A 'magyar sportágak' maradnak az olimpia műsorán

2005.07.08. 10:41
Az amerikaiak nemzeti sportága és annak női változata került ki a 2012-es londoni olimpia műsoráról. A NOB szingapúri kongresszusán úgy döntött, a baseball és a softball már nem lesz ötkarikás sportág hét év múlva. A 10 500-as versenyzői létszámot és a 301 versenyszámot azonban nem lehet túllépni, így a két üresen maradt helyre csak két sportág kerülhet be a karate, görkorcsolya, golf, fallabda, rögbi ötösből. Ez azt is jelenti, hogy az előzetesen "féltett" magyar sportágak - öttusa, kajak-kenu, vízilabda, kötöttfogású birkózás - egyelőre megmenekültek.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) döntése értelmében a baseball és a softball kikerült a 2012-es londoni nyári játékok műsorából.

A szervezet szingapúri kongresszusán a tagok külön-külön szavaztak a jelenlegi 28 sportágról, a programban maradáshoz egyszerű többség szükségeltetett. Az álláspontok kialakításához a NOB programbizottságának értékelése szolgált alapul, a testület a jelentésben 33 szempontot - többek között a népszerűséget, az elterjedtséget és a médiaérdeklődést - vett figyelembe.

Titok marad, ki mire szavazott

A NOB a szövetségek korábbi kérésére nem hozta nyilvánosságra a voksolás pontos végeredményét, csupán azt közölte, hogy mely sportágak nem maradhatnak a programban. A végrehajtó bizottság a májusi ülésén fogadta el azt az érvelést, mely szerint a rangsor közzététele jelentősen megnehezítené a leértékelt sportágak szponzorszerzési esélyeit.

Dick Pound, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kanadai elnöke ezzel együtt a pénteki ülésen mégis az átláthatóság, vagyis a szavazás részleteinek megismertetése mellett érvelt. A Nyári Olimpiai Sportágak Nemzetközi Szövetsége (ASOIF) egyébként június elején a jelenlegi műsor megtartása mellett tette le a voksát.

Öt sportág vár két helyre

A NOB programbizottsága még 2002-ben javasolta a baseball, a softball és az öttusa levételét, az az évi novemberi, mexikóvárosi kongresszuson azonban elhalasztották a döntést. Egyúttal viszont határozat született arról, hogy a megújulás jegyében a jövőben rendszeresen terítékre kerül a program. Alapelvként fogalmazódott meg: a 10 500-as versenyzői létszámot és a 301 versenyszámot nem lehet túllépni, ami aztán magával vonta, hogy egy sportág csak úgy kerülhet be a műsorba, ha egy másikat kivesznek onnan.

Pillanatnyilag a karate, a görkorcsolya, a golf, a fallabda és a hétfős rögbi reménykedhet abban, hogy olimpiai sportág lesz, a kandidálásukról a kongresszus - az AFP francia hírügynökség szerint - szombaton dönt. A felvételhez a NOB-tagok kétharmadának a támogatása szükséges.

A softball mindössze három olimpiát élt meg

A baseball 1992 óta szerepelt az olimpiákon. Az amatőr korszak után 2000-ben, Sydneyben már pályára léphettek a profik is. A sportág női változata, a softball 1996-ban került fel az ötkarikás játékok műsorába.

A versenyszámokat illetően a NOB végrehajtó bizottságának van döntési joga. A vb októberben, Lausanne-ban alakítja ki álláspontját.