Súlyos doppingvád Lance Armstrong ellen

2005.08.23. 12:07
A francia L'Equipe szerint első győzelmekor, 1999-ben bizonyíthatóan doppingolt a Tour de France hétszeres bajnoka, Lance Armstrong. A már visszavonult amerikai kerékpáros tagad, és állítja, minden alkalommal "tisztán" nyert. Armstrong ellen nem ez az első doppingvád, de eddig nem tudták rábizonyítani a visszaélést és szankciókra most sem számíthat.
A L'Equipe francia sportnapilap keddi száma - címlapján az Armstrong hazugsága címmel - arról számol be, hogy a Tour de France országúti kerékpáros körverseny hétszeres bajnoka első győzelme megszerzésekor bizonyítottan doppingolt.

Pályafutása végén, a hetedik Tour-győzelme után
Pályafutása végén, a hetedik Tour-győzelme után
Lefagyasztott mintákra hivatkoznak

A cikk szerint az amerikai klasszis hat 1999-es, lefagyasztott mintáját a chatenay-malabry-i laborban újra megvizsgálták, és ezekben a B-mintákban eritropoetint (EPO) mutattak ki benne. Az A-mintákat nem őrizték meg.

A L'Equipe felhívja rá a figyelmet, hogy ez a szer - amely megnöveli a vér oxigénfelvevő képességét - hat éve még nem volt kimutatható, ezért akkor nem derülhetett fény a tiltott teljesítményfokozásra.

Nem lehet szankcionálni

A sportlap megszólaltatta a chatenay-malabry-i labor igazgatóját, Jaqcues de Ceaurriz-t is, aki azt mondta a teszteket tudományos kísérletek céljából végezték el Armstrong mintáin. Állítása szerint most is, mint mindig, anonim módon vizsgálták a lefagyasztott vizeletet.

"A vizsgálatok tisztán tudományos célja, valamint az a tény, hogy ellenpróbákra nincs lehetőség, egyértelművé teszi, hogy a versenyzőt ezekre az eredményekre hivatkozva szankcionálják" - jelentette ki de Ceaurriz.

A L'Equipe hozzáteszi, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) ennek ellenére jogi lépéseket tehet Armstrong ellen.

Hétszer nyert zsinórban

A korábban az US Postal, majd az abból alakult Discovery színeiben versenyző Armstrong 1999 és 2005 között rekordot jelentő módon sorozatban hétszer nyerte meg a világ legerősebbnek tartott körversenyét, majd idei diadala után visszavonult.

Idén több doppingvád is felmerült

Nem ez az első vád, a klasszis ellen, idén áprilisban egy korábbi kísérője, Mike Anderson eskü alatt vallotta egy austini bíróság előtt, hogy a spanyolországi Gironában található európai rezidencián tavaly tiltott anyagokra, közelebbről anabolikus szteroidokra bukkant a harminchárom éves klasszis fürdőszobájában.

Később aztán az amerikai kerekes úgy nyilatkozott, csak bosszúról van szó, mert nem adott Andersonnak fizetésemelést, és nem segített kerékpárboltja megnyitásában. Armstrong százhuszonötezer dollárra perelte be vádlóját.

Egy évvel korábban pedig akkori csapata, a US Postal egyik alkalmazottja gyanúsította meg Armstrongot, miszerint 1998-ban doppingszerek szállításával bízta meg őt. A vádakat megfogalmazó LA-ügyirat című könyv szerzőjét, de még az abból részleteket közlő lapokat is beperelte Armstrong.

Boszorkányüldözés és bulvárújságírás

"A boszorkányüldözés folytatódik. Egy európai újság ismét azt állítja, hogy teljesítménynövelő szereket használtam, és pozitív mintát adtam az 1999-es Tour De France-on. A cikkben is elismerik, hogy a tudomány tévedhetett, illetve, hogy nincs lehetőségem, hogy megvédjen magam. Kijelentik továbbá, hogy nem lehet hivatalos eljárást indítani, mert a vádlott jogai nem teljesíthetőek" - értékelte a lapban megjelenteket az amerikai sztár.

Ugyanakkor megerősítette, tisztán nyert hétszer egymás után a világ legjelentősebb kerékpárversenyén. "Újra csak azt tudom mondani, amit már eddig is többször megerősítettem: sosem szedtem teljesítménynövelőket. Bulvárújságírás az egész."