Más lesz a Tour de France Armstrong nélkül

2005.07.25. 13:43
A nemzetközi sajtó, a vasárnap hetedik Tour de France-elsőségét megszerző amerikai Lance Armstrong dicsőségét zengi - jogosan. Abban szinte mindenki egyetért, hogy teljesítménye emberfeletti és a jövő évi verseny egészen más lesz már nélküle.
Vasárnap hetedszer is megnyerte a Tour de France-t, a világ talán legjelentősebb országúti kerékpáros versenyét Lance Armstrong. Az már az idei verseny előtt is nyilvánvaló volt, hogy az amerikai akárhogyan is végez, ez lesz az utolsó versenye, visszavonul.

Lance az örökkévalóságnak

A 92. Tour-t ennek megfelelően az amerikai kerekes diadalmeneteként kezeli a nemzetközi sajtó. A francia Le Parisien nemes egyszerűséggel a "Lance az örökkévalóságnak" címmel jelent meg, míg a Le Figaro az amerikait az árnyék és a fény óriásának nevezi Armstrongot, aki "sárgában hagyta el a Tour nevű bolygót".

A Liberation pedig azt a nem egyszerű kérdést teszi fel a címlapján: "Mi lesz a Tourral Lance Armstrong nélkül?"

Nem tudott sírni a "földönkívüli"

Az olaszok szintén az egekig magasztalják Armstrong királyt, a La Gazzetta egyetlen hibájaként azt jegyzi meg, hogy nem volt bátorsága egy könnycseppet kicsiholni magából, ami emberibbé tette volna a világ számára.

Az Il Tirreno egyszerűen csak földönkívülinek nevezi, míg a La Repubblica szerint Armstrong királyként hagyja el a Tourt. A Corriere della Sera az amerikai méltatása mellett nem felejti el az új olasz kedvenc, az összetettben második helyen végzett Basso dícséretét sem.

Lewis és Sampras szintjén

A spanyol lapok közül az El Pais kiemeli, hogy Armstrongnak sikerült, ami keveseknek, azaz a csúcson vehetett búcsút a profi kerékpársporttól. Az El Mundo szerint felejthetetlen volt a hétszeres győztes teljesítménye, melyet csak Carl Lewiséval vagy a Wimbledonban hétszer diadalmaskodó Pete Samprasével lehet egy lapon említeni."

A Marca és az As már a jövővel foglalkozik, szerintük jövőre már egy teljesen másik Tour lesz, a kerékpározás történelmébe bevonult Armstrong nélkül, akitől nehéz lesz elvenni a rekordját.