Hat arany jutott a magyaroknak a kajak-vb-n

2005.08.28. 16:01
A szombati ezer méteres döntők három aranyérme után vasárnap délelőtt szerényebben folytatta szereplését a magyar kajak-kenu válogatott a zágrábi világbajnokságon. Ötszázon a Janics, Kovács duó ismét nyert, emellett a Kozmann, Kolonics páros ezüstérmes lett, Viski Erzsébet bronzot érdemelt ki, a női négyeshez hasonlóan. Janicsék kétszázon is nyertek, a hatodik aranyat pedig a férfi sprintnégyes könyvelhette el.
A zágrábi kajak-kenu világbajnokság vasárnap délelőtti ötszáz méteres kilenc döntői közül hét olimpiai szám, ezért különösen érdekes volt, hogy a megváltozott lebonyolítási rendhez miként képes alkalmazkodni az elmúlt években sikert sikerre halmozó magyar válogatottnak.

Viski bronzérmével kezdődött

Elsőként Vereckei Ákos evezett a rajtállásba, aki a sydneyi olimpia nagy favoritja volt, azóta viszont világbajnokságokon a dobogó közelébe is alig tudott kerülni, legutóbb a hetedik lett, az olimpián pedig hatodik. Az olimpiai címvédő négyes pénteki betlije után erre a távra spórolta erejét Vereckei, de nem tudott beleszólni a dobogóért zajló kiélezett küzdelembe, az ötödik helyen csúszott át a célvonalon. A győztes az ausztrál Nathan Baggaley lett - pár centivel.

A kenus Vajda Attila gyengébbik távján nem tudott senkit megelőzni, így a kilencedik helyen ért célba. Viski Erzsébet már sokkal biztatóbban evezet, de a harmadik helynél előbb nem jutott.

Kolonicséknak pár tized hiányzott az aranyhoz

A szombaton győztes Kucsera Gábor ezúttal a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán mögött ült a hajóban, jobbjukon a verhetetlennek tűnő német Rauhe, Wieskötter olyan tempót diktált, amivel nem tudták felvenni a ritmust. Végül éppencsak lemaradtak a dobogóról.

A kenusoknál Kozmann György és az elnyűhetetlen Kolonics György mindvégig versenyben volt az aranyéremért, de végül a németeket nem tudták megelőzni. Mindössze pár tizeddel maradtak le az első helyről.

Janicsék messze kiemelkedtek a mezőnyből

Női párosban aztán megszületett a délelőtt egyetlen magyar aranyérme. Kovács Katalin és Janics Natasa már a rajtnál tudatosította riválisaival, hogy ők a felkészültebbek, hatalmas iramukat a féltávig bírták a franciák, utána ők is leszakadtak, az olimpiai bajnok magyar páros pedig több mint két hajóhosszt vert a mezőnyre, igazolva: magasan kiemelkednek riválisaik közül.

A női négyesnek már nem sikerült hasonlóan versenyezniük, ők végig a németek hátát nézték, és a lengyelek is bejöttek eléjük. A férfi kenunégyes az ötödik helyre húzta be magát.

A délutáni kétszáz méteres döntőkben Janics és Kovács továbbra is ellenállhatatlan volt, a Kadler Viktor, Beé István, Gyertyános Gergely, Babella Balázs összeállítású férfi négyes is nyert, Szabó Szilvia pedig ezüstérmet szerzett.

Második helyen az éremtáblázaton

A c-2-ben versenyző Kovács Gergely, Bozsik Attila duó rendkívül szoros befutó után leszorult a dobogóról, s negyedik lett, a k-1-ben induló Boros Gergely, valamint a Paksy Tímea, Patyi Melinda, Viski Erzsébet és Szabó Gabriella alkotta kajaknégyes egyaránt ötödikként, a Sík Márton, Csamangó Attila kajakos duó hetedikként, a Joób Márton, Vasali László, Végh Attila, Buzál Miklós kenus kvartett pedig utolsóként, azaz kilencedikként zárt.

A magyar küldöttség hat arany-, három ezüst-, és három bronzéremmel a kilenc aranyérmet szerző németek mögött a második helyen végzett az éremtáblázaton. Jövőre Szeged rendezheti a világbajnokságot.