A világ legnehezebb csúcsára készül Erőss Zsolt

2005.06.22. 17:31
Az öt magyar, két szlovák és egy román hegymászó június 24-én indul útra, hogy meghódítsa a Himalája 8611 méteres K2 csúcsát. A huszonötmillió forintba kerülő túrát oxigénpalack használata nélkül tervezi a tagjai között Erőss Zsoltot, a Mount Everest első magyar meghódítóját is tudó csapat.
A világ második legmagasabb csúcsának meghódítására készül egy magyar szervezésű nemzetközi expedíció, amely pénteken indul útnak Pakisztánba. Az expedíció a Karakorum-Himalájában lévő 8611 méteres K2 csúcsának megmászásával szeretné a "Magyarok a világ nyolcezresein" elnevezésű sorozatot újabb eredménnyel gazdagítani.

A Mount Everestet már letudták

Az úgynevezett expedíciós láncolat létrehozóinak - Kollár Lajosnak, a K2 vezetőjének, Mécs Lászlónak, az expedíció technikai vezetőjének, és Erőss Zsoltnak, aki a magyarok között elsőként hódította meg a Mount Everestet -, az a célja, hogy az összes nyolcezres csúcsot, amelyből tizennégy van a világon, elérje magyar hegymászó.

A nyolctagú expedíciónak öt magyar hegymászó mellett, két szlovák és egy román tagja lesz. Érdekesség, hogy a résztvevők között egy hölgy is található. Csollány Katalin, aki - Ugyan Anitával és Nedeczky Júliával együtt - az első magyar hegymászónő volt, aki nyolcezer méter fölé jutott, 2003-ban.

Pakisztáni élelmiszert fognak enni

Oxigénpalack nélkül
A spotremberek fejenként negyvennyolc kilogrammos csomagot visznek magukkal, és bármilyen meleg lenne, mindig a legnehezebb cipőt viselik lábukon. A tervek szerint oxigén használata nélkül hajtják végre a csúcstámadást, a palackok hiányoznak majd a felszerelésből. Kollár Lajos megjegyezte, a magyar hegymászóhagyományokkal ellentétes az oxigénpalack használata, valamint a végső szakaszban a teherhordók igénybevétele. Szavai szerint az orvosi bázison lesz oxigénpalack, amely egészségügyi indok alapján igénybe vehető.
A hegymászók június 24-én, pénteken Bécsből repülnek Dubajba, ahonnan csaknem huszonnégy órás várakozás után folytathatják útjukat Iszlámábádba. A pakisztáni fővárosban az engedélyek beszerzése és a vásárlás lesz a fő cél, mert az élelmiszeren kívül sok olyan felszerelési tárgyat is a helyszínen vesznek meg, amelyek ott jó minőségben és olcsóbban kaphatóak.

Mínusz harminc fok nyáron

A K2-n a csúcstámadás optimális időszaka július-augusztusban van, s ilyenkor a hegyen mínusz 20-30 fokos hidegre kell számítani, ám szélcsendes, napsütéses időben a hőmérséklet akár mínusz tízre is felszökhet. Kollár Lajos szerint a csúcs megmászása valójában az adott körülményeken és a szerencsén múlik. "A K2-t jogosan hívják a legnehezebb csúcsnak, s itt mindenképp nagy küzdelmekre kell számítani" - tette hozzá a K2 vezetője.

Huszonötmillióba kerül a túra

Kollár Lajos úgy véli, az expedíció minden tagjának lesz lehetősége a csúcs megmászására. Ez valószínűleg több hullámban történik, és a sorrendet a hegymászók fizikai állapota határozza majd meg.

Az expedíció összköltségvetése körülbelül huszonötmillió forintra rúg, a teherhordók fizetsége magyar szemmel igen alacsony, napi kétezer forint. Ám a serpák pár nap alatt még így is többet keresnek, mint egy pakisztáni tanár két hónap alatt.