Viola
-6 °C
-2 °C

Cseh László Európa-csúccsal lett világbajnok

2005.08.01. 10:59
Cseh László remek versenyzéssel és új 4:09.63 perces Európa csúccsal nyerte a 400 méteres vegyesúszás döntőjét a montreali vizes világbajnokságon. Ezzel ő lett a magyar úszósport nyolcadik világbajnoka. A siker ellenére a magyar versenyző csalódott volt, mert nem sikerült megdöntenie az amerikai Phelps világcsúcsát.
A montreali vizes világbajnokság egyik utolsó versenyszáma volt a férfi 400 méteres vegyesúszás, amelyben a leginkább számítani lehetett magyar aranyéremre. Az előfutamok után ez még biztosabbnak tűnt, hiszen a szám Európa csúcstartója, Cseh László a legjobb idővel került a döntőbe.

Magabiztos győzelem

Az első két számban - háton és pillangón - alaposan belekezdett a magyar versenyző, hogy elegendő előnye legyen a "gyengébb" mellre. Itt fel is jöttek rá egy kicsit, de a gyorson lerázta riválisait és megnyugtató fölénnyel diadalmaskodott.

Sikerét növeli, hogy saját Európa-csúcsán csaknem fél másodpercet módosított lefelé, érdekes módon azonban közvetlenül a döntő után elégedetlen volt teljesítményével.

Csalódott az elmaradt világcsúcs miatt


Cseh László
"A taktika a szokásos volt, vagyis "halálos" iramban kezdeni, a riválisok leszakítása végett, ennek megfelelően nagyon megnyomtam az elején, pillangón és háton, bár pillangón mintha lassúbb lettem volna az általam vártnál, s tán ezért nem jött össze a világrekord. Amikor célba értem és felnéztem az eredményjelzőre, láttam, hogy nem kerültem 4:09 alá, bizony csalódást éreztem, azt, hogy ez nem az igazi..." - nyilatkozta a döntő után a magyar úszó.

"Összességében persze boldog vagyok, hiszen amiért jöttem, megvan: a világbajnoki arany. Illett megnyernem, még ha csak Európa- csúccsal is. Versenyzői életcélom, továbbra is, hogy legyőzzem az amerikait, aki ma gyorson még jobb nálam. De jó lesz vigyáznia!" - mondta Cseh László, aki hozzátette, most hosszú pihenő következik számára, nyaral, aztán szeptembertől a budapesti műszaki egyetemen elkezdi informatikusi tanulmányait.

A nőknek nem sikerült a dobogós helyezés

A nők 400 méteres vegyesszámában a döntő első fele kisebb csoda volt magyar szempontból, hiszen a végül hatalmas előnnyel győztes amerikai tinisztárral, Katie Hoff-fal mindkét magyar tartotta a tempót. A féltávtól azonban visszaestek, és hiába kerültek a döntőbe a második és a harmadik legjobb idővel, végül Risztov Éva a 7., Jakabos Zsuzsanna pedig a 8. lett 4:43.68, illetve 4:44.65 perces, a délelőttinél jóval gyengébb időkkel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!