Párizs harmadszor vagy New York először

2005.07.06. 11:07
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Jacques Rogge szerdán, Szingapúrban magyar idő szerint fél kettő körül jelenti be, hogy az öt pályázó - London, Moszkva, Madrid, New York, Párizs - közül melyik város rendezheti a 2012-es nyári olimpiát. Az előzetes várakozások szerint Párizs lesz a befutó, és London lehet a legnagyobb riválisa. De elképzelhető, ezúttal is a pénz diadalmaskodik és New York rendezheti a játékokat. Madrid és Moszkva lesz várhatóan az első két kieső.
"Budapest pályázik a 2012-es olimpiai játékokra" - jelentette be Orbán Viktor egyik emelkedett pillanatában a 2001-es lausanne-i Sport Világfórumon. Hamarosan aláírásgyűjtés kezdődött, vagy hétszázezren támogatták a javaslatot, aztán ahogyan a szocialista kormánytól várható volt, túl drágának ítélte meg a rendezést és be sem nyújtotta a pályázatot.

Négyen már elhullottak

Így végül kilencen versengtek, és rögtön az első rostán elvérzett Lipcse, Havanna, Isztambul és Rio de Janeiro, öten - Madrid, Párizs, London, New York és Moszkva - viszont állva maradtak. Az öt városból kettő, New York és Madrid nem rendezett eddig olimpiát, és az amerikai nagyváros eddig még csak nem is pályázott, míg a spanyolok '72 előtt már megmérettették magukat, de München ellenében kevés esélyük volt.

Meddig jutott volna Budapest?
Amennyiben Budapest pályázott volna, érzésünk szerint most Moszkva helyett ott lehetne a legfelkészültebb öt város között, de vélhetően a leggyengébb elbírálást a magyar főváros kapta volna. A tanulságok levonása, valamint az első próbálkozás miatt viszont feltétlenül előnyös lett volna a kandidálás.

Most némileg több, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szemlebizottságának minősítése szerint csak az utolsó Moszkvát előzik meg a képzeletbeli előzetes rangsorban.

Mindez azonban nem érződik a városban, mert a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség (ICF) Madridban élő technikai igazgatója, Szántó Csaba szerint az ott élők úgy gondolják, hogy városuk lesz a kétségtelenül legesélyesebb Párizs nagy ellenfele.

A madridiak úgy gondolják, ellenfelek lesznek

"A visszaszámlálás elkezdődött, nehéz úgy végignézni a tévécsatornákat, hogy ne jelentkezzenek helyszíni interjúkkal. Hogy esélyeiket komolynak gondolják a spanyolok, arra a legékesebb bizonyíték, hogy a királyi család is az ázsiai országban lobbizik" - közölte.

Kifejtette, hogy az építkezések a NOB-döntéstől függetlenül már régóta folynak, elkészült a várost elkerülő hatodik körgyűrű, meghosszabbították a metróvonalakat. "Barcelonának nagyon komoly hírnevet és tekintélyt szerzett az olimpia, és ezt szeretnék Madridban is. Biztosak benne, hogy tökéletesen alkalmasak a rendezésre, az esélyekről ugyanakkor hivatalosan nemigen nyilatkoznak" - állította. Madrid reményeit óhatatlanul csökkenti a jelentős terrorveszély, még ha a döntéshozók ennek ellenkezőjét állítják.

Moszkva nem nagyon reménykedik

Az Indexet a külképviselet egy munkatársa úgy tájékoztatta, hogy a városban nincs igazán olimpiai láz, lényegében felkészültek a vereségre, ugyanakkor általános az a vélekedés, hogy megérdemelnének még egy olimpiát a '80-as csonka játékok után. Nincsenek viszont pályázatot propagáló tévéhirdetések, egyszer sem lehetett látni, hogy valamelyik orosz klasszis teniszező - Szafin, Sarapova, Kafelnyikov -, vagy az úszófenomén, Alexander Popov azt mondaná: nagy szükség van a játékokra.

Mi több, az egyik vezető napilap bírálta a pályázatot, mondván jó ötlet ugyan, hogy a közlekedést megkönnyítendő a Moszkva folyón valamennyi helyszínt meg lehet közelíteni, de a szemlélődőknek egyelőre sokkoló látvánnyal kell beérniük: a lepusztult gyárépületeket, illetve a betonkerítéseket 2012-re feltétlenül el kell tüntetni.

Az üzleti szempontok

Még ennél is kisebb az amerikai polgárok olimpia utáni vágyódása. "Tudják, persze, hogy szerdán szavaznak a NOB tagjai, tudják azt is, hogy New York képes megrendezni az olimpiát, de azzal is tisztában vannak, hogy nincs olyan nagy szükség rá" - értékelt az Indexnek Benedek István, a Washingtonban élő egykori öttusaedző.

"Az olimpiai eszme szelleme itt nincs a köztudatban, sokkal inkább az üzleti részét látják az eseménynek az emberek. Nem is véletlenül, mert magam is úgy gondolom, hogy a világ egyik legjelentősebb üzletéről van szó, csak azt fájlalom, hogy az egészséges versengés szelleme a háttérbe szorult" - magyarázta a Georgetown egyetem egykori tanára, aki a volt elnök, Bill Clinton testnevelés óráit is irányította.

Nem lehet még egyszer terrortámadás


Tekintse meg képeinket!
Nem titkolta, a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után nagyon bátrak a szervezők, és egyértelműen bizonyítani akarják, hogy még egyszer nem érheti ilyen csapás a várost. Benedek úgy véli, hogy szerinte egy olimpia esetében az a leglényegesebb, hogy az adott város sportélete lendületet kapjon, és New Yorkban ez nem történhet meg, igaz a létesítmények egyértelműen a város érdekeit szolgálnák.

New York egyébként nem teljesen esélytelen, bár nagyon sok bírálat érte. Ha viszont a földrészek cserélődésének elvét vesszük, akkor Amerika '96 után ismét sorra kerülhetne. A NOB olykor furcsa szempontjaiba amúgy nem illik bele, hogy a nyitóünnepség során a Brodway-en vonulnának fel a sportolók.

Chirac szerényen teszi a dolgát

"Párizs visszafojtott izgalommal figyeli a szingapúri történéseket, fél kettő táján, a döntéshozatalkor alighanem megáll majd az élet" - osztotta meg érzéseit Gara Róbert vívóedző, akinek különösen fontos a siker, mert akkor Guadeloupe-on azonnal edzőközpont épülne, tizenkétmillió euróból. A karibi szigeten élő Gara elárulta, a tervek már készen is vannak, és ezek szerint már Pekingre ott készülnének az olimpikonok.

"Egykori tanítványom és felfedezettem, a kétszeres olimpiai bajnok Laura Flessel Szingapúrban van, együtt utazott Jacques Chirac elnökkel és nagyon reménykedik. Az elnök visszautasította, hogy luxusszállodában lakjon, mert mint mondja, csak szerényen szeretné a dolgát tenni, és Tony Blairrel ellentétben ő nem hívta meg vacsorára a testület tagjait" - számolt be Gara.

Párizs már kétszer is veszített

A már visszavonult edző is hallja azokat a vélekedéseket, hogy a párizsi pályázatnak megint csak kizárólag az az egyetlen baja, mint a legutóbb: hibátlan. (A NOB szemlebizottságától a legjobb minősítést kapta.) A város egyébként kétszer rendezett olimpiát (1900, 1924), de '92 előtt alulmaradt Barcelona, a 2008-as játékokért pedig Peking ellen.

Akik nem szavazhatnak
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság száztizenhat tagjából az első körben csak kilencvenkilencen szavazhatnak.

Az első fordulóban Jacques Rogge elnök mellett - amíg érintettek - távol maradnak a jelentkezők országainak NOB-tagjai is. Így a francia Jean-Claude Killy, Guy Drut és Henri Serandour, az amerikai Anita DeFrantz, James Easton és Robert Ctvrtlik, az orosz Vitalij Szmirnov, Samil Tarpiscsev és Alekszandr Popov, a brit Anna hercegnő, Craig Reedie és Phil Craven, valamint a spanyol Pilar de Borbon és az ifjabb Juan Antonio Samaranch nem voksolhat a nyitófordulóban, mint ahogy az etikai ügye miatt felfüggesztett - és Szingapúrban várhatóan a kizárás sorsára jutó - bolgár Ivan Szlavkov sem. A görög Nikosz Filaterosz betegség miatt nem vállalta a távol-keleti utat.

A sikkasztás miatt bebörtönzött, majd a múlt héten szabadlábra helyezett volt NOB-alelnök, Kim Un Jong ellen nemrég vizsgálatot kezdeményezett a NOB etikai bizottsága, s mivel a héten száműzték volna az ötkarikás mozgalomból, inkább lemondott tagságáról.

A titkos procedúra során a legkevesebb szavazatot kapott város kiesik a következő körből, a rendezési jog elnyeréséhez az egyszerű többség elegendő.

Az Index tippje: Párizs

"Párizs közepén, a tizenhetedik kerületben lesz az események java, ennél jobbat elképzelni sem lehet. A városrészt egyébként is felújították volna, de a sikeres pályázat esetén ez jóval hamarabb elkezdődhet, és biztosan be is fejeződik 2012-re. A televíziók speciális, olimpiai műsorokat sugároznak minden nap, kétkedővel alig találkozni, nagyon bíznak az emberek a sikerben" - mondta.

Párizsért világklasszisok egész sora mozdult meg, az olasz színésznő, Monika Bellucci is a francia főváros mellett áll, még ruháitól is megszabadult a pályázat sikeressége érdekében. Bár azt nem mondta el, miként reméli elősegíteni az aktfotóival a győzelmet.

Jagger is London mellett

Nagyon sok híresség - Mick Jagger, David Beckham, Sven-Göran Eriksson - pártfogolja Londont is, a várost már év vége óta díszítik a transzparensek, a legnagyobb példányszámú brit bulvárlap, a The Sun a mezőkbe vágatta bele az ötkarikát valamint a pályázat emblémáját.

"Attól a pillanattól, hogy megkapja London a rendezés jogát, biztosan jelentősen megváltozik az életünk, és könnyen előfordulhat, hogy akár kétszer vagy még annál is több pénzt áldoznak a sportra, mint eddig" - nyilatkozott Németh István, az angol öttusa-válogatott kapitánya.

Megjegyezte, az álmodozás jellemzi az egész királyságot, és már olyan ábrándokat is szövögetnek, hogy akár húsz aranyérmet is nyerhetnek. "Nekem vannak fenntartásaim, mert az biztos, hogy pazar létesítményeket fognak emelni, de az új Wembley-stadion építése például nem az ütemezés szerint halad, és ez nem túl jó jel a választás előtt" - fogalmazott.

Árnyoldal


Klikk a képre!
Németh tisztában van az olimpia árnyoldalával is, ami a szakembereknek jelent majd nehézséget. A megnövekedett médiaérdeklődés miatt korántsem lesz olyan könnyű a versenyzőit felkészíteni, mint eddig. Németh tanítványa, Kate Allenby Sydneyben aranyérmes volt.

London eddig kétszer - 1908, 1948 - rendezhetett olimpiát, ám egyszer sem pályázat útján nyerte el a jogot, hanem mindkétszer felkérték rá.

Rogge szoros versenyre számít

Az eredményt kihirdető NOB-elnök, Jacques Rogge mindenesetre már színt vallott, jósolt is, de csak annyit mondott: nagyon szoros versenyre számít. Sydney úgy lehetett házigazda 2000-ben, hogy mindössze két szavazattal előzte meg Pekinget. (Legutóbb Peking már a második körben befutott.) A NOB magyar tagja, Schmitt Pál azt valószínűsítette, hogy London és Párizs között dől el a verseny, de merészebb tippre nem vállalkozott.

Emellett még annyi látszik biztosnak, hogy 2012-ben a játékok történetében először a televíziós jogdíjakból származó bevétel valószínűleg meghaladja a kétmilliárd dollárt. Legutóbb, Athénban másfélmilliárd származott a jogdíjból. Az összbevételt egyelőre még csak megbecsülni sem lehet, de elképzelhető, hogy meghaladja a tízmilliárd dollárt is.

A városok legfontosabb adatai:
MADRID:
Lakosság: 5,5 millió
Tervezett időpont: augusztus 10-26., délutáni átlaghőmérséklet: 30 fok
Mottó: "Készen állunk"
Olimpiai falu: 2346 apartmanban 16 800 szálláshely kétágyas szobákban az Olimpiai Stadion mellett
Az Olimpiai Stadion befogadóképessége: 80 ezer fő
Anyagi háttér: kétmilliárd dollár a szervezésre, tízmilliárd infrastruktúrára, kormány-, térségi és városi garanciával

NEW YORK:
Lakosság: 8,1 millió
Tervezett időpont: július 27-augusztus 12., délutáni átlaghőmérséklet: 28 fok
Mottó: "Kezdődjenek az álmok"
Olimpiai falu: 8-15 emeletes apartmanokat építenének az East River mentén, valamint két 40 emeletes toronyházat összesen 17 100 szálláshellyel
Az Olimpiai Stadion befogadóképessége: 78 ezer fő
Anyagi háttér: hárommilliárd dollár a szervezésre, 4,3 milliárd infrastruktúrára többnyire magánbefektetők révén, a kormány és a város 250 milliós veszteségig vállal kezességet.

MOSZKVA:
Lakosság: 10,4 millió
Tervezett időpont: július 14-29., délutáni átlaghőmérséklet: 20,4 fok
Mottó: "Higgy az álomban"
Olimpiai falu: 15 darab 22 emeletes ház hat kilométerre az Olimpiai Stadiontól (7400 egy-, 6300 kétágyas szoba)
Az Olimpiai Stadion befogadóképessége: 80 ezer fő
Anyagi háttér: 1,84 milliárd dollár a szervezésre, 10 milliárd infrastruktúrára, kormánygaranciával

LONDON:
Lakosság: 7,3 millió
Tervezett időpont: július 27-augusztus 12., délutáni átlaghőmérséklet: 23 fok
Mottó: "Támogasd a pályázatot"
Olimpiai falu: új építésű házak az Olimpiai Stadion tőszomszédságában 17 320 férőhellyel (ebből 7860 kétágyas szoba)
Az Olimpiai Stadion befogadóképessége: 80 ezer fő, a játékok után 25 ezer fő
Anyagi háttér: 3,8 milliárd dollár a szervezésre, 15,8 milliárd infrastruktúrára, kormánygaranciával

Párizs:
Lakosság: 11,1 millió
Tervezett időpont: július 27-augusztus 12., délutáni átlaghőmérséklet: 26 fok
Mottó: "A játékok szeretete"
Olimpiai falu: 5600 két- és 5900 egyágyas szoba a város északnyugati részében, tíz kilométerre az Olimpiai Stadiontól, illetve a két fő versenyközponttól
Az Olimpiai Stadion befogadóképessége: 80 ezer fő
Anyagi háttér: 2,65 milliárd dollár a szervezésre, 6,2 milliárd infrastruktúrára, kormánygaranciával.
Forrás: MTI