A NOB bízik a londoni olimpia biztonságában

2005.07.07. 16:31
Az angol olimpiai pályázat a világ egyik legbiztonságosabb nagyvárosának titulálta a 2012-es olimpiára szerda kora délután kijelölt Londont. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság bízik a biztonságos olimpiában.
A csütörtöki délelőtti londoni robbantássorozatra reagálva néhány órával később a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közleményt adott ki. Ebben hangsúlyozza meggyőződését, hogy a 2012-es játékokra a szervezők képesek lesznek biztonságos feltételeket teremteni a brit fővárosban, amelyik szerda kora délután Párizzsal szemben nyerte el a rendezés jogát.

Négy szavazat döntött London javára

London javára a szingapúri választáson négy szavazat - 54-50 volt a végeredmény - döntött. Nagy kérdés azonban, hogy ha egy nappal korábban éri támadás a várost, akkor nem fordult volna-e meg az arány a franciák javára.

A londoni pályázatban már előzetesen is kiemelt helyet kapott a biztonság, és ezek után alighanem még nagyobb erőkkel törekszenek erre. A pályázatban biztonságra vonatkozó részében kitérnek arra, hogy az angol rendőrség 2003-ban négyezer-ötszáz nyilvános eseményen és négyszázhatvan sporteseményen ügyelt a rendre, és a legnagyobb utcai parádékon is megállta a helyét.

A reggeli robbantás miatt elmaradt a Szingapúrból hazatérő pályázati bizottság ünnepélyes köszöntése is. A Heathrow repülőtéren már az ünnepélyes sajtótájékoztató időpontja is megvolt, azonban ez is elmaradt. Tessa Jowell az olimpiáért felelős miniszter úgy fogalmazott, minden olyan jellegű ünnepség elmarad, melyet az olimpiai pályázat megnyerése esetére terveztek. Mike Lee, a 2012-es londoni olimpiai pályázat szóvivője nemes egyszerűséggel horrornak nevezte a csütörtök reggel történteket.

Rogge szerint Madridot sem érhette hátrány

A tervek szerint 2012-ben harmincezer rendőrt mozgósítanának a játékokra, és már előzetesen arra törekszenek felkért szakértőkkel, hogy a helyszíneket úgy építsék, hogy minél nagyobb legyen a biztonság. A pályázat a világ egyik legbiztonságosabb városnak titulálja Londont. Angol biztonsági szakértők az athéni játékok sikerességében is fontos szerepet töltöttek be. A NOB elnöke, Jacques Rogge az egyik másik pályázót, Madridot ért támadás után jelezte, hogy a stadion melletti merénylet nem lesz befolyással a szavazásra.

A NOB elnöke megrémült

Ugyanakkor a Szingapúrban ülésező Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), és a szervezet elnöke, Jacques Rogge részvétét fejezte ki Tony Blair miniszterelnöknek és Ken Livingstone londoni polgármesternek.

"Megrémít, hogy egy olimpiai város szívében történt ez a szörnyűség. Sajnos nincs teljesen biztonságos hely a világon, senki nem állíthatja, hogy az ő lakóhelye biztonságosabb lenne a játékok szempontjából" - mondta Rogge, hozzátéve: "Nem látok összefüggést szerdai döntésünk és a csütörtöki események között. Ha így lenne, a támadók egy nappal korábbra időzítettek volna."

Törölték a londoni sporteseményeket

Az eddig 45 áldozatot követelő terrortámadások miatt Londonban valamennyi csütörtöki sportrendezvényt törölték. A bajnok Chelsea labdarúgócsapata lemondta sajtótájékoztatóját, amelyen a spanyol Asier del Horno szerződtetését jelentették volna be. A városi rivális Arsenal későbbre halasztotta az épülő Emirates Stadion bokrétaünnepét.

Anglia más városaiban zavartalanul folytatódtak a sportesemények: Lussban tovább golfoznak a Scottish Openen, és nem szabadt félbe az Ausztrália elleni válogatott krikettmérkőzés sem. Ugyancsak a tervek szerint lezajlik a hétvégi Brit Nagydíj is Silverstone-ban.