Kéztörése után nyert vb-ezüstöt Ritter Árpád

2005.09.27. 20:05
A kétszeres olimpiai bajnok orosz Buvajsza Szajtyijev esélyt sem hagyott a magyar Ritter Árpádnak a hetvennégy kilós szabadfogású birkózók világbajnoki döntőjében. Ritter kiváló teljesítménnyel jutott be a fináléba, ezüstjével megszerezte a magyar küldöttség első érmét a hétfőn kezdődő budapesti vb-n.
A szabadfogású szakág legképzettebb versenyzője a hetvennégy kilós Ritter Árpád volt, ennek megfelelően a szakvezetés tőle várta a kiemelkedő szereplést, és hogy két Európa-bajnoki címe után megszerzi élete első vb-érmét.

Dominguez nem jelentette akadályt

Ritter felkészülése korántsem volt zavartalan, másfél hónappal a rajt előtt kézközépcsont-törést szenvedett, de erejét visszanyerte valamint igen nagy elszántsággal vágott neki a versenynek.

A sorsolására nem lehetett panasz, hiszen első ellenfele a spanyol Carlos Dominguez volt. Az első menetben Ritter egy pontot ért el, és ez is elég volt sikeréhez. A második két percben a spanyol többet kockáztatott, a magyar viszont két kontrával simán verte, így született meg első győzelme.

Jeksenovot fölényesen verte Ritter

A következő körben a moldovai Alexandru Burca került a csepeli versenyző útjába, aki mindkét menetben egy pontos vereséget szenvedett, mert a támadásait nem tudta befejezni, míg a kontrák eredményesek voltak.

A négy közé jutásért a rengeteg pontot szerző kirgiz Talant Jeksenovval mérkőzött Ritter, és most is a tőle megszokott óvatossággal kezdett. A kirgiz nekiment a magyarnak, sikerült is felszednie a lábát, de Ritter nagyszerűen támadott vissza, földre vitte, és sorozatos billentések után Ritter villámgyorsan összegyűjtötte a részsikerhez szükséges hat pontot.

Az elődöntőben jól koncentrált

A második menetben hasonló volt a képlet, ugyan Jeksenov mögékerülésből ezúttal 1-0-ra vezetett, a földharcban riválisa megkontrázta a pörgetési kísérleteket, és végül 3-1-ra nyerte a menetet, és máris a négy között találta magát.

Az elődöntőben az amerikai vb-bronzérmes, Joseph Williamsszel küzdött, és az első két percben nem alakult ki akció. A kapaszkodásból alig telt el pár másodperc, amikor Ritter kiemelte ellenfelét, és elhajította. A második menetben pedig kitolta őt a szőnyegről, ezért egy pontot kapott, és ezt meg is őrizte, azaz Ritter jutott a döntőben.

Szajtyijev sebezhetetlen volt

A fináléban az elmúlt tíz évben mindössze egyetlen vereséget szenvedő orosz Buvajsza Szajtyijev volt az ellenfele, aki az athéni olimpián rögtön az első fordulóban - simán - legyőzte Rittert.

A visszavágás nem sikerült, mert az orosz kétséget sem hagyott afelől, hogy remek formában van, mindkét menetet megnyerte. Az elsőben Ritter mögé került, és mivel a lábain befogta az orsót, 3-0 lett a különbség. A másodikban azonnal lábra ment a világbajnoki címvédő, Ritter mögé került, és egy kontratámadást is eredményesen fejezett be. Ritter még szerzett egy pontot, de ez csupán a szépségtapasz volt.

Ritter szebbet szeretett volna

"Egy-két napon belül feldolgozom a történteket, de most még nem tudok tiszta szívből örülni. Szebbet szerettem volna, már csak azért is, hogy odakerüljek az egyedüli magyar szabadfogású világbajnok, Kovács István mellé. Így "csak" egy ezüst jött össze, igaz tudtommal ilyen érem sem volt tizenkilenc éve. Talán az döntött az orosz javára, hogy a kelleténél jobban bennem maradtak a korábbi vereségek. Gyorsabb és jobb volt. Jövőre súlycsoportot szeretnék váltani, és a tíz kilóval nehezebbek között indulni" - értékelt a verseny után Ritter.