Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Armstrong újra az élen a Tour de France-on

2005.07.12. 19:01
A sorrendben hatszor győztes címvédő amerikai Lance Armstrong simán verte riválisait a Tour de France tizedik szakaszán és jelentős lépést tett az összetett siker felé. Az első hegyi szakasz után már csak a dán Rasmussen képes vele tartani a lépést. Az egyetlen magyar résztvevő, Bodrogi László az első hegy után leszakadt a mezőnytől.
A spanyol Alejandro Valverde nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny tizedik szakaszát, míg a másodikként célba érkező, címvédő amerikai Lance Armstrong visszavette az összetettben élen állónak járó sárga trikót.

Az első hegy után nem szakadtak le az üldözők

A Brignoud és Courchevel közötti 181 kilométeres etapon két első kategóriás hegy várt a karavánra, és egy hétfős szökevénycsoport a várakozásoknak megfelelően rögtön a rajt után "meglógott".

Az első emelkedőn a favoritok közül senki sem szakadt le, míg a második kaptatóra összeállt a Discovery vonata, amely olyan elképesztő tempót diktált, hogy sorra maradtak le az elmúlt hat alkalommal sorozatban győztes Armstrong riválisai, köztük a T-Mobile triója, az 1997-es bajnok német Jan Ullrich, honfitársa, a tavaly második Andreas Klöden és a kazah bajnok Alekszandr Vinokurov.

Rasmussen tartja a lépést

Mire elfogytak Armstrong segítői, már csak négyen követték, de a harminchárom éves élő legenda az olasz Ivan Bassót is könnyedén lerázta, így két spanyollal, Alejandro Valverdével és Francisco Mancebóval, valamint a hegyi pontversenyben vezetőnek járó pöttyös trikós dán Mickael Rasmussennel tekert fel a hegycsúcson lévő célba.

A kvartettből Valverde nyerte a szakaszgyőzelemért folytatott sprintet, de az etap igazi nyertese kétségtelenül Armstrong lett, aki simán visszavette a vasárnap elvesztett sárga trikót, míg legnagyobb riválisai jelentős hátrányba kerültek, a szakaszt még az élen kezdő Jens Voigt kiszorult az első tízből.

Szerdán ugyancsak hegyi szakasz következik

Bodrogi László már az első hegyen lemaradt a mezőnytől, végül az utolsó csoportban érkezett a célba a 137. helyen, összetettben már több mint egy óra a hátránya a vezető amerikaival szemben.

Szerdán a Courchevel és Briancon közötti, 173 kilométeres - szintén az Alpokban zajló - etap vár a mezőnyre, melynek során két kiemelt és egy első kategóriás hegy nehezíti meg a versenyzők dolgát.

Jegyzőkönyv:
10. szakasz, Brignoud-Courchevel, 181 km, hegyi befutó:
1. Alejandro Valverde (spanyol, Illes Balears) 4:50:35 ó
2. Lance Armstrong (amerikai, Discovery Channel) azonos idővel
3. Mickael Rasmussen (dán, Rabobank) 9 mp hátrány
4. Francisco Mancebo (spanyol, Illes Balears) a.i.
5. Ivan Basso (olasz, CSC) 1:02 p h.
6. Levi Leipheimer (amerikai, Gerolsteiner) 1:14 p h.
...13. Jan Ullrich (német, T-Mobile) 2:14 p h.

Az összetettben (sárga trikó):
1. Armstrong 37:11:04 ó
2. Rasmussen 38 mp hátrány
3. Basso 2:40 p h.
4. Christophe Moreau (francia, Credit Agricole) 2:42 p h.
5. Valverde 3:16 p h.
6. Leipheimer 3:58 p h.
7. Mancebo 4:00 p h.
8. Ullrich 4:02 p h.
...126. Bodrogi 1:06:36 ó h.