Ötszörös vb-futamgyőztes volt az elhunyt ralis

2005.09.19. 12:30
Balesetet szenvedett a Wales-rali utolsó napján, vasárnap a Markko Märtin, Michael Park páros, és az ütközést a navigátor nem élte túl. A sportember korábban két brit világbajnokkal, Colin McRae-vel és Richard Burnsszel is versenyzett.
Életét vesztette a Wales-rali tizenötödik szakaszán Michael Park, az észt pilóta, Markko Märtin navigátora.

A pilóta nem is sérült meg


A verseny egyik leghosszabb, tizenhét mérföldes szakaszán, a híres Magram-gyorson autójuk, egy Peugeot 307 WRC a jobb oldalával fának csapódott, és az ütközés akkora volt, hogy Park azonnal szörnyethalt. Märtinnek nem esett baja.

A ralit azonnal félbeszakították a szervezők, az utolsó két gyorsaságit nem futották le. Az ütközésről felvételeket nem hoztak nyilvánosságra a szervezők, és egyelőre azt sem árulták el, milyen sérüléseket szenvedett Park.

Vb-harmadik is volt

Michael Park 1994-ben kezdte karrierjét a brit bajnokságban, és a kilencvenes évek végén olyan világsztároknak navigált, mint az 1995-ös világbajnok Colin McRae, illetve a 2000-es győztes Richard Burns.

Állandó társa viszont Markko Märtin lett, akivel hat éve versenyzett együtt. Toyotával kezdték, majd egy subarus, illetve három fordos szezon után idén a Peugeot-hoz szerződtek.

Együtt öt rali vb-futamot nyertek, legjobb eredményük a pontversenyben harmadik hely volt.

Loeb szándékosan nem lett világbajnok

A tragikus baleset után a Peugeot azonnal feladta a viadalt, a Märtin-Park kettős csapattársait, a Marcus Grönhölm-Timo Rautiainen párost visszahívták. Az élen álló citroenes Sebastien Loeb így matematikailag is bebiztosíthatta volna második vb-címét, ám ehelyett szándékosan kétperces időbüntetést szerzett, és nem lett világbajnok.

A futamot Petter Solberg nyerte, de a dobogós díjátadás helyett az összes pilóta és navigátor egyperces gyászszünettel emlékezett Michael Parkra. A 39 éves sportembernek felesége és két gyereke volt.