Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Maria Sarapova világelső lett teniszben

2005.08.22. 13:56
A tizennyolcadik születésnapját áprilisban betöltő orosz teniszező, Maria Sarapova játék nélkül vette át a vezetést a világranglistán. Az eddig egy Grand Slam-torna győzelemmel büszkélkedő játékos négymillió dollárt - nyolcszázmillió forintot - teniszezett össze eddig, de reklámjaival a legjobban kereső sportolónő.
Miután a torontói tornán sérülése miatt nem vett részt az amerikai Lindsay Davenport, nem tudta megvédeni tavaly szerzett pontjait, így búcsút intett a világranglista első helyének. Az eddigi második, az orosz Maria Sarapova játék nélkül került az élre hétfőtől, mert a múlt héten ő is visszalépett a Los Angeles-i verseny mellizom-fájdalmai miatt.

Sarapovának fáj

Az első orosz a világranglista élén

Maria Sarapova a '75-től bevezetett világranglistán a tizenötödik világelső, de az első orosz. Sarapova 2001-ben, tizennégy évesen lett profi teniszező, élete első Grand Slam-tornáján 2003-ban indult.

Akkor Melbourne-ben és Párizsban is gyorsan, már az első fordulóban kiesett. Szépségével és játék közbeni meglepően hangos nyögéseivel azonban nagy feltűnést keltett, a német Bild azonnal elnevezte az "új Annának", Kurnyikovára utalva.

"Maria egy fenomén"

Sarapova még abban az évben három meccset nyert Wimbledonban, de a nagy áttörés csak a következő évben sikerült, amikor a fináléban a verhetetlennek hitt Serena Williamst legyőzve a legjobb lett. Idén nem sikerült a címvédése - Venus Williams felülmúlta az elődöntőben -, Ausztráliában a négyig jutott, a Roland Garroson pedig a nyolc között esett ki.

Edzője, Robert Lansdorp, aki korábban Pete Sampras mellett is tevékenykedett, így nyilatkozott róla: "Maria egy fenomén, valamennyi tulajdonsága megvan ahhoz, hogy sokáig a világ legjobbja legyen. Senkitől és semmitől nem kell tartania."

Tizennyolc millió dollár évente

A szibériai születésű orosz lány ma már Floridában él, és a tenisszel eddig több mint négymillió dollárra tett szert, de a reklámszerződéseivel a világ legjobban kereső sportolónőjévé vált.

Jelenleg évente tizennyolcmillió dollárral (3,6 milliárd forint) nő a vagyona, és a hirdetők az egyik legnagyobb kincsnek tartják. Többek között a Canon, a Colgate, a Motorola, a Nike is támogatja, és állítólag több multinacionális cég is szeretné hamarosan a soraiban látni. Sarapova igazi modell alkat, hiszen száznyolcvanhárom centi, és ötvenkilenc kiló.

Kötelező a jó szereplés az US Openen

A Bild írása szerint Sarapovának a szerelemre is jut ideje, mert a huszonhat éves amerikai énekes, Adam Levine nemcsak részt vett a születésnapi partiján, hanem azóta is gyengéd szálak fűzik a játékoshoz. (Hivatalosan azonban még nem jelentették be kapcsolatukat.)

A szeptemberi US Openen mindazonáltal kötelező jól játszania, mert eddig mindössze három győzelmet könyvelhetett el két vereség ellenében Flushing Meadows-ban, és ha tartósan a világranglista élén akar időzni, akkor nem árt, ha bejut a legjobb nyolc közé.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?