Talmácsi Gábor hisz a vb-győzelemben

2005.07.02. 17:38
Szombaton sajtótalálkozón mesélt eddigi szezonjáról Talmácsi Gábor gyorsasági motorversenyző. A kétszeres futamgyőztes pilótáról kiderült, csapata, a KTM szerződést hosszabbítana vele, és a szezon végén egy Moto GP-gépet tesztelhet.
"Nagyon örülök, hogy Talmácsi Gábor menedzsere lehetek, nem csak azért, mert ő egy remek motorversenyző, hanem mert mint ember is kiváló, és nekem ez a legfontosabb" - nyitotta meg a pilóta olasz pártfogója, Stefano Favaro - magyarul - a Misanóban és Assenben is vb-futam győztes szombati élménybeszámolóját.

"Célom, hogy megnyerjem a világbajnokságot"


Tekintse meg képeinknet!
Talmácsi Gábor idén az olasz és a holland 125 köbcentis gépeknek kiírt vb-futamot is megnyerte, ráadásul hét nagydíj után vezeti a pontversenyt.

"A célom, hogy megnyerjem a világbajnokságot. Most jönnek a kedvenc pályáim, bízom magamban és bízom a KTM-ben - mondta magabiztosan a 24 éves tehetség. - Öten vagyunk harcban a címért, mindannyiunknak nagyjából ugyan annyi az esélyünk". Legnagyobb ellenfelei az olasz Pasini és Simoncelli, a svájc Luhti és a finn Kallio, de a 125-ös mezőny annyira kiegyenlített, hogy szinte bárki nyerhet futamot.

"Egy másodperc? Az harminc hely..."

Körönként tizedek, századok döntenek, Talmácsi ezzel kapcsolatban fel is idézte Bódis Kálmán autóversenyző szavait. "Egyszer a telefonba azt mondta nekem: Egy másodperc? Az harminc hely baz' meg! Tudom, hogy nem a legszebb megfogalmazás, de ezzel lehet a legjobban kifejezni, hogy milyen szoros a küzdelem, hogy senkit sem lehet leírni" - beszélt mosolyogva Talmácsi.

Az Euro Ring közönsége előtt tartott találkozón a motoros igen profi menedzsmentje bemutatott két kisfilmet is, amelyet Talmácsi Gergő, Gábor 19 éves, szintén motorversenyző öccse vágott össze. "Ő ezen a hétvégén külföldön motorozik, de mielőtt elment, egy éjjel nem aludt, és elkészítette a filmeket".

Behozta a lemaradásait

A vb-éllovasnak ellenben néhány hétig nem kell nyeregbe szállnia, a hétvégén Amerikában csak a Moto GP szériában rendeznek futamot, így ő nyaralni mehet. "Rám fér a pihenés, mert kicsit kimerültem. A szezon eseményei engem is megleptek. Úgy gondoltam, kell egy kis idő, amíg megszokom az új istállómat. Ez a vártnál hamarabb sikerült, annak ellenére, hogy a csapattársam, Mika Kallio azzal az előnnyel indult, hogy három éve tagja a gárdának" - mesélte Talmácsi.

Sőt, skandináv ellenfelének van még egy előnye: hat kilogrammal könnyebb. A minimum tömeg ugyanis 136 kilogramm, de ő olyan kicsi, hogy még fel is kell súlyozni a motorját, szemben a magyarral, aki 142-t nyom géppel, ruhával, sisakkal együtt.

Nyugodtan megy pihenni

Sikerült ezt a fórját is behozni, ezért tagadhatatlan, valóban esélyea a vb-címre: "Ötödik éve versenyzek a 125-ös kategóriában, úgy érzem, idén minden összeállhat, hogy világbajnok legyek. Az én pozícióm pillanatnyilag talán a legjobb, hiszen vezetem a pontversenyt, és ez nyugodttá tesz a következő futamra. Ha esetleg hibáznék, akkor sem esnék ki a vb-versenyből".

Pontosan tudja Talmácsi, a technikai sportokban egy hiba általában kiesést jelent, és több volt bajnok is hamar a háttérbe szorult emiatt. A 2002-es 125-ös világelső Arnaud Vincent már nem is versenyez a vb-n, míg a kétszeres vb-győztes Manuel Poggiali csak a középmezőnyben fut.

Favaro: Okos srác Gábor


Klikk a képre!
"A motorsport nagyon kemény, ha például a következő futamokon kétszer elesnék, hamar elfelednék a két futamgyőzelmem. Nagy teher ezzel a nyomással versenyezni, de a tapasztalatom és az eredményeim miatt valójában nekem már nem okoz gondot. Sőt, nyugodt is vagyok, hiszen vezetem a vb-t".

A motorozáshoz persze nem csak tehetség, de ész és taktikai érzék is kell. Talmácsi Assenben ezen a téren is bizonyított, hiszen az utolsó kört a negyedik helyen kezdte meg, mégis ő ért célba először. Menedzsere, a négy éve vele dolgozó, magyarul szinte kifogástalanul beszélő Stefano Favaro ezt az oladalát emelte ki leginkább.

Szerződéshosszabbítás előtt

"A pályán, de méginkább a futam utáni sajtótájékoztatókon derül ki, hogy milyen okos srác is Gábor. A boxutcában mindenki kedveli, arra pedig külön büszke vagyok, hogy az olasz újságírókkal csak olaszul beszél. Már becenevet is kapott tőlük, Gaborinónak, Gáborkának hívják" - árulta el Favaro.

Talmácsit az év végéig köti szerződése a KTM-hez, opcióval a következő szezonra. A felek kölcsönösen elégedettek egymással, a pilóta szerint a "KTM nagyon jó motor, és még lehet fejleszteni", menedzsere pedig elmondta, a cég további három évre akarja magához kötni őt. Sőt, a szezon végén tesztelhet egy Moto GP-s Proton KTM-et is. Ha minden jól megy, jövőre egy kategóriával följebb folytathatja. "Már készen van a 250-es szerződésem a KTM-nél, remélem, a szezon további eredményei után alá is írhatjuk"-bizakodott a kétszeres GP-győztes.