Talmácsi Gábor újabb nagydíjat nyert

2005.06.25. 20:57
A gyorsasági motoros világbajnokság hetedik, hollandiai futamán Talmácsi Gábor a 125 köbcentiméteresek között második győzelmét aratta a sorozatban. Minden idők egyik legizgalmasabb versenyén a KTM színeiben szereplő magyar versenyző az utolsó körben állt élre - addig is tökéletesen vezetett -, és az összetettben, holtversenyben átvette a vezetést.

Harminckét évvel Drapál János '73-as világbajnoki futamgyőzelme után Talmácsi Gábor június első hétvégéjén az olaszországi Mugellóban történelmet írt, amikor megnyerte a 125 köbcentiméteres motorok világbajnoki futamát. Rá egy hétre, a következő alkalommal, Barcelonában a negyedik lett, ám a hollandiai Assenben ismét reális esélye volt ara, hogy a dobogó legfelső fokára álljon.

Már az első körben az élre állt

Az edzéseken nem is teljesített rosszul, bár csütörtökön még akadtak gondjai, pénteken a második helyre zárkózott fel. Előtte a csapattársa, a finn Mika Kallio végzett, aki mindössze hat századot vert a magyar versenyzőre. Talmácsi a futam előtt úgy vélekedett, hogy ha esni fog, akkor az csak számára kedvező lehet, mert élvezni fogja a futamot.

Az eső délutánra elállt, Talmácsi pedig nagyszerűen kapta el a rajtot, és rögtön az élre állt. Az első körben kicsit "meglógott" a mezőnytől, de ez a vezetés nagyon rövid ideig tartott, mert egy nyolcas boly vette üldözőbe, amelyik szinte a befutóig együtt haladt, és a vezető pozíciót négyen - Kallio, Simoncelli, Lüthi, Talmácsi - is elfoglalták. Mint ahogy a dobogós, úgy a pontszerző helyekért is hatalmas küzdelem folyt, percenként változott a sorrend.

Az utolsó körben előzött Talmácsi

Talmácsi Gábor - Fotó: EPA
Talmácsi Gábor - Fotó: EPA

Három körrel a vége előtt a finn Kallio kicsúszott, így vele már nem kellett számolni a magyar versenyzőnek, a tizennyolc éves olasz Simoncelli viszont úgy tűnt, hogy megfoghatatlan. A tizennégyes motoron ülő Talmácsi ugyanakkor nem így gondolta, az utolsó kör közepén egyre inkább megközelítette, majd hamarosan megelőzte, riválisa pedig, aki igyekezett vele tartani a lépést, szintén bukott.

A huszonnégy éves Talmácsi az utolsó néhány kanyarban már csak arra figyelt, hogy hirtelen megnövekedett előnyét megtartsa a befutóig. Mivel ezt megtette, és második idei győzelmét aratta, az összetett pontversenyben - holtversenyben - átvette a vezetést az Assenben harmadik olasz Pasinivel . (A futam második helyezettje Hector Faubel lett, a másik magyar részvevő, Tóth Imre a huszonötödik pozícióban haladt át a célvonalon.)

Két hét múlva Amerikában

A KTM nyergében ülő Talmácsinak száz pontja van, és ez a teljesítmény minden várakozást felülmúl, csapattársa neve mellé nyolcvankettő került eddig. A következő futamra négy hét múlva kerül sor, a legendás angliai Donington Parkban.

Talmácsi: Biztatónak látszik a jövő

Talmácsi így értékelte sikerét az MTI-nek: "nagyon örülök a második győzelmemnek. Nehéz futamon vagyok túl, nagy volt az élboly, de végig ott tudtam menni az elején. Az utolsó körben, a pálya kétharmadánál a hátsó kanyarban, miután sikerült megelőzni Simonchellit, kicsit befékeztem a többieket, hogy blokkoljam őket, majd az utolsó sikánt igen szűken próbáltam venni, nehogy megelőzzön valaki, így nyertem. Most már a vb-pontverseny élén állok, úgyhogy a jövő nagyon biztatónak ígérkezik. Köszönöm a csapatnak, hogy ilyen jó gépet készítettek nekem."

Jegyzőkönyv:
Holland Nagydíj:

125 kcm: 1. TALMÁCSI GÁBOR (KTM) 38:09.487 perc
2. Hector Faubel (spanyol, Aprilia) 38:10.144
3. Mattia Pasini (olasz, Aprilia) 38:10.288
...25. TÓTH IMRE (Road Racing Team Hungary, Aprilia) 38:59.566
Az élmezőny: 1. Mattia Pasini 100 pont, TALMÁCSI GÁBOR 100
3. Thomas Lüthi (svájci, Honda) 89
...23. TÓTH IMRE 7

250 kcm: 1. Sebastian Porto (argentin, Aprilia) 38:02.148
2. Daniel Pedrosa (spanyol, Honda) 38:02.529
3. Jorge Lorenzo (spanyol, Honda) 38:03.380
...25. RIZMAYER GÁBOR (Team Kurz Prista Oil, Yamaha) 39:57.796
Az élmezőny: 1. Daniel Pedrosa 143 pont
2. Casey Stoner (ausztrál, Aprilia) 106
3. Andrea Dovizioso (olasz, Honda) 102

MotoGP: 1. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) 38:41.808
2. Marco Melandri (olasz, Honda) 38:43.391
3. Colin Edwards (amerikai, Yamaha) 38:49.451
Az élmezőny: 1. Valentino Rossi 170 pont
2. Marco Melandri 107
3. Max Biaggi (olasz, Honda) 87