Benedek
-5 °C
5 °C

Világbajnok a női válogatott

2005.07.30. 12:13
A magyar női vízilabda-válogatott történetében másodszor nyerte meg a világbajnokságot. A montreali döntőben a magyarok a címvédő Egyesült Államok ellen a hosszabbításban három gólt lőve hódították el az aranyérmet. A rendes játékidőben az amerikaiak négygólos előnyt dolgoztak le, a ráadásban viszont már nem tudták a lépést tartani. A finálé legeredményesebb játékosa, a tizenhét éves Tomaskovics Eszter volt három találattal.
A magyar női vízilabda-válogatott a döntőt tíz nappal megelőző csoportmeccsen egy góllal, 9-8-ra verte a címvédő Egyesült Államokat. Azon a mérkőzésen a hatból mindössze egy emberelőnyös helyzetét rontotta a magyar csapat, és a kiváló védekezés mellett ez volt a siker kulcsa.

Kétszer kaptak ki az amerikaiak a tornán


Tekintse meg képeinket!
Az amerikaiak egy mérkőzéssel többet játszottak, és az idő előrehaladtával kerültek egyre jobb formába, hiszen a magyarok elleni vereség mellett a spanyolok ellen is csak döntetlenre futotta erejükből.

A finálé első ráúszását Petri nyerte meg, így az amerikaiak vezethették az első támadást, de lövésig nem jutottak. Csakúgy, mint a mieink, akiknek első két támadása vérszegényre sikeredett.

Az amerikai szerezték meg a vezetést

Az amerikaiak a harmadik percben szereztek vezetést, miután Zantleitnert kiállították és Rulon pár másodperc elteltével pattintott a jobb felső sarokba. A másik oldalon Drávucz csalta a távolságot, és hat méterről lövésre vállalkozott, a labda pedig a kapufát érintve vágódott a jobb alsó sarokba.

Hamarosan ismét Rulon volt eredményes, majd a center, Tomaskovics - váratlanul - távolról vágta a labdát a jobb felső sarokba. A második negyedben szerzett vezetést a magyar társulat, amikor is kettős előnybe került, és ugyan Pelle bombáját még hárították, Stieber ismétlését a szélről már nem tudták. A következő előnyös helyzetnél Pelle már sokkal jobban összpontosított, és a léc alá vágta a labdát.

Öt gól a második a negyedben

A mieink védekezése ezúttal is elsőrangú volt, Drávucz büntetésénél például Horváth Patríciának három méterről sem tudott gólt lőni Munro. Aztán gyors gólváltásra került sor, Pelle előnyből nem hibázott, míg van Norman centerből svédcsavarral passzolt a jobb alsóba. Kisteleki Dóra hasonlóan szép góllal vétette magát észre, amikor létszámfölényünknél a magyar játékos nem lőtt, hanem egy okos és tökéletesen kivitelezett ejtést választott.

A nagyszünet előtt alig több mint egy másodperccel Tomaskovics körülbelül nyolc méterről vállalkozott lövésre, és a labdát hajszálpontosan helyezte el a jobboldali kapufa mellé, így négygólos előnnyel(7-3) kezdődhetett a finálé második fele.

Két magyar gól nélküli negyed

A harmadik játékrészt van Norman találata nyitotta, Pelle ugyanakkor a lécet tesztelte, Stieber lövését pedig blokkolták. A magyar védekezés továbbra is jól működött, noha többször próbára tették Horváth képességeit. Kevéssel a negyed vége előtt a kapitány, Faragó Tamás időt kért, de az emberelőnyt nem sikerült értékesíteni Drávucznak.

A zárónegyedben az első támadást az amerikaiak vezethették, és a legnagyobb sztár, Villa először villant meg, a jobb felső sarokba lőtt. Öt perccel a vége előtt az amerikaiak kerültek előnybe, és az időkérés után Lorenz magabiztosan lőtt a hálóba, vagyis egyre fogyatkozott a magyar előny.

Horváth bravúrja tartotta életben a csapatot

A túloldalon Pelle lövését könnyen hárította Feher, és Tomaskovics kiállítása után Lorenz a szélről pontosan célozta meg a rövid sarkot, ezzel kiegyenlített. A mieink támadójátéka visszaesett, kis hatékonysággal tudtuk megjátszani a centert, és mivel nem tudott előnyben játszani a csapat, sokkal kisebb esély maradt a gólszerzésre.

Két és fél perccel a vége előtt aztán Kisteleki harcolt ki kiállítást, Valkay azonban a kapufára bombázott, de az amerikaiak sem tudtak élni előnyös helyzetükkel. Több mint egy perccel a vége előtt Kisteleki - szintén előnyben - ugyanoda lőtt, ahová Valkay. Ahhoz viszont, hogy életben maradjanak a magyar remények, Horváth hatalmas bravúrjára volt szükség, aki Villa középről, tiszta helyzetből leadott lövésébe belekapott.

Tomaskovics és Valkay döntött


Klikk a képre!
Következhetett kétszer három perces hosszabbítás, és a tanulság levonása, hogy a magyar alakulat tizennégy alatt képtelen volt a góllövésre. A ráadásban Petri ismét gyorsabb volt riválisánál, Munro kapufája után egy újabb magyar hátrány következett, de Golda elhamarkodottan fölélőtt.

A tizenhét éves Tomaskovics viszont azonos létszámnál ismét egy távoli lövéssel próbálkozott, és elképesztő erővel, a léc segítségével a gólvonal mögé juttatta a labdát. Wenger "kiszórása" után Valkay Ági megduplázta a magyar előnyt egy pattintott lövéssel. A hosszabbítás második részére így két gól volt a különbség.

Faragó elmenekült a fürdés elől

Wenger erőtlen labdáját Horváth fogta, a magyar előnyt pedig Drávucz használta ki, aki a jobboldalról a jobb felsőbe továbbította a labdát. A folytatásban az amerikaiaknak már semmi sem sikerült, a magyarok pedig tizenegy év után ismét világbajnok lett.

A szakvezető, Faragó Tamás pedig kezdhetett nagy futásába, nehogy tanítványaival kelljen fürödnie a medencében. Faragó '76-ban Montrealban volt olimpiai bajnok, edzői pályafutásának pedig eddigi legemlékezetesebb sikere fűződik a kanadai városhoz.

Világbajnok névsor
Horváth Patrícia, Serfőző Krisztina, Takács Orsolya, Pelle Anikó, Kisteleki Dóra, Tomaskovics Eszter, Valkay Ágnes, Benkő Tímea, Brávik Fruzsina, Zantleitner Krisztina, Drávucz Rita, Stieber Mercedes, Tóth I. Andrea