Árpád
-2 °C
3 °C

Polgár Judit: Nagyon észnél kell lenni

2005.08.24. 11:59
A szeptember huszonhetedikén az argentínai San Luisban kezdődő nyolcas sakk-világbajnoki döntő előtt ezúttal Polgár Judit nyilatkozott a szervezőknek. A legjobb magyar sakkozónő szerint a döntő pillanatokban nagyon okosnak kell lenni, és meg kell őrizni az energiát a kritikus pillanatokra. Polgár gyerekének születése után valamennyi riválisa játékstílusára felkészül.
A Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) áprilisban határozott arról, hogy egy nyolc fős torna döntse el, hogy a visszavonult Garri Kaszparov után, ki a világ legjobb sakkozója. A Lékó Péter ellen döntetlennel is győztes orosz Vlagyimir Kramnyik nem tudott megegyezni a szervezőkkel, így ő nem vesz részt a San Luis-i tornán.

"A lehető legjobban megpróbálok felkészülni a világbajnokságra, hogy a legjobb játékomat a megfelelő időben nyújthassam. Sokkal jobban készülök, mint más versenyekre" - kezdte a szervezőknek adott interjúját a világ legjobb egyben legelismertebb sakkozónője, Polgár Judit.

A nemrégiben gyereket szült nagymester hozzátette, rendkívül nehéz és kimerítő viadalra számít, és ebből adódóan mindenkinek tökéletesen fel kell készülnie.

Külön készül riválisai ellen

"Nagyon okosnak kell lennie a győztesnek, a kritikus pillanatokban, nagy nyomás alatt is erősen és koncentráltan kell játszania" - fogalmazott, de azt nem nevezte meg, melyik riválisát tartja a legesélyesebbnek.

A világranglista nyolcadik helyén álló Polgár nagyon fontosnak tartja, hogy valamennyi riválisa stílusára - segítőivel - mindkét színnel felkészüljön. "A magas Élő-pontszámmal rendelkező tapasztalt játékosok nagyon nehéz ellenfelek lesznek" - értékelt.

Az egyedüli nő, aki legyőzte a korábbi világbajnok Kaszparovot, úgy véli: a szurkolók azt szeretnék, hogy ismét egy világbajnok legyen, még akkor is, ha két nagy játékos hiányzik a sorból.

Nyolcan osztoznak egymillió dolláron
A San Luis-i világbajnoki döntőben a világranglistán negyedik Lékó és Polgár Judit (8.) mellett a FIDE-nél címvédő üzbég Rusztam Kaszimdzsanov (35.) - nem a klasszikus lebonyolításban bizonyult a legjobbnak -, valamint az indiai Viswanathan Anand (2. a világranglistán), a bolgár Veszelin Topalov (3.), az angol Michael Adams (13.), az orosz Alekszandr Morozevics (14.) és Peter Szvidler (7.) ül majd asztalhoz.
A torna összdíjazása egymillió dollár, szeptember huszonhetedikén kezdődik, és október tizenhatodikáig tart.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?