Zsuzsanna
-3 °C
3 °C
Jászapáti Petra
kedd 11:00
Jászapáti Petra
Rövidpályás gyorskorcsolya

Orosz és olasz aranyakkal kezdődött a vívó-Eb

2005.06.29. 00:01
A zalaegerszegi vívó-Európa-bajnokság első napján a női kardozó Nagy Orsolyát a végső győztes, a férfi tőröző Berjozkin Antont a későbbi ezüstérmes győzte le.
A férfi tőrözők és a női kardozók egyéni küzdelmeit rendezték a zalaegerszegi vívó Európa-bajnokság első napján, amelyen nyolc magyar lépett pástra. Közülük csupán Nagy Orsolya jutott túl a legjobb harminckettőn, igaz, ő aztán egyetlen találattal maradt le az éremszerzésről.

Nagy Orsolya legyőzője lett az Európa-bajnok

Mivel negyvennégy kardozó lépett pástra, így a csoportokból, vagyis a selejtezőből rögtön a harminckettes táblára lehetett jutni. Ez a feladat Nagy mellett Sznopek Gabriellának, Varga Dórának és Csaba Edinának is sikerült, a tizenhat közé kerülés ugyanakkor utóbbi háromnak már nem.

Nagynak nem jelentett gondot a brit Nicoll (15-4), ahogy a nyolcaddöntőben az oroszok 2001-es kontinensbajnoka, Nyecsajeva sem (15-12). A legjobb nyolc között egy újabb orosz következett számára, Jekatyerina Fedorkina személyében, akitől aztán kiélezett csatában 15-14-re kikapott. Az orosz versenyzőt később sem tudták megállítani, így végül ő állhatott fel a dobogó tetejére.

Olasz győzelem a férfi tőrözőknél

A négy hazai tőrözőnek - a női kardozókhoz hasonlóan - nem jelentett gondot a csoportból a 64-es főtáblára kerülés, a folytatás viszont nem sikerült jól. Az első "kanyart" ugyan Berjozkin Anton és Mazza Lorenzo még sikeresen vette, Szabados Gábor és Huszka Zsombor számára azonban már ez a szakasz egyben a végállomást is jelentette. A 16 közé jutás aztán a másik két hazai vívónak sem sikerült. A fegyvernem küzdelmeit az olasz Andrea Cassara nyerte meg, miután a fináléban 15-10-re legyőzte a korábban Berjozkint verő Tyihonovot.

Szerdán a női párbajtőrözők és a férfi kardozók egyéni versenyeivel folytatódik az Eb.