Talmácsi bukott a Japán Nagydíjon

2005.09.19. 11:58
Hiába rajtolhatott az első rajtkockából a Japán Nagydíjon Talmácsi Gábor, nem sikerült pontszerző helyen célba érnie. A KTM magyar pilótája a 14. körben bukott és kiesett. A versenyt végül két körrel később egy súlyos baleset miatt leállították.
A gyorsasági motoros vb-k történetében először indulhatott magyar versenyző az első rajtkockából. Az idén már két futamgyőzelemmel (Olasz GP, Holland GP) is büszkélkedhető Talmácsi Gábor az időmérőn remek versenyzéssel harcolta ki magának élete első pole pozícióját.

A rajt után kissé beragadt a magyar pilóta, és hárman is (Pasini, Lüthi és Kallio) megelőzték. Ezután négyük közt egy külön verseny alakult ki, melyben a magyar pilóta többször is vezetett.

A 11. körben egy kisebb hibának köszönhetően visszaesett a hatodik helyre, alaposan leszakadva Kalliotól és Lüthitől. A folytatásban remek versenyzéssel visszajött a harmadik helyre. Eközben a középmezőnyben motorozó Simoncelli hatalmasat bukott, de megúszta komolyabb sérülés nélkül.

A 21 körös verseny 14. körében aztán az egyik kanyar kigyorsításánál Talmácsi alól is elszállt a motor és hatalmasat bukott. Az eset súlyosnak tűnt, később azonban kiderült, szerencsére nincs komolyabb baja a magyar pilótának.

Két körrel később aztán az egész futamot leállították, miután a második helyen száguldó Lüthi nagyot esett és a motorja ott maradt a pálya közepén. A közvetlenül mögötte haladók még kitudták kerülni, Gadea azonban ráment a svájci lábára és a motorját is szinte "kettétörte".

A két motor alkatrészei szinte beborították a pályát, ezért azonnal leállították a futamot. Luthi azoban így is "jól járt" hiszen bukása ellenére is a második helyen zárt, hiszen a bukás előtt helyezést számítják be. Az eredményhirdetésen azonban így sem tudott megjelenni, mert orvosi segítségre szorult.

Talmácsi az összetettben megtartotta ugyan a harmadik helyét, de hátránya már 44 pont az éllovas Lüthivel szemben.

Eredmény, 125 kcm:
1. Kallio (finn, KTM) 30:10.854 p
2. Lüthi (svájci, Honda) 30:10.965
3. Faubel (spanyol, Aprilia) 30:12.371
...21. Tóth Imre (Aprilia) 30:58.841
Talmácsi Gábor (KTM) a 14. körben kiesett.

Az összetett állása: 1. Lüthi 164 pont, 2. Kallio 161, 3. Talmácsi 120, 4. Simoncelli (olasz, Aprilia) 117, 5. Pasini (olasz, Aprilia) 111, 6. Lai (olasz, Honda) 104, ...25. Tóth 7