Új sportcsarnok épül az Aréna mellett

2005.07.01. 17:26
A sportszövetségek régi székháznak helyére 2006-ban multifunkciós sportcsarnok épülne, hangzott el a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) pénteki elnökségi ülésén.
Péntek délelőtt elnökségi ülést tartott a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB). Először a magyarországi edzőtáborozási lehetőségekről, illetve az olimpiai sportközpontok fejlesztéséről hallgatott meg beszámolót a testület. Géczi Gábornak, a Nemzeti Sportközpontok főigazgatójának előadása számtalan rendkívül fontos kérdést vetett fel.

Hamarosan elkezdődik az építkezés

A tájékoztatóból kiderült, hogy a tervek szerint jelentős fejlesztések és építkezések kezdődhetnek nemsokára a Budapesti Olimpiai Központ (régebben: Népstadion és Intézményei) területén.

Az elképzelések szerint lebontanák a sportszövetségek régi székházát, valamint az Olimpiai Csarnokot, a helyükre pedig egy multifunkciós sportcsarnokot húznának fel, amely akár már 2006-ban üzemelhetne.

Kevés pénz

A négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár Győző felvetésére, hogy a fejlesztések, építkezések megtervezésénél számításba vesznek-e egy esetleges későbbi olimpiai pályázatot, a meghívott előadó igennel válaszolt.

Az előadók szavaiból az is kiderült, hogy jelenleg nem jut túl sok pénz a létesítmények fejlesztésére - legfeljebb az értékük 0,2 százaléka, holott legalább két százaléknak kellene. Ezzel kapcsolatban Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó-szövetség elnöke kifejtette, ha a kultúrára, új színházak építésére és a meglévők felújítására több tízmilliárdos nagyságrendű összegeket fordít az állam és az önkormányzatok, akkor a külföldön sokkal inkább eladható magyar sport legalább megérne ennyit, ehelyett "most hat-nyolc milliárdért megesszük egymást."

A magyar sportágakért harcol Schmitt és Aján

Schmitt Pál a közel kétórás vita végén úgy összegezte az elhangzottakat, hogy a MOB üdvözli a Népstadion körüli nagyléptékű fejlesztéseket, elvégre ez a környék egyelőre nem idézi a XXI. századot. Az elnök közölte, hogy a jövő heti szingapúri NOB-kongresszuson Aján Tamással együtt mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a sportágakkal kapcsolatos szavazáson ne sérüljön a magyar sport sikerstruktúrája.

Pár hete került nyilvánosságra, hogy a vízilabda, a kajak-kenu és az öttusa veszélyben van. A sportágak akkor kerülnek ki a műsorból, ha tagság fele plusz egy fő megszavazza.