Piroska
-2 °C
5 °C

Talmácsi negyedik lett a félbeszakadt Német Nagydíjon

2005.07.31. 16:01
Talmácsi Gábor a negyedik, Tóth Imre a huszadik helyen végzett a gyorsaságimotoros-világbajnokság németországi futamán, a 125 kcm-es géposztály versenyében. A huszonhét körös verseny a huszadik körben félbeszakaddt, egy bukás nyomán a pályán maradt motor miatt.
Nem indult jól a Német Nagydíj Talmácsi Gábor számára, miután a pénteki szabadedzésen a lassabb motorok miatt elég gyenge időt tudott menni. A szombati időmérőn aztán több mint hét tizedmásodpercet tudott javítani, ennek ellenére dühös volt, hiszen a motor hibája miatt több időt töltött a Boxban, mint a pályán. A vasárnapi versenyen végül a nyolcadik helyről rajtolhatott, de szerencsére ez az állapot nem tartott sokáig. A rajtnál ugyan történt egy hármas bukás, de ez nem befolyásolta a magyar pilótát, lévén jóval mögötte történt az eset. Talmácsi a rajt után sorra hagyta le ellenfeleit, nem sokkal később már az ötödik helyen motorozott.

Egy ötös boly hamar meglépett a mezőnytől és ebben ment a KTM magyarja is, aki a verseny felére már a második helyen állt. Később ugyan visszacsúszott a negyedik helyre, de a sorozatos előzések miatt nem lehetett megmondani mit hoz a hajrá.

Nem volt kötelező leinteni
A szabályok értelmében, amennyiben lement a verseny kétharmada, akkor már nem kötelességük a versenybíráknak újraindítaniuk a futamot, de dönthetnek másképpen. Ezt azonban többnyire akkor alkalmazzák, ha az időjárási körülmények teszik veszélyessé a versen yvégének biztonságos lebonyolítását.

Végül semmit nem hozott, mert hat és fél körrel a vége előtt leintették a versenyt. Ez a szabályok alapján érthető döntés volt, de a versenybírák döntése alapján akár újra is indíthatták volna a hátralévő hat kört. A San Marinó-i Manuel Poggiali motorja egy bukást követően a pályán maradt, s a balesetveszély miatt leintették a futamot. A dobogóra így az aktuális helyezések alapján a finn Mika Kallio, a svájci Thomas Lüthi és az olasz Marco Simoncelli állhatott fel.

Ez nagyon nem jött jól Talmácsinak, hiszen a magyar pilóta többször is az utolsó körökben szokta megelőzni riválisait. Mint a futam után elmondta, motorja jól működött, a gumik rendben voltak, ezért úgy vélte, jó esélye van felállni a dobogóra. Így azonban a harmadik helyre csúszott vissza az összetettben, de csupán hat pont a hátránya az élen álló Lüthivel szemben.

Német Nagydíj, végeredmény, 125 kcm:
1. Kallio (finn, KTM) 29:46.795 p
2. Lüthi (svájci, Honda) 29:46.929
3. Simoncelli (olasz, Aprilia) 29:47.083
4. TALMÁCSI GÁBOR (KTM) 29:47.276
5. Simon (spanyol, KTM) 29:48.230
6. Pesek (cseh, Derbi) 29:48.423
...20. TÓTH IMRE (Team Toth Hungary, Aprilia) 30:20.068

A pontverseny állása:
1. Lüthi 119 pont,
2. Kallio 116,
3. TALMÁCSI
113, ...24. TÓTH 7