Braun Ákos világbajnok dzsúdóban

2005.09.11. 15:06
A kairói cselgáncs világbajnokság harmadik napján két magyar érem született. A hetvenhárom kilós paksi Braun Ákos a legjobbnak bizonyult, a hatvanhat kilós Ungvári Miklós pedig a harmadik helyen végzett. Az idén már Eb-aranyat szerző Braun az elődöntőben öt másodperccel a vége előtt - heroikus küzdelemben - nyert, a döntőben intéssel győzte le olasz riválisát.

Braun Ákosnak néhány pont hiányzott csupán, hogy részt vehessen a 2004-es athéni olimpián, de a kvalifikációs rangsorban ezt nem sikerült összegyűjtenie, így csak itthonról szemlélhette a versenyeket. Azóta a tavaszi rotterdami Európa-bajnokságon aranyéremmel vigasztalódott, és amire talán csak a legoptimistábbak számítottak, Kairóban erre a teljesítményére is rátett egy lapáttal.

Szűken verte riválisait

Pedig nem kapott igazán kellemes sorsolást, hiszen az első körben az orosz Aszlan Anajevvel került össze, de két jukóval legyőzte. A következő a sorban az olimpiai bronzérmes lett Vselovods Zelonijs volt, aki menekülőre fogta ellene tíz másodperc elteltével, így Braun gyorsan előnybe került. Az ötperces találkozó további részében derekasan küzdöttek, de értékelhető akcióra már nem került sor.

Az ukrán Gennagyij Bilogyid sem ígérkezett könnyű ellenfélnek, ezt hirtelen be is bizonyította, mert egy jukó és egy kokás előnybe került. Az Eb-címvédő Braun ezt a meccs felére ledolgozta, és sorozatos támadásainak köszönhetően ellenfelét megintették, és immár ő került előnybe. Az előnyét pedig a zárásig képes volt megőrizni, vagyis a legjobb négy közé jutott.

Az olasz Bruyere intése végezetes volt

Braun

Az igazi dráma ekkor következett. Braun riválisa a román Claudiu Bastea volt, akinek egy perc sem kellett ahhoz, hogy két sikeres akciót hajtson végre. A paksi dzsúdós azonban nem adta fel, bár sokáig nem volt egyetlen értékelhető támadása sem. Egy intéssel viszont szépített, de a mindent eldöntő akciót mindössze öt másodperccel a vége előtt tudta csak végrehajtani. Akkor átfordította ellenfelét, amiért a vezetőbíró vazarit adott, azaz Braun nyert. Bastea és stábja tiltakozott az ítélet ellen, de végül hosszas tanácskozás végén Braunt hirdették ki győztesnek.

A remek erőben lévő magyar versenyző a döntőben olasz Francesco Bruyerével mérte össze erejét. Braun két perc elteltével közel volt a leszorításhoz, de végül az olasz kimenekítette a karját. Harmincöt másodperccel a vége előtt azonban megintették, és mivel értékelhető akciót egyik küzdő fél sem nyújtott, Braun Ákos élete legnagyobb sikerét elérve világbajnok lett. Kovács Antal 1993-as vb-aranyérme után a paksi sportoló szerezte meg a másodikat. "Megvolt a leszorítás, csavargattam a karját is, de a srácnak gumikeze van. Határtalanul boldog vagyok" - nyilatkozta az önfeledt győztes.

Ungvári holland ellenfeléből a szuszt is kiszorította

A hatvanhat kilósok induló Ungvári Miklós hasonló magabiztossággal verte ellenfelét, de a harmadik kanyarban a brazil Joao Derly Junior ügyes taktikával legyőzte őt. Egy dobására kokát kapott, ezzel kis is húzta a meccset. Később a dél-amerikai cselgáncsos újabb győzelmet aratott, amivel bejutott a négy közé, és így a vigaszágra küldte 2002 Európa-bajnokát.

A magyar dzsúdós a vigaszágon remekelt, először az osztrák Andreas Mittelfellnert, majd az olimpiai és vb-bronzérmes kubai Yordanis Arencibiát is legyőzte. Harmadik meccsén a holland Dax Elmont ellen már a bronzmérkőzés volt a tét. A meglepő hajszerkezettel tatamira lépő hollandot előbb figyelmeztették, majd a kecskeméti kiválóság kokát és jukót dobott rajta. A vége előtt 1:35-tel aztán következett a "szokásos" leszorítás, amely úgy megviselte az ellenfelet, hogy az eredményhirdetés után még percekig aléltan feküdt a földön, és az orvosok élesztgették.