Maria Sarapova világelső lett teniszben

2005.08.22. 13:56
A tizennyolcadik születésnapját áprilisban betöltő orosz teniszező, Maria Sarapova játék nélkül vette át a vezetést a világranglistán. Az eddig egy Grand Slam-torna győzelemmel büszkélkedő játékos négymillió dollárt - nyolcszázmillió forintot - teniszezett össze eddig, de reklámjaival a legjobban kereső sportolónő.
Miután a torontói tornán sérülése miatt nem vett részt az amerikai Lindsay Davenport, nem tudta megvédeni tavaly szerzett pontjait, így búcsút intett a világranglista első helyének. Az eddigi második, az orosz Maria Sarapova játék nélkül került az élre hétfőtől, mert a múlt héten ő is visszalépett a Los Angeles-i verseny mellizom-fájdalmai miatt.

Sarapovának fáj

Az első orosz a világranglista élén

Maria Sarapova a '75-től bevezetett világranglistán a tizenötödik világelső, de az első orosz. Sarapova 2001-ben, tizennégy évesen lett profi teniszező, élete első Grand Slam-tornáján 2003-ban indult.

Akkor Melbourne-ben és Párizsban is gyorsan, már az első fordulóban kiesett. Szépségével és játék közbeni meglepően hangos nyögéseivel azonban nagy feltűnést keltett, a német Bild azonnal elnevezte az "új Annának", Kurnyikovára utalva.

"Maria egy fenomén"

Sarapova még abban az évben három meccset nyert Wimbledonban, de a nagy áttörés csak a következő évben sikerült, amikor a fináléban a verhetetlennek hitt Serena Williamst legyőzve a legjobb lett. Idén nem sikerült a címvédése - Venus Williams felülmúlta az elődöntőben -, Ausztráliában a négyig jutott, a Roland Garroson pedig a nyolc között esett ki.

Edzője, Robert Lansdorp, aki korábban Pete Sampras mellett is tevékenykedett, így nyilatkozott róla: "Maria egy fenomén, valamennyi tulajdonsága megvan ahhoz, hogy sokáig a világ legjobbja legyen. Senkitől és semmitől nem kell tartania."

Tizennyolc millió dollár évente

A szibériai születésű orosz lány ma már Floridában él, és a tenisszel eddig több mint négymillió dollárra tett szert, de a reklámszerződéseivel a világ legjobban kereső sportolónőjévé vált.

Jelenleg évente tizennyolcmillió dollárral (3,6 milliárd forint) nő a vagyona, és a hirdetők az egyik legnagyobb kincsnek tartják. Többek között a Canon, a Colgate, a Motorola, a Nike is támogatja, és állítólag több multinacionális cég is szeretné hamarosan a soraiban látni. Sarapova igazi modell alkat, hiszen száznyolcvanhárom centi, és ötvenkilenc kiló.

Kötelező a jó szereplés az US Openen

A Bild írása szerint Sarapovának a szerelemre is jut ideje, mert a huszonhat éves amerikai énekes, Adam Levine nemcsak részt vett a születésnapi partiján, hanem azóta is gyengéd szálak fűzik a játékoshoz. (Hivatalosan azonban még nem jelentették be kapcsolatukat.)

A szeptemberi US Openen mindazonáltal kötelező jól játszania, mert eddig mindössze három győzelmet könyvelhetett el két vereség ellenében Flushing Meadows-ban, és ha tartósan a világranglista élén akar időzni, akkor nem árt, ha bejut a legjobb nyolc közé.