Valér
2 °C
8 °C

Cseh ezüstérmes lett 200 vegyesen

2005.07.29. 12:32
Cseh László második lett a montreali vizes-vb-n a 200 méteres vegyesúszás döntőjében. A magyar úszót csak a cím védője, az olimpiai bajnok, világcsúcstartó amerikai Michael Phelps előzte meg. Cseh 1:57.61-es idejével megdöntötte Sievinen tizenegy éves 1:58.16-os Európa-rekordját is.
Megszerezte második montreali vb-érmét is Cseh László. Ráadásul 1:57.61 perces Európa-csúccsal lett második 200 m vegyesen a címvédő, olimpiai bajnok, világcsúcstartó (1:55.94) amerikai Michael Phelps mögött.

Gyenge középfutam után a döntőben


Klikk a képre!
Pedig a döntő előtt nemcsak Phelps, hanem az athéni játékokon ebben a számban ezüstérmes honfitárs, Ryan Lochte is eleve esélyesebbnek látszott, sokkal jobb időeredménnyel bírván, mint a magyar fiú. Az előjelek más miatt sem voltak kedvezőek.

A középdöntőben a rajt után vizet nyelt, ezért úszott önmagához képest szerényebb, 2 percen kívüli időt. Később elmondta, a mozgást sem érezte igazán, ezért aztán különösen nagy kérdés volt: mire lesz képes, a Montrealban 100 m háton már bronzérmes magyar klasszis a szám döntőjében, ahová negyedikként jutott be.

Féltávnál az élen

A nyitó 50 méteren, pillangón, aztán háton - amely a Kőbánya SC kitűnőségének "európai felségterülete" - egyszerűen fantasztikus volt Cseh, féltávnál világcsúcs-részidővel vezetett Phelps előtt, Lochte nem is bírta az iramot. Mellen aztán beérte magyar riválisát az amerikai, a gyorsra már elsőként fordult rá, s nem is engedte ki kezéből a győzelmet (1:56.68), ám mögötte nem a honfitárs, hanem Cseh csapott be másodiknak.

Cseh új Európa-rekorddal második

Az 1:57.61 perces produktumot minősíti, hogy a korábbi Európa-rekord, amelyet a finn Jani Sievinen állított fel 1:58.16 perccel, 11 éven át megdönthetetlennek bizonyult. A magyar klasszis kellett hozzá, hogy végleg a múlté legyen a szám eddigi kontinentális legjobbja. Vasárnap következik a 400 m vegyes, ahol nem indul Phelps, és ahol Turi György tanítványa friss, idei Európa-csúccsal világranglista-vezető.

Ezüstérmes nyilatkozatok
Az immár kétszeres világbajnoki érmes Cseh László, aki persze nemcsak kontinentális rekordot úszott, hanem saját, 1:58.84 perces, az athéni olimpián, augusztus 19-én elért országos csúcsát is megjavította, ezt mondta az eredményhirdetés után, szemmel láthatóan teljesen kifulladva, erejével elkészülve:

"Mindent beleadtam, mert úgy beszéltük meg az edzőmmel, hogy nagyon erős kezdéssel megpróbálom leszakítani őket, minél tetemesebb előnyt szerezve a két amerikaival szemben. Ez részben sikerült is, Phelps azonban gyorson egyelőre még jobb nálam. De azon leszünk, hogy ez a helyzet megváltozzon. Hogy mi lesz 400 m vegyesen? Jól megy minden úszásnem, remélem, bírni fogom, a cél az, hogy - két nap pihenő után, ami nagyon jó lesz - megdöntsem a legjobbamat ezen a távon is. Bízom benne, hogy sikerül."

Turi György, Cseh mestere: "Egyik legszebb sikere ez edzői pályafutásomnak! Ezt vártam tőle, előzetesen 1:57.90 körüli időben bíztam, s ő még ezt is túlszárnyalta, fantasztikus Európa-csúcsot repesztett. Most, ma este vált férfivá, nem Lacika, ez már Cseh László volt a vízben, aki ezt a remeklést bemutatta. Köszönöm neki!"