Tíz olimpiai bajnok pólóssal a vb-aranyért

2005.06.29. 20:27
Az Athénban olimpiai bajnoki címét megvédő vízilabda-válogatottból Benedek Tibor szívpanaszokra, Varga Tamás fáradtságra hivatkozva mondta le a válogatottságot, Steinmetz Barnabást a kapitány hagyta ki a montreali vb előtt. Kásás Tamás vasárnapi könyöksérülése nem volt komoly, így ő utazhat, a csapatban három vb-újonc kapott helyet.

Ígéretéhez hűen a vízilabda-válogatott kapitánya, dr. Kemény Dénes szerda délután kijelölte a New York-i Világligára valamint a július tizenhetedikén kezdődő montreali világbajnokságra utazó tizenhárom fős keretét. Ahogyan a felkészülési meccsek alapján várni lehetett, az egyik legjobbnak tartott magyar védő, a kétszeres olimpiai bajnok, Steinmetz Barnabás nem kapott bizalmat.

Varga és Benedek el sem kezdte a felkészülést

Benedek Tibor
Benedek Tibor

Az athéni olimpián győztes alakulatból így összesen három aranyérmes hiányzik. Az Olaszországból az Újpestbe hazatérő Varga Tamás egészségi állapotával, fáradtságával magyarázta, miért nem kíván - időlegesen - részt venni a felkészülésben.

A májusi Euroliga-döntő után csatlakozott hozzá a csapatkapitány, a harminchárom éves Benedik Tibor, aki úgy indokolt, szívritmus-zavarai miatt kénytelen véglegesen búcsút inteni a nemzeti csapatnak.

Átalakított csapat

A harmincéves Steinmetz Barna eddig legtöbbször a védekezésben kapott helyet, viszont Kemény alighanem úgy gondolja, hogy a vasasos Varga Dániel csatasorba állításával, valamint Fodor Rajmund védőmunkájára számítva pótolja őt, illetve elkezdi a jövő csapatának építését.

"Úgy érzem, a csapat összetételével abban erősödtünk, hogy a védőjátékosok hatékonyabban tudják majd segíteni a támadásokat" - fejtette ki az MTI-nek a kapitány.

Kiss és Szívós először

Varga mellett először tagja a keretnek az egri Kiss Csaba, aki mindeddig a negyedik balkezes klasszisnak számított, ám Benedek kiválásával, egyet előre léphetett. Az olimpia előtt a tizennegyedik emberként számon tartott Szívós Márton is igazolhatja kivételes képességeit, egyszersmind édesapja nyomdokaiba léphet. Szívós István tagja volt a '73-as világbajnokságon győztes társulatnak.

A világbajnokság július tizenhetedikén kezdődik, a mieink a románokkal, a horvátokkal és a házigazda Kanadával vannak egy csoportban, és nyilvánvalóan harcban lesznek a dobogós helyezésekért.

A magyar válogatott keret:
Gergely István, Szécsi Zoltán (kapusok) - Szívós Márton, Fodor Rajmund, Biros Péter, Kásás Tamás, Vári Attila, Varga Dániel, Molnár Tamás, Steinmetz Ádám, Kiss Gergely, Kiss Csaba, Madaras Norbert (mezőnyjátékosok)