Sára, Márió
2 °C
6 °C

A Kovács, Janics páros továbbra is verhetetlen

2005.07.31. 11:56
A vasárnap délelőtti 500 méteres döntőkben két arany-, két ezüst- és egy bronzérmet szereztek a magyar versenyzők a poznani kajak-kenu Európa-bajnokságon. Győzött Vereckei Ákos k-1-ben, és a Kovács Katalin, Janics Natasa páros k-2-ben. Második lett Viski Erzsébet (k-1) és a női kajaknégyes, míg a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor duó (k-2) pedig harmadikként zárt.
A viadal utolsó napjának délelőttjén a szinte egész éjjeltartó esőzés után borult égbolt, 21 Celsius fokos hőmérséklet, de száraz - és ami a legfontosabb - szélcsendes idő fogadta a versenyzőket a Malta-tavon.

Magyar arany az első számban

A program rögtön egy aranyeséllyel kezdődött a magyar csapat számára, a k-1-esek fináléjában ugyanis Vereckei Ákos arra készült, hogy megszerezze sorozatban ötödik Eb-elsőségét. A 27 éves klasszis legnagyobb ellenfelének a tavaly harmadik spanyol Carlos Perez, az 1000 méteren győztes norvég Eirik Veras Larsen, valamint Janics Natasa bátyja, a horvát színekben induló, az előfutamban meggyőző teljesítményt nyújtó Stjepan Janic ígérkezett. A rajtot a cápás hajójával repesztő magyar és Janic kapta el a legjobban, 250 méternél hajszállal a horvát vezetett. A táv második felében aztán Vereckei nem hagyott kétséget, hogy ő a legjobb, ugyanis fokozatosan ellépett riválisától - akit végül a német Altepost is megelőzött -, s végül magabiztos, mintegy fél hajóhossz előnnyel elsőként ért a célba.

Kolonocs a hatodik lett

Az sikeres kezdés után nem lehetett remélni a hasonló folytatást, ugyanis a kenu egyesek mezőnyében a kétszeres olimpiai bajnok, 13-szoros világbajnok Kolonics György reálisan nem tartozott a győzelemre esélyesek közé. A csepeli sportoló a 6-os pályáról rajtolva végig az ötödik-hatodik helyen haladt. Az élen a címvédő Makszim Opaljev és a hazaiak üdvöskéje, Pawel Baraszkiewicz vívott ádáz csatát egymással, végül az orosz ért elsőként a célba. Érdekesség, hogy a futam után előbb szabálytalan versenyzés miatt kizárták - mondván, ráevezett a pályákat elválasztó bójasorra -, majd visszaadták neki az aranyérmet. Kolonics a hatodik helyen zárt.

Viski remekelt egyesben

A női kajak egyesek versenyében az a Viski Erzsébet vette fel a harcot, aki legutóbb még 1998-ban, egy korosztályos Eb-n versenyzett ebben a számban, és akkor nyert. Poznanban azért ő indulhatott magyar részről, mert a világbajnok Kovács Katalin és az olimpiai bajnok, illetve Eb-címvédő Janics Natasa ezúttal a párosra koncentrál. A BSE-ESMA négyesben ötkarikás ezüstérmes kajakosa aztán a döntőben megmutatta, hogy nem érdemtelenül rajtolt ebben a számban, ugyanis remekül evezve, a német Reinhardt mögött a második helyen érkezett be, s ezzel tovább gyarapította a magyar ezüstérmek számát.

Kammerer jpárosban avított

Férfi k-2-ben Kammerer Zoltán, a szombaton mindössze hatodik olimpiai bajnok négyes vezérevezőse mindenképpen javítani akart a fiatal, egy nappal korábban 1000 méteren Kökény Rolanddal második Kucsera Gábor társaként, s ez sikerült is neki, ugyanis izgalmas versenyben harmadikként zárt társával. Féltávnál még vezettek a magyarok, de aztán jöttek a lengyelek, majd a hajrához közeledve a Ronald Rauhe, Tim Wieskötter Athénban első német duó, s végül utóbbi sikerével zárult a futam.

A kenu ketteseknél a Kovács Gergely, Bozsik Attila egység nem kápráztatta el a maroknyi, de annál lelkesebb magyar szurkolótábort, ugyanis végig a mezőny második felében haladt, s nyolcadik lett. A számot a német hajó nyerte, megszerezve ezzel küldöttségének a hetedik aranyat.

Verhetetlen a Kovács, Janics páros

A magar szurkolók ekkor már a következő döntőre hangoltak, amelyben az 5-ös pályán az olimpiai bajnok, szombaton a leghosszabb távon győztes Kovács, Janics kajakpáros indult. Kovácsék aztán nem nagyon hagytak izgulnivalót a nézőknek, ugyanis rajt-cél győzelmet aratva, magabiztosan diadalmaskodott. A célba közel két hajóhossz előnnyel érkeztek, így tulajdonképpen csak a további dobogós helyek sorsa volt kérdéses. A második helyen végül a franciák, míg a harmadikon a németek végeztek.

A férfi négyesek nem tudtak dobogóra kerülni

A négyesek vetélkedései zárták az 500-as finálék sorát: a férfi kajakosoknál a fiatal Sík Márton, Csamangó Attila, Bethlenfalvi István, Bozsik Gábor egység negyedik lett, a nevezések alacsony száma miatt előcsatározás nélkül finalista kenus kvartett - Hüttner Csaba, Fürdök Gábor, Joób Márton és Sarudi Pál - pedig a hatodik helyen végzett.

A női négyes ismét a németek mögött.

Az újjáalakult női kajaknégyes - az elmúlt években sikert sikerre halmozó hajóba a két régi arc, Szabó Szilvia és Bóta Kinga elé két fiatal, Paksy Tímea és Benedek Dalma került - remekül versenyzett, de csakúgy, mint a tavalyi olimpián, nem bírt a németekkel, akik ugyan ezúttal nélkülözték Birgit Fischert, de így is elképesztő tempót diktáltak. A magyarok remekül hajráztak, s ennek köszönhetően a második helynek örülhettek.