London rendezheti a 2012-es olimpiát

2005.07.06. 16:24
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 117. ülésén Szingapúrban döntöttek a tagok arról, hogy 2012-ben az öt kandidáló közül melyik város kapja az olimpia rendezési jogát. A sorsdöntő negyedik körre már csak két város maradt, London és Párizs, vagyis egyikük biztosan harmadszor rendezhet olimpiát. A győztes végül négy szavazattal - 54-50 arányban - London lett. 1908 és 1948 után 2012-ben ismét az angol fővárosban lobbanhat fel az olimpiai láng.
Magyar idő szerint pár perccel dél után kezdődött a szavazási procedúra a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szingapúri ülésén arról, hogy 2012-ben hol rendezik a nyári játékokat. Addig mind az öt pályázó - London, Madrid, Moszkva, New York, Párizs - bemutatkozott, a brit miniszterelnök, Tony Blair és a francia köztársasági elnök, Jacques Chirac is helyet kapott a londoni, illetve a párizsi delegációban.

Da Vinci kezdésként legyőzte van Goghot

A német Thomas Bach vezetésével elsőként a városok egy számot kaptak, és amennyiben a szavazók közül Madridot támogatják, akkor a hármast kellett megnyomni a mobiltelefonhoz hasonló készüléken. New York a négyest, Párizs a hetest, London a nyolcast, Moszkva pedig a kilencest kapta. (Aki tartózkodott, annak a nullást kellett beütnie.)

A szavazás előtt a rendszert öt világhírű festővel próbálták ki, és harminckilenc szavazattal Leonardo da Vinci nyert, a vert mezőnybe utasítva Vincent van Goghot.

Érvényesült a papírforma

Az első körben kilencvennyolcan szavazhattak, érintettségük miatt a pályázó öt nemzet tagjai kiestek. Első nekifutásra ötvenegy szavazat jelenthette volna a győzelmet, de ezt nem sikerült egyetlen kandidáló városnak elérnie. Az első körben a legkevesebb szavazatot, tizenötöt Moszkva kapta, így kiesett, azt azonban nem hirdették ki, hogy a versenyben vezető hány szavazatot gyűjtött. Mint később kiderült London huszonkét voksot kapott, Párizs eggyel kevesebbet, Madrid pedig kettővel.

Ezek után a három orosz NOB-tag már részt vehetett a szavazáson. A második fordulóban New York - tizenhat szavazattal - elbúcsúzott, így a három amerikai tag is bekapcsolódhatott a döntéshozatalba. Ezt a kört amúgy Madrid nyerte harminckét szavazattal, Londonnak huszonhét jutott, Párizsnak huszonöt.

Háromnegyed egykor ért véget a szavazás

A harmadik körben mégis Madrid kapta a legkevesebb szavazatot, így ahogyan várni lehetett: London és Párizs párosversenyévé alakult a küzdelem. A korábban New Yorkra és Moszkvára szavazók kizárólag a két várost favorizálták.

Londoni adatok
Lakosság: 7,3 millió
Tervezett időpont: július 27-augusztus 12., délutáni átlaghőmérséklet: 23 fok
Mottó: "Támogasd a pályázatot"
Olimpiai falu: új építésű házak az Olimpiai Stadion tőszomszédságában 17 320 férőhellyel (ebből 7860 kétágyas szoba)
Az Olimpiai Stadion befogadóképessége: 80 ezer fő, a játékok után 25 ezer fő
Anyagi háttér: 3,8 milliárd dollár a szervezésre, 15,8 milliárd infrastruktúrára, kormánygaranciával

A sorsdöntő negyedik sorozatban már részt vehetett a két spanyol tag, köztük a korábbi NOB-elnök, Juan Antonio Samaranch fia is, így összesen százöt szavazásra jogosult tag volt, ám Jacques Rogge jelenlegi elnök - a hagyományhoz hűen - nem élt jogával. A procedúra háromnegyed egykor lezárult, ám eredményt csak fél kettő után hirdettek.

Az angolok szerint négy szavazattal bizonyultak jobbnak

Párizs eddig kétszer veszített, előbb '92 előtt Barcelona majd legutóbb Pekinggel szemben. London eddig úgy rendezett két alkalommal is - 1908, 1948 -, hogy egyszer sem pályázott, mindkétszer felkérték rá.

Tizenhárom óra negyvenkilenc perckor aztán Jacques Rogge végre bejelentette, hogy hét év múlva úgy rendezhet London, hogy egy nemes versengésben elnyerte a jogot. Rogge arcán nem mutatkoztak érzelmek, annak ellenére sem, hogy ő titkon a párizsi sikerben reménykedett. A győzelem arányáról semmit nem mondott, viszont az angolok négyszeres evezős olimpiai bajnoka, Matthew Pinsent úgy nyilatkozott, hogy négy szavazat döntött a javukra. (A fogadóirodáknál a szavazás napját leszámítva Párizs volt a befutó.) A hivatalos végeredmény: 54-50 lett.

Előzetesen Londont gyengébbre értékelték

London előzetesen gyengébb minősítést kapott a NOB szemlebizottságtól, elsősorban azért mert még nem vásárolta fel azokat a területeket, amelyeken olimpiai létesítmények épülnek. A szavazók azonban nem értékelték feltétlenül hátrányosnak, mint ahogy az sem bizonytalanította el őket, hogy a Wembley-stadion munkálatai nem az ütemezésnek megfelelően haladnak.

Három versenyközpont épül

A londoni tervek szerint három versenyközpont épülne, az egyik - az Olimpiai Park - a város keleti részén, további kettő a Temze partján és a város centrumában. Az Olimpiai Parkban lenne a falu, az Olimpiai Stadion, és összesen tizenkét sportág küzdelmeinek helyszíne. A Temzén, illetve annak partján (10-15 kilométerre a falutól) további tizennégy sportág versenyeit bonyolítanák le, a városközpont (13-16 kilométerre a falutól) hat sportág viadalainak adna otthont. Wimbledonban zajlanának a teniszversenyek. Hat versenyhelyszín ideiglenes. A vitorlázás küzdelmeit a 238 kilométerre található Weymouth-ban rendeznék. (Párizsban közel ötszáz lett volna a távolság.)

A játékokra július 27. és augusztus 12. között kerül sor, és addig Londonban a közlekedési problémákat feltétlenül meg kell oldani. A labdarúgó torna meccseit Cardiffban, Belfastban, Manchesterben, Newcastle-ban és Birminghamben rendeznék, a triatlonversenyeket a Hyde Parkban.

Coe és Backham eksztázisban, mérhetetlenül csalódott franciák
"A sport legnagyobb értékét, az olimpiát visszük haza. Ez a mi pillanatunk. Fantasztikus lehetőség előtt állunk, hogy mindent megvalósítsunk, amiről csak álmodtunk a brit sport területén" - mondta a kétszeres olimpiai bajnok Coe, akinek Schmitt szerint döntő érdemei vannak a győzelemben.

"A politikus nem gyakran emelheti magasba öklét és rázhatja azt diadalittasan, illetve nem sűrűn ölelheti meg a hozzá legközelebb álló embert, a mostani azonban egy különleges pillanat volt, amely London és az ország számára örökké felejthetetlen marad" - mondta Blair, aki saját bevallása szerint idegességében képtelen volt nézni a végső bejelentést.

Ken Livingstone, London polgármestere hozzátette: olyan játékokat ígérnek a világnak, amelyet soha nem lehet majd elfelejteni. "Hihetetlen érzés kerített hatalmába. Életem egyik különleges pillanata volt a bejelentés" - kommentálta a diadalt David Beckham, a labdarúgó-válogatott Szingapúrban tartózkodó kapitánya.

"Nagyon csalódottak vagyunk. Voltak nehézségeink gondolataink megismertetésével, de végig a magunk által kijelölt úton, a szabályok betartásával haladtunk előre. A szavazati különbség nagyon kicsi volt, ez azonban nem jelenti azt, hogy 2012 után Párizs lesz a házigazda. Londont követően biztosan nem Európában zajlanak majd a játékok" fogalmazott Jean-Francois Lamour kardvívó olimpiai bajnok, francia sportminiszter.

"Amikor Madrid kiesett, reméltük, hogy néhány szavazat hozzánk jön. Nem ez történt, de meg kell próbálnunk méltósággal elviselni a kudarcot. Voltak, akik korábban arról beszéltek, London időnként átlépett bizonyos határt, de hát a NOB nem mindig reagál a szükséges érzékenységgel a berkeiben történő dolgokra. Az angolok taktikája volt a célravezető, de remélem, a miénk soha nem lesz olyan. A végletekig tiszteletben kell tartani a szabályokat" - mondta David Douillet olimpiai bajnok cselgáncsozó.