Eleonóra
-1 °C
2 °C
Kékesi Márton
csütörtök 02:00
Kékesi Márton
Alpesi sí

A NOB-elnök is köszönti a magyar olimpiai mozgalmat

2005.09.09. 17:04
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) fennállásának száztizedik évfordulóján a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Jacques Rogge is Budapestre látogat. A MOB könyvet adott ki az eddigi olimpikonokról, újabb aranyfokozatú támogatót szerzett. Egy héten belül olimpiai staféta indul, a székelyföldi árvízkárosultaknak hárommilliót gyűjtött össze a szervezet.

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is részt vesz a MOB Száztíz éves fennállásának alkalmából rendezett ünnepségen, október elsején. Erről Aján Tamás, a MOB főtitkára számolt be a szervezet pénteki sajtótájékoztatóján, amelyen a részletes programról is szó esett.

Rogge a Pekingre készülő magyar csapat előtt is felszólal

Eszerint Rogge és felesége, továbbá a svájci Denis Oswald, a Nyári Olimpiai Sportágak Nemzetközi Szövetségének (ASOIF) és a pekingi olimpia koordinációs bizottságának elnöke, a szintén NOB-tag orosz Vitalij Szmirnov, valamint a környező országok olimpiai bizottságainak elnökei szeptember harmincadikán érkeznek Budapestre.

Rogge még aznap villámlátogatást tesz az Országos Sportegészségügyi Intézetben, valamint a Testnevelési Egyetemen. Ezt követően a Nemzeti Sportcsarnokba látogat, ahol csaknem ezer, a 2008-as pekingi ötkarikás játékokra készülő magyar sportoló, edző és sportvezető részvételével kerül sor csapatgyűlésre.

A hatodik legidősebb olimpiai bizottság a magyar

Másnap a NOB-elnököt fogadja Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, majd következik a Nemzeti Színházban a MOB ünnepélyes közgyűlése. Ezután már a budapesti birkózó-világbajnokság szervezőbizottsága gondoskodik Rogge további programjáról.

Aján Tamás hangsúlyozta, hogy az 1894. július huszonharmadikán létrehozott NOB-nak Kemény Ferenc személyében magyar alapító tagja is volt és az 1895. december tizenkilencedikén alakult MOB a világ hatodik legidősebb nemzeti olimpiai bizottsága.

Az ünnepi évfordulóra egy díszes könyvvel is készült a szervezet, a Magyarok az olimpiai játékokon 1896-2004 - Athéntől Athénig című kiadvány a legteljesebb munka a hazai ötkarikás történelmet tekintve.

Olimpia staféta indul

Gyárfás Tamás a MOB sajtóbizottságának elnökeként arról számolt be, hogy szeptember tizenhatodikától tizenhat napon keresztül tizenhat sajtóorgánumot érintő médiastaféta indul, amely minden nap egy kérdést jár körül, egy olimpiai sportágat, egy hőst és egy ügyet mutat be.

A sajtótájékoztatón került sor a Béres Gyógyszergyár Rt.-vel meghosszabbított szponzorálási szerződés aláírására, a megállapodást az arany fokozatú támogató részéről Major Ferenc vezérigazgató, illetve Schmitt Pál MOB-elnök látta el kézjegyével.

Négy nap alatt hárommillió forint asz árvízkárosultaknak

Schulek Csaba, a TeleSport főszerkesztője arról számolt be, hogy a TS kezdeményezésére a MOB és a Nemzeti Sportszövetség támogatásával indított, a magyarországi és a székelyföldi árvízkárosultak megsegítésére létrejött összefogás nyomán négy nap alatt több mint ezer felajánlás érkezett, és már hárommillió forint gyűlt össze. Felajánlásokat a 373-5252-es telefonszámon lehet tenni.