Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

'Szörnyű nyomás alatt fogunk játszani'

2005.08.10. 17:53
A sakk-világbajnoki cím mellett egymillió dollár a tétje a szeptember huszonhetedikén Argentínában kezdődő világbajnoki döntőnek. A nyolc meghívott között két magyar, Lékó Péter és Polgár Judit kapott helyet. Lékó szerint nem ő a favorit, de mindvégig harcolni fog.
A Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) döntése értelmében szeptember huszonhatodikán a világ nyolc legjobbjának tartott sakkozó egymás között döntheti el, hogy az orosz Garri Kaszparov visszavonulása után melyikük a legfelkészültebb. Az orosz Vlagyimir Kramnyik, aki Lékó Péter ellenében október közepén egy 7-7-es döntetlennel megvédte világbajnoki címét, ugyancsak nem ül asztalhoz, és ez a tény mindenképpen csökkenti a torna értékét.

Anand és Topalov számít esélyesnek

Két magyar sakkozó, Lékó Péter és Polgár Judit viszont meghívást kapott az eseményre. Előbbi interjút adott a verseny szervezőinek, amelyikben kiemelte, hogy a világranglistán elfoglalt helyezések alapján az indiai Anand és a bolgár Veszelin Topalov számít esélyesnek, de ő mindvégig harcolni fog, és mindenkinek egyaránt nagy esélye van a végső sikerre.

A fizikai állapot is fontos

"Mindannyian szörnyű nyomás alatt fogunk játszani, de ez érthető is, hiszen az év legfontosabb eseménye lesz San Luisban" - jelentette ki. "Évről évre ebben a lebonyolítási formában játszunk Linaresben, vagyis mindenki két partit, egyet sötéttel, egyet pedig világossal vált egymással. Mivel összesen tizennégy játszmára kerül sor, kiemelkedő fontosságú a mentális illetve a fizikai állapot. Emellett a motiváltságra, a frissességre és a rugalmasságra is feltétlenül figyelnünk kell" - tette hozzá.

"Ha a legjobb játékomat tudom nyújtani, akkor bármi elképzelhető, de a végső helyezés nem izgat igazán. Arra törekszem, hogy mérkőzésről mérkőzésre a lehető legjobban összpontosítsak" - vázolta fel előzetesen terveit. Az eddigi nagy tornák közül - Wijk aan Zee, Dortmund, Linares - egyébként Lékó már valamennyin diadalmaskodott.

Lékó nyert elveszített vb-döntője után

Lékó a számára vereséggel felérő döntetlennel záruló vb-döntő után idén januárban megnyerte a Wijk aan Zee-ben rendezett szupertornát, amivel önbizalma visszatért, és azóta lényegében csak a világbajnokságra készül. Nem titkolta, a legutóbbi dortmundi versenyen nem játszott meggyőzően - nem is tulajdonított nagy jelentőséget a nyolcadik helyének -, de ebben alighanem közrejátszott az is, hogy többet kockáztatott.

A huszonhat éves nagymester kifejtette, hogy ezúttal is készül újításokkal, ám ezekről értelemszerűen nem szeretne bővebben nyilatkozni.

Világbajnoki találkozás

Lékó amúgy, tizenöt évesen már járt Argentínában, ahol a River Plate csapatánál vendégeskedett, és találkozott a világbajnok Daniel Passarella mellett a vb-ezüstérmes kiváló kapussal, Sergio Goycoechea-val is.

Nyolcan osztoznak egymillió dolláron
A San Luis-i világbajnoki döntőben a világranglistán negyedik Lékó és Polgár Judit (8.) mellett a FIDE-nél címvédő üzbég Rusztam Kaszimdzsanov (35.) - nem a klasszikus lebonyolításban bizonyult a legjobbnak -, valamint az indiai Viswanathan Anand (2. a világranglistán), a bolgár Veszelin Topalov (3.), az angol Michael Adams (13.), az orosz Alekszandr Morozevics (14.) és Peter Szvidler (7.) ül majd asztalhoz.
A torna összdíjazása egymillió dollár, szeptember huszonhetedikén kezdődik, és október tizenhatodikáig tart.