Sportveszélyek: eperleves, madártej, gombás marha

2005.07.04. 14:41
A háromszoros olimpiai bajnok kajakost, Storcz Botondot szalmonellás eperleves fosztotta meg attól, hogy a '96-os játékokon is harcban legyen az érmekért, az edzőtáborban felszolgált madártej az evezős válogatott felkészülését tette tönkre. A péntek esti gombás marha pedig élete legnagyobb gázsiját, közel százmillió forintot vett el a világbajnok öklöző, Erdei Zsolttól.
Szinte nem múlt el év a közelmúltban anélkül, hogy vírussal fertőzött étel ne okozott volna bonyodalmat neves magyar sportolók felkészülésében, hogy ellenfelek helyett kínzó gyomorgörcsökkel, hasmenéssel kelljen megküzdenie legjobbjainknak.

Storcz: A tragédia nem itt kezdődik

A '96-os atlantai olimpia hazai válogatóversenye előtt a következő évben három-három világ- és Európa-bajnoki címet szerző Storcz Botond vesztét a romlott eperleves okozta. Storcz nem tudott kiállni a reggeli futamra, mert egész éjjel hasmenéssel, kínzó görcsökkel küszködött, így nem tudta kivívni az amerikai részvételt. Storcz Sydneyben két - párosban és négyesben -, Athénban négyesben, egy aranyérmet nyert. Vélhetően Atlantában szerezhette volna első érmét, ha nincs a gyomorrontás.

Storcz nem omlott össze, még elszántabbá vált. "Úgy gondoltam, hogy mindenki lehet balszerencsés, most éppen rám osztotta a sors ezt a szerepet. Az igazi tragédiák azonban nem itt kezdődnek" - nyilatkozott.

Tönkretett evezős felkészülés

A 2002-es sevillai világbajnokság előtt a magyar evezős válogatott kilenc tagja Tatán edzőtáborozott, és nyilván egyikük fejében sem fordult meg, hogy a felszolgált madártej fertőzött. Aki nem kért a desszertből, megúszta, az éremre esélyes Varga Tamásnak viszont nem volt ilyen szerencséje. Ő a vb előtt annyira legyengült, hogy el sem utazott Spanyolországba. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) rendkívül sportszerűen kezelte az igen szerencsétlen eseményt, valamennyi érintett sportoló megtarthatta állami ösztöndíját, jóllehet nem állt rajthoz.

Mehlmann rendbe jött, Gáspár nem annyira

A tavalyi olimpia előtt a kézilabdázó, Mehlmann Ibolya került kórházba vírusos fertőzéssel, neki azonban nem kellett annyit kihagynia, illetve nem volt olyan közel a rajt, hogy lemondja az utazást. A pillangózó Gáspár Zsolt az olimpiai faluban betegedett meg - McDonald's-ban ebédelt -, és rosszulléte a vegyesváltó teljesítményére hatott ki, a kiváló idő ellenére is a hetedik lett a négyes.

Nagy Sándor hasmenése

A lábtörőnek elkeresztelt futballista, Nagy Sándor esete sokkal másabb volt, ő a Nyíregyháza színeiben Újpesten lépett volna pályára, ám mivel épp abban a stadionban törte ketté Véber György karrierjét, inkább - némileg érthetően - visszakozott. Az orvos hasmenésről állított fel diagnózist, a szurkolókban viszont sokkal inkább megfutamodásként - "pszichikai fosásként" - tudatosult az esemény.

Erdeit nagy csapás érte

A legnagyobb csapás egyértelműen a profi ökölvívó világbajnokot, Erdei Zsoltot érte, hiszen ő élete legnagyobb pénzdíjáért, közel százmillió forintért bokszolhatott volna szombat este, Hamburgban.

A félnehézsúlyú Erdei pénteki mérlegelése után gombás steaket fogyasztott, ami a bajt okozta, és megfosztotta élete legfontosabb meccsétől - a francia Mehdi Sahnoune ellen kellett volna kiállnia -, egyszersmind a nagy lehetőségtől, hogy a német tévénézőkkel elfogadtassa magát. A találkozó esélyese Erdei volt, a vírussal azonban nem tudott megküzdeni.