Géza
-11 °C
-4 °C
Jégkorong
ma 15:45

Harminc centin múlt Janicsék vb-indulása

2005.07.01. 12:45
Az olimpiai bajnok Janics Natasa, Kovács Katalin kajakpáros nagy csatában megnyerte a pénteki ötszázas pótválogatót, így indulhat a zágrábi világbajnokságon. Az egység az első válogatón vízbe borult, utána viszont kétszer is legyőzte a Paksy Tímea, Benedek Dalma duót, akik a négyesben vigasztalódhatnak.
A kajak-kenu világbajnokságok megváltoztatott időrendje miatt az egyesben és párosban is olimpiai aranyérmes Janics Natasa mindkét távon nem indulhatott. A kapitány, Angyal Zoltán ugyan esélyt adott számára és társának, Kovács Katalinnak is, ám az első válogatón, miután Kovács Katalin megnyerte az egyest, a vízbe borultak. Ezek után döntött úgy a két klasszis, hogy az egyéni indulást háttérbe szorítják, és párosban állnak rajthoz, egyúttal három távon - kétszázon, ötszázon és ezren - is nyerni akarnak.

Huszonnégy század döntött a szétlövésen

Az egy héttel ezelőtti második válogatón Janicsék fölényesen győzték le az először győztes Paksy, Benedek duót, így kerülhetett sor a mindent eldöntő pénteki pótválogatóra. A "szétlövésen" nagy csata folyt a két páros között, és a Janics, Kovács kettős huszonnégy századdal, vagyis körülbelül harminc centivel utasította maga mögé kihívóját.

Négyesben vigasztalódhatnak


Kovács Katalin és Janics Natasa
Sikerük egyszersmind azt is jelentette, hogy mindhárom távon bizonyíthatnak az Európa- és a világbajnokságon is, ugyanakkor a négyesből kiszorultak, és ott a Benedek, Paksy, Szabó, Bóta egység küzdhet meg az aranyéremért.

A poznani Eb július huszonnyolcadikán, a zágrábi világbajnokság augusztus huszonnegyedikén kezdődik, Kovácsék mindhárom távon favoritok.

Kovács: Tisztán nyertünk

"Kicsit beragadtunk a rajtnál, már jóval előttünk voltak, amikor odaszóltam Natasának: el kellene indulnunk. Attól kezdve nem érdekelt, ellenfelünk mit csinál, csak magunkra figyeltem. Tisztán nyertünk, bár izgalmas volt menet közben. Megnyugtató, hogy ilyen rajt után is győzni tudtunk. A jövő héttől Szolnokon edzőtáborozunk" - mondta Kovács Katalin a célba érés után.

Némileg csalódott volt a legyőzött páros egyik tagja, Bendek Dalma. "Most rosszul érzem magam, kicsit dühösek és csalódottak vagyunk, de az jó érzés, hogy nem hiába dolgoztunk együtt újabb egy évet, mert láthatóan fejlődtünk, közelebb kerültünk hozzájuk. Remekül elkaptuk a rajtot, de most mégsem tudunk örülni, mert bennünk van a mi lett volna, ha_például ha előbb kezdünk finiselni. De ez még mindig jobb, mintha lealáztak volna minket. Mostantól a négyesre koncentrálunk, biztos vagyok benne, hogy Szabó Szilvivel és Bóta Kingával jó egységet alkotunk majd" - mondta.