Szilárda
-4 °C
3 °C

Polgár Zsuzsa világcsúcsot döntene

2005.08.02. 10:08
Élete talán legkimerítőbb játszmasorozatára készül Polgár Zsuzsa, akit minden idők legjobb női sakkozójának tartanak. Az évek óta a tengerentúlon lakó magyar sportoló Guinness-rekordnak számító szimultán partiba kezd, nem kevesebb, mint 326 ellenféllel szemben.
Világcsúcs beállítására tesz kísérletet Polgár Zsuzsa négyszeres női sakkvilágbajnok: helyi idő szerint hétfő délután 326 szimultán partit kezdett a floridai Palm Beach Gardensben.

Tizennyolc órás parti

A Guinness-könyvben bejegyzett csúcs 321 parti. A New Yorkban élő, amerikai állampolgárságú Polgár szerint nem kevesebb, mint tizennyolc órába fog telni hogy ezt megdöntse, és a partikat végigjátssza.

A sakkot népszerűsítő harminchat éves nagymester a legkülönbözőbb ellenfelekkel néz szembe, legfiatalabb partnere a négyéves Hannah Boshell, a legidősebb pedig a 95 esztendős Jona Lerman. Legtöbben tudják, hogy esélyük sincs a győzelemre, a Kaliforniából érkezett ötven éves Neil Bauman húsz lépésig szeretne kitartani.

Tizenhárom kilométer gyaloglás a partik alatt

Polgár - aki egy bevásárlóközpontban, hosszú asztalok mentén folyamatosan sétálva mérkőzik meg ellenfeleivel - bizonyos abban, hogy megnyeri a partikat, bár azt mondta, egy-két játszmát talán elveszít.

A 2003 áprilisa óta amerikai színekben versenyző világklasszis úgy nyilatkozott, hogy élete legkimerítőbb játszmasorozatának néz elébe. A leghosszabb, 16 órán át tartó partikat a '80-as évek közepén vívta, mielőtt bevezették a hétórás időkorlátot. Most azonban nemcsak szellemileg, hanem fizikailag is be kell osztani erejét, ugyanis ha jól számol, vagy tizenhárom kilométert fog legyalogolni a sakktáblák sorai között - mondta.

Tizenöt évesen már világelső volt

Polgár Zsuzsa négyéves korában kezdett sakkozni, és tizenöt éves korára világelső lett. 1986-ban első nőként indult férfi világbajnokságon, és 1991-ben, első nőként nyerte el a férfiaknak adományozott nagymesteri címet. A több mint tíz éve a tengerentúlon élő nagymester 2002-ben alapítványt hozott létre azzal a céllal, hogy népszerűsítse a sakkot a gyerekek körében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!