Sára, Márió
2 °C
6 °C

Lemondott a megfenyegetett súlyemelő-elnök

2005.09.24. 18:25
A júliusban megválasztott súlyemelő-elnök, Komáromi Lajos hétfőn egy sajtótájékoztatón akart tiszta helyzetet teremteni a sportágban, de megfenyegetése után meghátrált. Mint mondta, a családja és az egészsége fontosabb neki a sportágnál. Így továbbra sem tudni, történt-e manipuláció az athéni szégyenteljes doppingeseteknél.
Komáromi Lajos, a Magyar Súlyemelő Szövetség (MSSZ) július óta hivatalban lévő elnöke megfenyegetése után szombaton lemondott posztjáról. A sportvezető - amint azt az MTI-vel tudatta - döntése bejelentése előtt két telefonhívást is kapott, amelyek hatására úgy határozott, hogy nem kíván az MSSZ élén maradni.

Az elnöknek fontosabb az egészsége a sportágnál

Komáromi, akit július kilencedikén választott a közgyűlés elnökké, névvel nem szolgált a telefonáló kilétét illetően, azt azonban elmondta, hogy a hívás összefügg a hétfőre tervezett, ám ezek után elmaradó sajtótájékoztatóval. Ezen ő és Gyurkovics Ferenc, az athéni olimpiai ezüstérmétől doppingvétség miatt megfosztott emelő állt volna a nyilvánosság elé.

"Értésemre adta a telefonáló, ha leleplező bejelentések hangzanak el az athéni manipulációkról, megnézhetem magam, márpedig engem senki ne fenyegessen, nekem fontosabb a családom, az egészségem, úgyhogy inkább lemondok" - magyarázta.

Maradjon minden homályban

"Azt gondoltam, Gyurkoviccsal kiállva a nyilvánosság elé végre tiszta helyzet teremthető a magyar súlyemelésben. Úgy látszik erős érdekek szólnak amellett, hogy maradjon minden homályban, titokban, miközben sportágunk idehaza a szakadék szélén áll, ha ugyan már bele nem pottyant. Én befejeztem, és úgy látom, vége a magyar súlyemelésnek is, beláthatatlanok a következmények" - mondta a távirati irodának Komáromi Lajos, az MSSZ immár csak volt elnöke.

Komáromival így egy év alatt a harmadik elnökét veszíti el a sportág, hiszen a posztot az athéni olimpia után még néhány hónapig Dolovai Tamás töltötte be, őt a korábbi keretorvos, Mezőfi Miklós követte, aki júniusban távozott. Utóbbi lemondásában alighanem közrejátszott, hogy a Sportegészségügyi Szakmai Kollégium úgy foglalt állást: kizárható, hogy az edzők, orvosok tudta, segítsége nélkül lenne doppingolás, egyszersmind felelőssé tették a három lebukásért.

Trianonhoz hasonló csapás

Mezőfi lemondó nyilatkozatában azt nyilvánította ki: szeretett a sportágát Trianonhoz hasonló csapás érte Athénban.

Az Athénban történtekhez annyi mindenképpen hozzátartozik, hogy a két doppingoláson ért versenyző - Kecskés Zoltán, és az ezüstérmes Gyurkovics Ferenc - oxandrolon használata miatt bukott meg. (A harmadik vétkes, Kovács Zoltán könyöksérülése után Fazekas Róberthez hasonlóan nem tudott megfelelő mennyiségű mintát adni.) Az oxandrolon egy olyan szteroid, amelyik vízben is oldódik, vagyis nem lehetett kizárni, hogy utólag csempészték be a vizeletekbe. Használata állítólag értelmetlen, mert gyenge, "női szernek" titulálták a korábbi vezetők.

Ki és hogyan manipulált?

Dolovai mindvégig manipulációról beszélt - a gyanúját nem részletezte -, könyvében ezt is írta, és a nemzetközi szövetség elnökét, Aján Tamást tette felelőssé az eredményekért. Aján erre úgy reagált, hogy feltételezése nem a saját vizeletükkel buktak le a versenyzők, de bizonyítékokkal ő sem szolgált.

Úgy tűnt, hogy az ügyek végre tisztázódhatnak, de erre most megint kevés az esély. Még akkor is, ha a sportegyesületek egykori vezető orvosa, Szerdahelyi Szabolcs a napokban nyílt levelet írt Ajánnak, tárja fel végre titkos lapjait.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft