Szervác, Imola
12 °C
16 °C

Szexuális zaklatással vádolnak egy lengyel mesteredzőt

2005.08.27. 14:20
A kenyaiból dánná lett világbajnok Wilson Kipketer, és a lengyel világcsúcstartó gátfutó, Grazyna Rabsztyn edzőjét, Slawomir Nowakot öt korábbi tanítványa szexuális zaklatással vádolja. Egyelőre szabadlábon védekezhet a nyugdíjas tréner.
Az egyik varsói napilap írása szerint öt gdanski atlétanő szexuális zaklatással és fizikai erőszakkal vádolja az egyik legsikeresebb lengyel edzőt, a sokáig Wilson Kipketert is segítő Slawomir Nowakot.

"Frusztrált emberek története

Állításuk szerint a tréner állandóan egyértelmű tartalmú ajánlatok elfogadásához kötötte a jó eredmények eléréséhez szükséges felkészülési tervek összeállítását, és ezt többször ittasan tette. Voltak olyanok is, akiket állítólag többször meg is ütött a szakember. A vádlók eddig félelemből hallgatták el az eseteket, de nevüket ezúttal sem vállalták.

"Frusztrált emberek találták ki ezeket a történeteket. Sikertelenek, és ezt próbálják megmagyarázni. Még nem tudom, mit teszek, de már egyeztettem az ügyvédemmel, mert a családomat is megtámadták ezek az emberek" - jelentette ki Nowak.

Világbajnok tanítványa is volt Nowaknak

"Vádjaikat fényképekkel vagy videófelvétellel kellene bizonyítaniuk, de nincsenek ilyenek, mert nem történtek meg ezek az események. Szép ajándékot kaptam negyven, keményen ledolgozott év után" - mondta a nyugdíjas szakvezető, aki a kilencvenes években dolgozott együtt a kenyaiból dánná lett és a hónapban visszavonulását bejelentő világbajnok Kipketerrel.

Előtte a 70-es, 80-as években a lengyel női gátfutókat, elsősorban az akkoriban 100 m-en világcsúcstartó Grazyna Rabsztynt segítette. Nowak sokoldalúságát bizonyítja, hogy rajta kívül futókat is edzett, a négyszázas csúcstartó, Grazyna Prokopek is a tanítványa. Csakúgy, mint a hétpróbázó Magdalena Szczepanska. Nowak egyelőre szabadlábon védekezhet.

Kiss Miklóst letartóztatták, majd elejtették ellene a vádat

Magyarországon Kiss Miklós került hasonló helyzetbe, azzal a különbséggel, hogy őt egy tizenkét úszólány vallomása után letartóztatták. Kiss az ötszörös olimpiai bajnok úszó, Egerszegi Krisztina egyik felfedezője volt. Kiss ártatlannak bizonyult, az ügyészség 2004 márciusában megszüntette ellene az eljárást.

Ugyancsak nem úszta meg az előzetest a volt török súlyemelő kapitány, Mehmet Üstundag, akit három tanítványa jelentette fel, és csak egy, az olimpiai bajnok Nurcan Taylan vett védelmébe.