Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Polgár Judit: Nagyon észnél kell lenni

2005.08.24. 11:59
A szeptember huszonhetedikén az argentínai San Luisban kezdődő nyolcas sakk-világbajnoki döntő előtt ezúttal Polgár Judit nyilatkozott a szervezőknek. A legjobb magyar sakkozónő szerint a döntő pillanatokban nagyon okosnak kell lenni, és meg kell őrizni az energiát a kritikus pillanatokra. Polgár gyerekének születése után valamennyi riválisa játékstílusára felkészül.
A Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) áprilisban határozott arról, hogy egy nyolc fős torna döntse el, hogy a visszavonult Garri Kaszparov után, ki a világ legjobb sakkozója. A Lékó Péter ellen döntetlennel is győztes orosz Vlagyimir Kramnyik nem tudott megegyezni a szervezőkkel, így ő nem vesz részt a San Luis-i tornán.

"A lehető legjobban megpróbálok felkészülni a világbajnokságra, hogy a legjobb játékomat a megfelelő időben nyújthassam. Sokkal jobban készülök, mint más versenyekre" - kezdte a szervezőknek adott interjúját a világ legjobb egyben legelismertebb sakkozónője, Polgár Judit.

A nemrégiben gyereket szült nagymester hozzátette, rendkívül nehéz és kimerítő viadalra számít, és ebből adódóan mindenkinek tökéletesen fel kell készülnie.

Külön készül riválisai ellen

"Nagyon okosnak kell lennie a győztesnek, a kritikus pillanatokban, nagy nyomás alatt is erősen és koncentráltan kell játszania" - fogalmazott, de azt nem nevezte meg, melyik riválisát tartja a legesélyesebbnek.

A világranglista nyolcadik helyén álló Polgár nagyon fontosnak tartja, hogy valamennyi riválisa stílusára - segítőivel - mindkét színnel felkészüljön. "A magas Élő-pontszámmal rendelkező tapasztalt játékosok nagyon nehéz ellenfelek lesznek" - értékelt.

Az egyedüli nő, aki legyőzte a korábbi világbajnok Kaszparovot, úgy véli: a szurkolók azt szeretnék, hogy ismét egy világbajnok legyen, még akkor is, ha két nagy játékos hiányzik a sorból.

Nyolcan osztoznak egymillió dolláron
A San Luis-i világbajnoki döntőben a világranglistán negyedik Lékó és Polgár Judit (8.) mellett a FIDE-nél címvédő üzbég Rusztam Kaszimdzsanov (35.) - nem a klasszikus lebonyolításban bizonyult a legjobbnak -, valamint az indiai Viswanathan Anand (2. a világranglistán), a bolgár Veszelin Topalov (3.), az angol Michael Adams (13.), az orosz Alekszandr Morozevics (14.) és Peter Szvidler (7.) ül majd asztalhoz.
A torna összdíjazása egymillió dollár, szeptember huszonhetedikén kezdődik, és október tizenhatodikáig tart.