'A NOB mindig megbocsát az angoloknak'

2005.07.07. 14:51
A legtekintélyesebb angol lap a 2012-es olimpia színhelyének kiválasztása után köszönetet mondott Párizsnak azért, mert erős tempót diktált, és még jobb teljesítményre sarkallta a végső nyertes Londont. A francia lapok elszigetelt nemzetről írnak, és tudatják: komolyan el kellene gondolkodni a visszataszító arronganciáról. A Le Figaro szerint nagy pofont kapott a híres önbizalom. A spanyolok Trafalgárt emlegetik, egyszersmind készülnek 2020-ra. Németországban a fővédnök Sebastian Coe személyét emelik ki.
A nemzetközi sajtó hovatartozástól függő lelkesedéssel fogadta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerdai döntését, mely szerint London rendezheti a 2012-es nyári játékokat.

ANGLIA:
Daily Express: a nemzetközi tekintély visszaállítása

"Nagy-Britanniának megvan az esélye, hogy lebonyolítsa minden idők legsikeresebb olimpiáját, ezzel helyreállítva az ország nemzetközi megítélését. A feladat nagysága óriási kihívás elé állít bennünket, már a kezdet kezdetén biztosítékokra van szükségünk, nehogy elszabaduljanak a költségek. A kormánynak gondoskodnia kell arról, hogy ne tegye tönkre ezt a fantasztikus alkalmat a tehetségtelenség és a rossz gazdálkodás."

The Times: Köszönet Párizsnak

"Illetlen és helytelen lenne ezt a győzelmet Franciaország vereségeként értékelni. Londonnak inkább meg kell köszönnie Párizsnak, hogy olyan erős tempót diktált. A franciák pályázata egyesítette a lelkesedést, a tapasztalatot és a kiváló adottságokat, és ez még nagyobb erőfeszítésekre sarkallt bennünket. Párizs sikere hajszálon múlt, talán csak a favoritok balszerencséjéről van szó, némi ügyetlen diplomáciával vegyítve. Chirac az egész nemzet csalódottságát fogja érezni a vállán."

FRANCIAORSZÁG:
Liberation: Tony Blair a lobbikirály

"Franciaország bátor nemmel szállt szembe az iraki háborúval, de szó nélkül hagyja, amikor választásokra kerül sor Irakban. Elutasítja az EU-alkotmányt, mivel meg akarja védeni szociális modelljét, de csodálkozik, amikor elmarad a várt szociális fellendülés. Naivitásával és arroganciájával az ország sok partnerét kifárasztotta. A szingapúri NOB-döntés ennek a minden földrészen elszigetelt nemzetnek a valóságát tükrözte vissza. Folyamatosan veszítünk befolyásunkból, miközben a lobbikirály Tony Blair közpénzen lovagolja meg a liberális hullámot, Európában táncra hív, Afrikának pedig megadja a hangot."

Le Parisien: két éve megszegi London a szabályokat

"Túl sportszerűek a franciák? Párizs erkölcsösségére építve alkotott meg egy tökéletes pályázatot, de drágán megfizetett érte. Meg kell állapítanunk, hogy London két éve folyamatosan megszegte a szabályokat, ám a NOB mindig megbocsátott az angoloknak."

France Soir: Sportidegen érdekek határozzák meg a választást

"London politikai választást nyert meg, amely az iraki háborún és alkalmi csoportosulásokon nyugszik. Jacques Rogge NOB-elnök 2001 óta semmit sem változtatott elődje, Juan Antonio Samaranch rendszerén. Továbbra is ugyanazok a sportidegen érdekek határozzák meg a játékok helyszíneit."

Les Echos: a sokszor emlegetett arroganciáról

"Komolyan el kellene gondolkodnunk a rólunk külföldön alkotott képről. Az arroganciáról, amellyel megleckéztetünk másokat. A szociális modellünkről és a sztrájkokról, amelyek mind befolyásolták a pályázatunkat. Egyfelől bezárjuk országunk kapuit, ugyanakkor világesemények rendezésére jelentkezünk. Kérdés, hogy elég vonzóak vagyunk-e még, nemcsak gazdasági értelemben."

Le Figaro: guillontine-ként emlegetett határozat

"Újabb pofont kapott a franciák önbizalma. Az egzisztenciális válságban lévő nemzet döcögve halad előre, nincs olyan elképzelése, amely visszaadná önbecsülését és nincsenek olyan ambíciói, amelyek körvonalazhatnák a jövőjét. Franciaországot belülről merevsége bénítja meg, ráadásul a nemzetközi porondon is veszít ázsiójából. Mintha elhervadt volna a presztízs. A májusi EU-nem után a NOB határozata guillotine-ként ért bennünket."

SPANYOLORSZÁG:
El País: Döntő pillanatban nyert Blair

"Tony Blair politikai karrierjének döntő pillanatában érte el ezt a sikert, bár csak egy olimpiai helyszínről volt szó. Csakhogy a körülményeket, a főalakokat, a vitákat és a felhajtást tekintve nem lehet kihagyni a politikát. Madrid kifogástalanul megoldotta feladatát, és az élet más területein is alkalmazható ötlettel állt elő: a politikai pártok és társadalmi erők összefogásával."

El Mundo: New York bosszúja

"Két szavazaton hiúsult meg az álmunk, ezek hiányában nem jutottunk be az utolsó fordulóba. Nem kaptuk meg azokat a voksokat, amelyek New York búcsújával felszabadultak. Ez az egyértelmű elutasítás valószínűleg politikai okokra vezethető vissza, mégpedig José Luis Rodriguez Zapatero lépésére, aki a spanyol csapatok iraki kivonásával feldühítette az Egyesült Államokat."

Marca: Csak főpróba volt

"Ez volt a Madrid 2020 tervezet főpróbája. Büszkék lehetünk küldöttségünk nagyszerű munkájára és színvonalas prezentációjára."

As: Trafalgárnál is Anglia nyert

"Egy lépéssel a döntő előtt kiestünk, csak két szavazaton múlott. Anglia nyert, csakúgy, mint 200 éve Trafalgarnál. Mi viszont ezúttal nem vesztettünk, Franciaország sokkal rosszabbul járt."

NÉMETORSZÁG:
Abendzeitung: Coe volt a siker kulcsa

"Sebastian Coe briliáns előadással vezette le London végső prezentációját, és állított a maga oldalára sok bizonytalan NOB-tagot. Megvalósult az angolok álma, lehet, hogy valóban álomszerű játékok lesznek a Temze partján."