartóztatott holland futballista Van Persie ügyéről egyelőre igen keveset lehet tudni - csak annyi biztos: Rotterdamban fogták el -, klubja, az angol ezüstérmes Arsenal szóvivője eddig még nem szólalt meg az ügyben. A játékos egyelőre óvadék ellenében sem szabadulhatott, még mindig előzetes letartóztatásban van.